Ankara’nın o ilçesi UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeye hazırlanıyor... İlk olacak!

Ankara’nın o ilçesi UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeye hazırlanıyor... İlk olacak!

Ankara’da yıllar sonra keşfedilen, 2018 yılında imzalanan anlaşma ile alan başkanlığı kurulan ve 2023 yılının yaz aylarında halka açılan antik kent, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hazırlanıyor.

Ankara’nın Polatlı ilçesindeki Gordion Antik Kenti, Dünya Miras Listesi’ne girmek için gün sayıyor. Temmuz ayı içerisinde açılan ve açıldığı ilk günden itibaren on binlerce Ankaralının gözde noktası olan Gordion Antik Kenti, şimdi de UNESCO tarafından yapılacak toplantıdan çıkacak kararı bekliyor. Ankara’da ilginç bir tesadüf sonucunda fark edilen antik kent, 2018 senesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imzalanan anlaşma ile Gordion Alan Başkanlığı adı altında güvence altına alınmıştı. Yıllarca süren çalışmayla birlikte de 2023 yılında halkın ziyaretine açılmıştı.

gordion-1.jpg

ŞU ANDA GEÇİCİ LİSTEDE

Günümüzde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Gordion Antik Kenti'nin Dünya Mirası Listesi'ne alınmasına ilişkin gerekli çalışmalar sürüyor. Polatlı’da ise belediye başkanından halka kadar heyecan hat safhaya çıkıyor.

gordion-2.jpg

İnceleme çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Gordion Antik Kenti ile ilgili hazırlanan çalışma UNESCO’ya teslim edilmişti. Şümdü, 16-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek komite toplantısı bekleniyor. Suudi Arabistan’ın Riyad şehrinde yapılacak toplantıda beklene karar çıkarsa, geçici listeden çıkılarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeye hak kazanacak.

SADECE ANKARA’NIN DEĞİL TÜRKİYE’NİN TARİHİ

Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girebilme ihtimalini değerlendiren Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Gordion Antik Kenti’nin yalnızca Polatlı ve Ankara için değil, Türkiye’nin en önemli tarihi miraslarından biri olduğuna dikkat çekti.

gordion-3.jpg

Gordion Antik Kenti’nin tanınması ile ilgili olarak bu zamana kadar pek çok etkinlik düzenlediklerinin altını çizen Yıldızkaya, şu ifadeleri kullandı:

gordion-4.jpg

"Gordion'un UNESCO yolunda mutlu sona çok yaklaştığımızı düşünüyoruz. Yaptığımız çalışmalar neticesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının destekleriyle artık gün sayıyoruz. 15-20 Eylül'de Riyad'da yapılacak toplantıda UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi'ne gireceğimizi düşünüyoruz. Böylece ülkemizin 20'nci, Ankara'mızın da ilk UNESCO Dünya Mirası Gordion olacaktır. Bu durum şehrimizde büyük bir heyecan yaratmış durumda. Başta Polatlı'mız olmaz üzere Ankara'mız ve ülkemiz turizmine büyük katkı yapacağını düşünüyoruz. Gordion'un önemli bir turizm destinasyonu olacağını ümit ediyoruz."

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.