Ankara’nın doğal ve kültürel mirası Çamlıdere

Ankara’nın doğal ve kültürel mirası Çamlıdere

Çamlıdere ilçesi, gelenekten geleceğe uzanan kültürü ve eşsiz tabiatı ile ziyaretçi akınına uğruyor

Gelenekten geleceğe uzanan kültürü ve eşsiz tabiatı ile göz kamaştıran Çamlıdere ilçesi yoğun ilgi görüyor. İlçe bulundurduğu birçok özellik ile vatandaşların ilk durak noktalarından biri haline gelirken Türkiye’nin en güzel ilçeleri arasındaki yerini koruyor.

Ankara’nın en fazla yaylası olan ilçesi

Ankara’ya 95 kilometre uzaklıkta olan Çamlıdere ilçesi 41 köyü ile 7 bin 600 nüfusa sahip ormanlarla kaplı bir ilçe. Kırık ve dağlık bir fiziki yapıya sahip olmasından dolayı kızılçam, kara çam, ardıç ve meşe ormanları ile kaplı yüksek dağlar, dağlar üzerindeki Aluçdağı, Yağlıcaaluç, Kirazlı, Kapaklı, Benli, Buğralar, Bakırlı, Yediören, Avşarlar ve Meşeler gibi eşsiz güzelliklerdeki Ankara’nın en fazla yaylası olan, bu yükseklikler arasında ise fazla sayıda akarsuya sahip bir ilçe. İlçe sınırları içerisindeki Çamlıdere Bayındır barajı, Ankara’ ya içme suyu sağlamakta aynı zamanda farklı göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunan baraj havzası yerli ve yabancı yüzlerce kuş türüne de ev sahipliği yapmaktadır.

Doğa sporlarının gözdesi

dsc_9039.jpg

İlçe sınırları içinde bulunan ve doğal eşsiz görüntüsüyle misafirlerini kendisine hayran bırakan Aluçdağı Milli Parkı ve Çamkoru Milli Parkı her yıl yüzbinlerce kişiyi ağırlamakta ve doğaseverlere ev sahipliği yapmaktadır. Çamlıdere Belediye Başkanı Hamza Caner Can’ın büyük çabaları sonucunda her iki milli park içerisinde kamp organizasyonları, doğa sporlarının yanı sıra fotoğraf sanat kulüplerinin de ilgi odağı olmuş durumdadır. Ayrıca Aluçdağı Milli Parkı alanı içinde bulunan Türkiye’nin en kapsamlı ikinci Macera parkı ve Orman içinde doğal Paintball sahası da misafirlerin gözdesi olmuş durumdadır. Çamkoru Milli Parkı içerisinde bulunan Türk Kızılay'ı izcilik ve gençlik kampları her yıl 7 den 70 e misafirlerine doğal güzelliklerinin yanında Çamlıdere'nin eşsiz güzelliklerini ikram etmektedir.

Has Anadolu kültürünü yaşıyor

mehmet_emin_bora2.jpg

1906 yılında Osmanlı döneminde Belediye olan ilk ilçelerden olan Çamlıdere gelenek görenek ve töresine bağlı olarak yaşayan Çamlıdere halkı, kültür yapısını değiştirmemiş benliğini korumuş kültür ve yapı olarak bozulmamış has Anadolu kültürünü yaşayan bir bölgedir. Son yıllarda yapılan yatırım ve projelerle kendini turizme açmış bu alanda büyük yol kat etmiştir. İlçede İnanç turizmi başta olmak üzere, kültür, doğa, termal ve doğa sporları turizmi yapılmaktadır. Kültürel manada ilçe merkezinde Osmanlı Döneminin son yıllarında yapılan Merkez Cami, Peçenek mahallesinde ise Osmanlının ilk Dönemlerinde yapılmış Peçenek Camisi kültür simgesi olarak halen ayakta dimdik durmakta ve duaya açılan ellere eşlik etmektedirler.

İnanç turizmde yeri büyük

img_0759.jpg

İlçede Büyük Evliyalardan Hz. Ömer’in Torunlarından Şeyh Ali Semerkandi Hz.’nin kabri bulunmaktadır. İnanç Turizminde önemli bölgelerden olan Çamlıdere Şeyh Ali Semerkandi Hz.’ne ait külliyesi ve müzesi ile inanç turizminde önemli yol kat etmiştir. Türkiye’nin dört bir yanından türbeyi ziyarete gelenler ilçenin diğer güzelliklerine de hayran kalmaktadırlar. Çamlıdere Başkan Hamza Caner Can’ın çalışmaları sayesinde müzeler şehri olmuş, ilçede açılan Türkiye’nin ilk Doğa ve Hayvan Müzesi, Çamlıdere Kültür Evi, Tarım Müzesi, Şeyh Ali Semerkandi Müzesi, Semerkandi Evi ve Kutsal Emanetler Müzesi ile kültür turizminde son zamanların gözdesi olmuştur. 

