Antarktika’da devasa buz dağı koptu: Londra büyüklüğünde

Antarktika’da devasa buz dağı koptu: Londra büyüklüğünde

İngiltere’nin Antarktika’daki inceleme merkezi 150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Rafı’ndan devasa büyüklükte bir buz dağının koptuğunu açıkladı. Kopan 1550 kilometrelik buz dağının yaklaşık Londra büyüklüğünde olduğu vurgulandı.

İngiliz Antarktik Araştırmaları Merkezi (BAS), Pazar günü Antarktika kıyısında bulunan ve kalınlığı 150 metre olan Brunt Buz Rafı’ndan 1.550 kilometrekarelik buz dağının koptuğunu açıklayarak bunun bölgede son iki yılda, ikinci kopuş olduğuna dikkat çekti. BAS, buz dağının kopmasını beklediklerini ve bunun iklim değişikliğinin bir sonucu olmadığını vurguladı. Kopan buz dağının yaklaşık Londra ve bölgeleri büyüklüğünde olduğu belirtildi.

111111111.jpg

"BU OLAYI ÖNCEDEN TAHMİN ETTİK"

BAS Direktörü Profesör Dame Jane Francis kopmaya ilişkin, “Buzul bilimcilerimiz ve operasyon ekiplerimiz bu olayı önceden tahmin etti. Buz tabakasının ölçümleri, istasyonu çevreleyen yüksek hassasiyetli GPS aletlerinden oluşan otomatik bir ağ kullanılarak günde birkaç kez gerçekleştirilir. Bunlar, buz tabakasının nasıl deforme olduğunu ve hareket ettiğini ölçer ve ESA, NASA ve Alman uydusu TerraSAR-X'in uydu görüntüleriyle karşılaştırılır. Tüm veriler analiz için Cambridge'e geri gönderiliyor, böylece Antarktika kışında bile neler olduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.