ANODER Başkanı İlkay Kalkan: “Araba alacak kişiler aramaya, sormaya başladılar”

ANODER Başkanı İlkay Kalkan: “Araba alacak kişiler aramaya, sormaya başladılar”

Ankara Oto Galericiler Derneği ANODER Başkanı İlkay Kalkan, Ticaret Bakanlığı tarafından otomobil piyasasına yönelik alınan tedbirleri değerlendirdi. Tedbirlerden memnuniyetini dile getiren Kalkan, “Araba alacak kişiler aramaya, sormaya başladılar” dedi.

ANODER Başkanı İlkay Kalkan, “Ticaret Bakanlığımızın yayınladığı genelgeyi, diğer ilgili Sivil Toplum Kuruluşları gibi ANODER olarak bizde tüm otomobil ticareti yapan üyelerimiz adına olumlu karşıladık” dedi.

Ticaret Bakanlığı tarafından hem yetkili hem de bireysel satıcılar için; ikinci el otomobil piyasasında alınan önlemler arasında 6 ay 6 bin kilometre sınırı uygulaması, aynı aracın sıfır fiyatının üzerinde bir fiyata satışının engellenmesini getirerek fiyat dengesinin oluşmasını sağladı. Ayrıca yetki belgesi olmayanların bir yıl içerisinde 3’ten fazla araç satışı yapmasının engellenmesi uygulaması bulunuyor. Bu uygulama ile de vatandaş yeri belli olan, vergi veren, istihdam yaratıp ekonomiye katkı sağlayan esnafa yönlendiriliyor. Alınan tedbirlere ek olarak 1 Kasım itibariyle de sahte ilanlara yönelik düzenlemede yürürlüğe giriyor. Bu önlemler neticesinde bakanlık tarafından en son yapılan açıklamada ikinci el otomobil piyasasında 2 ayda yüzde 15 düşüş yaşandığı belirtilirken; konu ile ilgili gazetemize konuşan ANODER Başkanı İlkay Kalkan, alınan tedbirlerden memnuniyetini dile getirerek, “Araba alacak kişiler aramaya, sormaya başladılar” dedi.

ilkay-kalkan.jpg

OLUMLU KARŞILANDI

Ankara Oto Galericiler Derneği Başkanı İlkay Kalkan, “Ticaret Bakanlığımızın yayınladığı genelgeyi, diğer ilgili Sivil Toplum Kuruluşları gibi ANODER olarak bizde tüm otomobil ticareti yapan üyelerimiz adına olumlu karşıladık. Alınan kararlardan sonra fiyatlarda piyasalarda bir oturma oldu. Buda istikrarı getirecek öneli bir argüman. Yetki belgesinin alınmasına kadar yaptırımlar olduğu için mesleğimize bir düzenleme getirdi. Alınan kararlardan sonra özellikle bizim dışımızda alıp satanlar çekildiği için piyasada mal bulunmaya başladı. Bayilerde daha önce stokta beklettiği arabaları koymaya başladı. Bundan dolayı sıfır araçta şu an bulunabiliyor, ikinci elde de zaten taşlar hızla yerine oturdu” diye konuştu.

ikinci-el.gif

HEM FİRMAYA HEM TÜKETİCİYE FAYDALI

Kalkan, otomobil piyasasının kurban bayramından sonra yatay bir seyir aldığını belirterek, “Her gün çıkan ‘ikinci el düşüyor, sıfır arabalar geri gelecek gibi’ haberler vatandaş tarafından kötü algılanıyor ve beklentiye sokuyor. Alacak olan almıyor satacak satamıyor ve beklemeye başlıyor. Faizlerin yükselmesinden dolayı talep olmayınca da fiyatlar ister istemez geri geliyor. Tabi şu anda ki uygulamalardan memnunuz. Daha önceden 10 veriyorduk 15’e satıyorduk ama yerine koyacak araç almakta zorlanıyorduk. Yükselen fiyatlar bizi de olumsuz etkiliyordu. Ama şu anda sattığın zaman en azından yerine uygun mal bulabiliyorsun. Şu anda galerilerde, bizim tüketiciler araba alacak kişiler hem satarken hem de alırken aramaya, sormaya başladı. Daha önceden fiyatların çok yükseldiği ve piyasanın çok hızlı olduğu zamanda bizim dışımızda alıp satanlar olduğu için arayan kişiler sayısı düşüktü. Şu anda bir şahıs diyelim ki 3 araba aldı, 4’üncü arabayı almak veya satmak isterse noter izin vermiyor. Aslında her zaman en güzeli herkes kendi mesleğini yapsın. Bunun hem bizim gibi araba alım satımıyla uğraşan firmalara hem de tüketiciye faydası var. Ama kar marjı yükselince herkes kayıt dışı al-satçı diye tabir ettiğimiz ikinci el otomobil piyasasına yöneldi. Aslında bu durum, istihdam ve vergi kaybına aynı zamanda da sektörde yaşanılan olumsuzluklar neticesinde güvensizliğe sebebiyet verdi” ifadelerini kullandı.

iknici.gif

EKİM AYINDA BİR ZAM GÖZÜKMÜYOR

Arabaların iyi günde alınıp, kötü günde satıldığını ve bir yatırım aracı olarak görülmeye devam edildiğinden ihtiyacı olanların araba almaya devam ettiğini aktaran Kalkan, “İhtiyacı olmayan beklemeye geçti. Böyle bir piyasa var. Şu anda gelen vatandaşlara araba al uygun zaman desek de fiyatlar talep olmadığı zaman ister istemez geri gelir. Eylül ayında zam gelmedi, Ekim ayında da şu anda bir zam gözükmüyor. Eğer zam gelmezse fiyatlar o zaman otomatikman yatay seyreder ve araç almak daha da cazipleşir” şeklinde sözlerini noktaladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.