ASO Başkanı'ndan "ekonomik büyüme" değerlendirmesi

ASO Başkanı'ndan "ekonomik büyüme" değerlendirmesi

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, 2023 yılına ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi. Başkan Ardıç, pozitif büyümenin önemli olduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz gün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2023 yılına ilişkin büyüme rakamları yüzde 4,5 olarak açıklandı.

Bunun üzerine Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Büyümeye sinai üretimin değil, özellikle canlı iç talebin kaynaklık ettiğinin görüldüğünü kaydeden Ardıç, “Sanayi sınırlı artarken, özel tüketim yüzde 12,8 arttı. Oysa ülkemizin istikrarlı ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için sınai üretime büyük önem verilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

aso-baskan.jpg

"POZİTİF BÜYÜME ÖNEMLİ"

İç piyasada atılan sıkılaştırma adımları ve küresel sıkılaşma eğilimlerine rağmen pozitif bir büyüme performansının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Ardıç, 2024 yılının ilk çeyreğinde iç talep ve üretimdeki azalış ile büyümede yavaşlama öngördüklerini söyledi.

ÜRETİMDE YAVAŞLAMA

Başkan Ardıç bir önceki çeyreğe göre gayri safi sabit sermaye oluşumunun GSYH içindeki payının gerilemiş olmasının üretimin yavaşladığına işaret ettiğini de kaydetti.

ekonomi-ic.jpg

Ardıç, ayrıca "Harcamalar bakımından değerlendirildiğinde, tüketim harcamaları bir önceki çeyreğe göre bir miktar artmış olmakla birlikte, dördüncü çeyrekte de yüksek seyretmiştir. Büyümeye tüketimin ve ithalatın kaynaklık etmeye devam ettiğini görüyoruz. Net ihracatın büyümeye katkısı negatif. Bir önceki çeyreğe göre net ihracatın büyümeyi aşağıya çektiğini görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Sefa Üstüner/gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.