Ankara’nın en büyük kentsel dönüşümü: Kalecik’te tarihi proje!

Ankara’nın en büyük kentsel dönüşümü: Kalecik’te tarihi proje!

Kalecik Belediyesi tarafından başlatılan Tarihi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin temeli atıldı. Ankara’nın en büyük kentsel dönüşüm çalışmalarından birisi olan proje 11,6 hektarlık bir alana inşa edilecek.

Ankara’nın en büyük kentsel dönüşüm çalışmalarından birisi olan ve ilçenin geleceğini tayin edecek Tarihi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Temel Atma Töreni yoğun bir katılımla gerçekleşti. Temel atma törenine, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Ankara Vali Yardımcısı Gürsoy Osman Bilgin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Bedri Sinan Gül, TOKİ Başkan Yardımcısı Dursun Baştürk, AK Parti Ankara İl Başkan Yardımcıları Hamdi Balaban, Abdurrahman Özkan ve Kalecik halkı katılım sağladı.

adem-orman.jpg

BÖLGE TAMAMEN TURİZME AÇILACAK

Kalecik Belediyesi tarafından başlatılan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ tarafından yapımı gerçekleştirilecek olan Tarihi Kentsel Dönüşüm Projesi, 11,6 hektarlık bir alana inşa edilecek. Proje kapsamında bölgeye inşa edilecek 2 katlı tarihi Ankara evleri olarak planlanan 78 sosyal konut, 2 adet butik otel, 5 restoran, 136 işyeri, arastalar ve müzelerle birlikte Kalecik’in Ankara’nın en çok turist alan ilçesi haline getirilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda alanda bulunan tarihi Kalecik evleri ve çok sayıdaki tescilli yapının restorasyonu da tamamlanarak bölge tamamen turizme açılacak. Eski yapı stoğuna sahip olması sebebiyle can ve mal tehlikesi oluşturan bölge için Kalecik Belediyesi tarafından yapılan tespit ve değerlendirme çalışmaları sonucunda başlayan proje kapsamında riskli alanların tamamı tarihi dokusuna uygun şekilde yapılacak.

duhan-kalkan.jpg

PROJENİN YAKLAŞIK MALİYETİ 2 MİLYAR LİRA

Tarihi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin temel atma töreninde konuşan Kalecik Belediye Başkanı Av. Dr. Duhan Kalkan, “Hizmet ve gönül belediyeciliğini merkeze alan çok fazla projemiz oldu. Kalecik’in marka değerini artıracak ve Türkiye’nin önde gelen ilçelerinden birisi haline getirecek hizmetleri de hükümetimizin desteği ile hayata geçirmeye çalıştık. Onlardan bir tanesi olan ve Kalecik’in tarihinin en büyük projesi sayabileceğimiz bu projenin temel atma törenindeyiz. Projenin yaklaşık değeri 2 milyar liraya yaklaştı. Bundan sonraki kuşaklar için daha yaşanılabilir bir Kalecik’in ortaya çıkarılabilmesi için bugün bir başlangıç. Deprem felaketini gördükten sonra, o acıları yaşadıktan sonra böyle bir dönüşümün aslında ne kadar da doğru olduğu, Cumhurbaşkanımızın bu konuya önem vermekte ne kadar haklı olduğunu deprem bölgesine yapmış olduğumuz ziyaretlerde gördük” sözlerini kullandı.

temel.jpg

“YAPTIĞIMIZ İŞ KONUŞUYOR”

Bir buçuk yıl sonra bu proje tamamlandığında yapamazsınız, beceremezsiniz, bu işin üstesinden kalkamazsınız diyenleri o zaman burada tekrar görmek istiyorum diyerek konuşmasına devam eden Kalkan, sözlerin şe şekilde noktaladı:

