Araçta deodorant bırakmak yangına neden olabilir

Araçta deodorant bırakmak yangına neden olabilir

Ankara İtfaiyesi uyardı. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada otomobilin içerisinde bırakılan bazı eşyaların patlamalara ve yangınlara neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi resmi Twitter hesabı tarafından konu ile ilgili açıklamada bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, "Ankara İtfaiyesi Uyarıyor

Araç içerisinde sprey, kolonya, deodorant, telefon, çakmak ve gözlük gibi malzemeler, patlamaya ve yangına neden olabilir.

Baraj, göl, gölet, sel kapanı ve sulama kanallarında suya girilmesi son derece tehlikelidir.

Kısa süreli molalarda bile çocuklar araç içerisinde yalnız başına bırakılmamalıdır" ifadelerine yer verildi.

Araba camları, güneş altında bırakıldığında sera etkisi yapar. Güneş ışığını içeri çeken camlar, ısıyı arabanın içinde hapsedip dış hava sıcaklığı 30 ºC iken, yaklaşık 1 saat içinde araba içindeki sıcaklığın 80 ºC’ye kadar çıkmasına neden olur.

OTOMOBİLLERDE AŞIRI SICAKTAN KORUMA YOLLARI

2.jpg

Camlardan giren ışık miktarını azaltıp, araba içindeki sıcaklığı düşürmenin birkaç yolu var:

  • Araba güneşliği: Güneş gölgelikleri arabanız için yapacağınız en önemli yatırımlardan birisi. Direkt güneş ışıklarının arabaya girmesini engelleyerek, araç içindeki sıcaklığın artmasını engeller. Cama koyacağınız güneşlik sayesinde serin bir arabada yolculuğunuza başlayabilirsiniz.
  • Renkli camlar: Yetkililer, yapılan deneylerde cam filmi kullanan araçlarda klima kullanımının yüzde 37 oranında azaldığı, güneş ısısının araç içine girişinin yüzde 61 oranında engellendiği, klima ısı yükünün ise yüzde 50 düşürüldüğünün görüldüğünü ifade ediyor. Renkli camlar yakıttan tasarruf etmenizi ve aracınızı serin tutmanızı sağlıyor. Ancak taktıracağınız renkli camın mevzuata uygun olması ve görüntüyü engelleyecek kalınlıkta olmaması gerekiyor.
  • Gölgeye park edin: Cam filtreniz yada güneşliğiniz yoksa yapabileceğiniz en iyi şey aracınızı gölgeye park etmek. Bu sayede arabaya bindiğinizde sıcaktan kavrulmuş direksiyonu tutmak zorunda kalmayacaksınız. Aynı zamanda buharlaşan benzinden kar edeceğiniz gibi aracınızı soğutmak için açacağınız klimadan da tasarruf edebileceksiniz.
  • Güvenli yerlerde camınızı aralık bırakın: Çünkü camlar sıcak havayı içeride tutarlar. Camınızı havanın esmesine yetecek kadar açık bırakın. Hırsızlık riskini minimize etmek için aralık miktarının çok az olmasına dikkat edin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.