ATA İttifakı hangi partilerden oluşuyor?

ATA İttifakı hangi partilerden oluşuyor?

Türkiye 13’üncü cumhurbaşkanını seçerken, bir yandan da 28’inci dönem milletvekillerini seçiyor. Pek çok parti, parlamentoda yerini alabilmek için ‘İttifak’ kurdu. Peki, Ata İttifakı hangi partilerden oluşuyor?

İnsanlar, 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimleri’ni geride bıraktı. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırken, milletvekili seçimleri resmiyet kazanmamakla birlikte, ‘Meclise hangi isim girdi, hangi parti girdi?’ soruları da netlik kazanmış durumda. Birçok parti, yüzde 7’lik baraja takılmamak için ittifaklar kurdu ve meclise girdi. 28. dönem milletvekili seçimine partiler, 5 ittifak oluşturarak girdi. Bunlar; Cumhur İttifakı, Millet İttifakı, ATA İttifakı, Emek ve Özgürlük İttifakı ve Sosyalist Güç Birliği İttifakı’dır. Peki, Ata İttifakı hangi partilerden oluşuyor? Gelin birlikte göz atalım.

ATA İTTİFAKI HANGİ PARTİLERDEN OLUŞUYOR?

Türkiye’ye 13'üncü Cumhurbaşkanı olmak isteyen Sinan Oğan’ı ATA İttifakı, aday olarak gösterdi. ATA İttifakı Adalet Partisi ve Zafer Partisi oluştururken bu ittifak mecliste vekil çıkarmayı başaramadı.

Meclise giren partiler, resmi olmamakla beraber belli oldu. Cumhur İttifakı'nı; AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Büyük Birlik Partisi oluştururken, 13’üncü Cumhurbaşkanı Adayı olarak mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı gösterdiler. İttifak içerisinde AK Parti ve MHP meclise girerken, Yeniden Refah Partisi kendi ismi ve logosuyla seçime girme kararı alarak meclise girmeyi başardı.

Memleket Partisi, herhangi bir ittifaka katılmayarak meclise girmek istedi ve cumhurbaşkanı adayı Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce oldu. Muharrem İnce, seçime günler kala adaylıktan çekildiğini duyurmuştu ve tepki alarak partisini de meclise sokamadı.

Öte taraftan Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu gösterdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile seçimde ikinci tura kaldılar. Millet İttifakı ise; Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’sinden oluştu. Ancak Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti kendi isim ve logolarıyla seçime girmeyi reddederek CHP listelerinden meclise girmeyi başardı.

Sosyalist Güç Birliği İttifakı’nı oluşturan partiler; Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Harekatı ve Sol Parti olurken ittifak olarak yüzde 7’lik barajı geçemedikleri için meclise vekil gönderemedi.

Emek ve Özgürlük İttifakı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi’nden oluşurken ittifak olarak meclise 65 vekil göndermeyi başardı.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.