Dünya’nın beşinci büyük fosil ormanı 

Çamlıdere’de 17 Milyon yıl ve 55 Milyon yıl öncesine ait Dünya’nın beşinci büyük fosil ormanı bulunmaktadır. Yahşiyan ve Pelitçik Jeosit Fosil ormanlarından çıkartılan fosil taşlar Çamlıdere insanın elinde değerlenerek içerisindeki akik ortaya çıkartılıp işlenmektedir. Taşın sanata dönüştüğü bu değerli topraklar Çamlıdere akik taşının da memleketidir. Çamlıdere akik taşının spa, fizik tedavi ve kaplıca tedavilerinde kullanılmasının yanında ayrıca takı tasarım ve hediyelik eşya olarak ta değerlendirilerek bir marka olma yolunda büyük adımlar atılmaktadır.

Yaz ve kış turlarının ilk seçeneği

camlidere-oyuncak-muzesi-0.jpg

Dinlenmek, spor ve av yapmak, sessiz ve temiz bir ortamda iyi vakit geçirerek sağlam bir ruh yapısı kazanmak amacı ile Aluçdağı Millî Parkı, Çamkoru Milli Parkı ve bunların yanında Kirazlı, Kapaklı, Tepebaş, Yağlıcaaluç Yaylası, Alakoç Yaylası, Benli Yaylası, Bakırlı Yaylası, Buğralar Yaylası, Yediören Yaylası ve Dağları üzerindeki alanı tabii güzellikler açısından görülmeye değer yerler olup kırsal ve yayla  turizmi açısından mükemmel imkânlar sağlar. Son zamanlarda oldukça rağbet gören dağ turizmi, doğa turları için ideal mekânlar yaz-kış turların ilk seçeneği haline gelmiştir. Trekkıng (Doğa Yürüyüşü ) için her mevsim ideal cazibe merkezi olma yolunda emin adımlar atan Çamlıdere bu alanda yeni olmasına rağmen 17 farklı rotası ile Türkiye'nin en ilginç Trekkıng rotalarına sahiptir.

200 civarında kuş türünü barındırıyor

mehmet_emin_bora.jpg

Park sahasında; yaban domuzu, ayı, tilki, çakal, sincap, tavşan, vaşak, sansar, gelincik, geyik, karaca, gibi hayvan ve bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda 200 civarında kuş türü bulunduğu tespit edilmiştir. Yurdumuzda yaşayan yırtıcı kuş türlerinin hemen hepsi bölgede görülür. Hatta Türkiye’de nadir görünen deniz kartalı, bozkır kartalı ve atmaca kartalı yanında diğer yırtıcı kuşlardan kızıl şahin, küçük kartal, küçük kerkenez ve baykuş da bu bölgede bulunur. Özellikle tavşan, tilki, kurt ve domuz gibi hayvanlara her tarafta rastlanır. Keklik, bıldırcın, halkalı (tahtalı) çevrenin çalılık, taşlık ve su kaynaklarının bulunması sebebiyle belli bölgelerde yoğunluktadır. Çamlıdere bayındır barajında, Gasma denilen tatlı su kefali, İnci kefali ve karabalık yanında kültür cinsi Aynalı ve İsrail Sazanı da tutulabiliyor.

Müzeler şehri Çamlıdere

Çevresinde zengin tarihi eserler ve kalıntılar bulunan ilçede kültürel anlamda tanıtım yeni başlamış ve bu değerler gün yüzüne çıkmaya başlamıştır. Bu tarihî zenginlik yanında, dilden giyim-kuşama, el sanatları, mahallî müzik ve oyunlara kadar mevcut potansiyel de yöresel halk tarafından korunmaya çalışılmaktadır. Çamlıdere bir Müzeler Şehri olmuştur, ilçede açılan Türkiye’nin ilk Doğa ve Hayvan Müzesi, Oyuncak Müzesi, Terazi Müzesi, Çamlıdere Kültür Evi, Tarım Müzesi, Şeyh Ali Semerkandi Müzesi, Semerkandi Evi ve Kutsal Emanetler Müzesi ile kültür turizminde son zamanların gözdesi olmuştur.

01camkoru.jpg

Termal turizmde kendini gösterecek

Bütün bunların yanında İlçede yapılan sıcak su sondaj çalışmaları neticesinde 3 farklı noktadan termal sıcak su çıkartılmıştır. Çamlıdere Belediye Başkanı Hamza Caner Can’ın çabaları neticesinde termal turizmde de kendini gösterecek olan ilçede artezyan kuyusundan ilçe merkezine özel yalıtımlı aktarım boruları ile taşınan termal su,  ilçe de temeli atılan ve yapımına başlanılan Termal Otel inşaat alanına kadar da taşınmıştır. Çamlıdere termal turizmde de kendisini göstermek için gayret göstermeye başlamış ve bu yönde yatırımların adımlarını atmıştır.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.