“Gençler hayal kurun, hayal kurmaktan hiçbir zaman geri durmayın. Tıpkı burada olduğu gibi, sizi çıkmış olduğunuz yolda durdurmaya çalışanlar olacak. Yapamazlar, yıkamazlar, başlayamazlar dediler. İşte o gün bugün. Ben hiçbir şey söylemiyorum, inşaat alanı burası, yaptığımız iş konuşuyor. Bugünü unutmayın. 3 yıl sonra Kalecik Ankara'nın en fazla ziyaretçi çeken ilçelerinden biri olduğunda, tur otobüslerinin biri gelip biri gittiğinde, çocuklarınızla millet bahçelerinde oynadığınızda, güvenli bir konutta oturduğunuzda bu günler aklınıza gelsin.”

buton.jpg

“2025 YILINDA TAMAMLAMAYI ÖNGÖRÜYORUZ”

Temeli atılan Tarihi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 2025 yılında tamamlanacağı öngördükleri belirten Toplu Konut İdaresi Başkan Yardımcısı Dursun Baştürk, “TOKİ olarak Kalecik ilçemizde 112 konut, 30 yataklı hastane, 200 kapasiteli öğrenci evi kazandırdık. Bugün birinci etap olarak temelini atacağımız 78 sosyal konut, 2 otel, 5 restoran, 136 iş yerinin ihalesini gerçekleştirerek aralık ayı sonu itibariyle yüklenici firmamıza yaptık. Firmamıza bugün gördüğünüz gibi sahada yer almaktadır. Projenin inşaat alanı yaklaşık 30 bin metrekare inşaat alanı olup az KDV hariç 675 milyon TL ihale bedeli vardır. TOKİ olarak bir projeyle birlikte 7 milyarlık yatırım yapmış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

cevre-ve-sehircilik.jpg

“SAHADA VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ”

Biz üzerimize düşen bu sorumluluğu farkında olarak paydaşlarımızla omuz omuza bu hedefi gerçekleştirmek için sahada var gücümüzle çalışıyoruz diyen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Bedri Sinan Gül, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Topraklarının üçte ikisi, nüfusunun, yüzde 70’inin deprem kuşağında yaşadığı ülkemizde kentsel dönüşüm konusunda kaybedecek bir güne dahi tahammülümüz bulunmamaktadır. 2012 yılında 6 bin 306 sayılı afet riski altındaki alanların kanunun yürürlüğe girmesiyle ülkemizde yürütülen dönüşüm faaliyetleri yeni bir boyut kazandı. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın kurulmasıyla kentsel dönüşüm faaliyetlerini daha dinamik bir yapıya kavuşması hedeflenmektedir. Bu kapsamda bir taraftan yaşanan afetlerden vatandaşlarımızın yarasını sarmaya çalışıyor. Şehirlerimiz yeniden ayağa kaldırmaya çalışıyorken bir taraftan da henüz gerçekleşmemiş olan afetlere karşı kentlerimizi daha dirençli hale getirmek için gayret gösteriyoruz. İşte bugün burada temelini atmak için bir araya geldiğimiz Tarihi Kalecik Kentsel Dönüşüm Projesi bu projelerimizden bir tanesi.”

toki-ve-milletvekili-001.jpg

TARİHSEL DOKUYA KAVUŞACAK

Yapılan proje sayesinde Kalecik’in tarihi bütünlüğüne kavuşacağını dile getiren AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, “Gerçekten bizlerin çok çok önemsediği, ilgiyle takip ettiği, sonucu nasıl olacak diye merakla beklediğimiz bir projede önemli bir aşamayı kat etmiş bulunuyoruz. Her birimizin destekleriyle birlikte çalışmalar başladı. Geçtiğimiz süreç içerisinde belediye başkanı çok başarılı bir süreç geçirdi. Kalecik'te ciddi anlamda bir tarihsel doku var. Fakat bu tarihsel dokuyu arada perdeleyen yapılar vardı. Yapılan çalışmalarla bütünlüğe kavuşacak. Bugün hemen yanı başımızda TOKİ’nin inşa ettiği konutlar yükseliyor. Tarihi kentsel dönüşüm başlatılmış oldu ve bugün de gerçekten tarihi bir gün. Tarihsel dokunun hassasiyetlerini gözetecek bir mimari eserle karşılaşıyor olacağız” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.