Ayakkabı ve çanta üreticileri: Zamlardan başımızı alamıyoruz

Ayakkabı ve çanta üreticileri: Zamlardan başımızı alamıyoruz

Ayakkabı ve çanta üreticileri devletten pozitif ayrımcılık istiyor. Üreticilerin yaşadıkları problemlerden bahseden Başkan Hüseyin Uzun, “En büyük sorunlarımızdan birinin başında maliyetlerin yüksekliği var. Zamlardan başımızı alamıyoruz” dedi.

Ayakkabı ve çanta üreticileri devletten pozitif ayrımcılık istiyor. Üreticilerin yaşadıkları problemler ile ilgili gazetemize konuşan Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, “En büyük sorunlarımızdan birinin başında maliyetlerin yüksekliği var. Zamlardan başımızı alamıyoruz” dedi.

huseyin.gif

“ARA ELEMANLARA DEĞİL, ARANILAN ELAMANLARA İHTİYACIMIZ VAR”

Üretim sektöründe çalıştıracak elaman bulamıyoruz diyen Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, “Eleman bulmak rüya oldu” diye konuştu. Sektördeki sorunlarından bahseden Uzun, “Sorunlarımız çok fazla. En büyük sorunlarımızdan birinin başında maliyetlerin yüksekliği var. Üretim yapan ayakkabıcı ve çantacılar bu konudan çok rahatsız. Ciddi manada zamlardan başımızı alamıyoruz. Bir diğer hususta gençlerin okul hayatına iyi veya kötü bir şekilde devam etmesinden dolayı üretim sektöründe çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Eleman bulmak rüya oldu. Kendi ülkemizin gençleri bizimle çalışmadığı için yabancı uyruklu vatandaşları çalıştırmak durumunda kalıyoruz. Bu da bizi ileriye dönük olarak açıkçası endişeye düşürüyor. Çünkü bizim gençlerimiz üretim konusunda yetersiz kalacağı için korkarım ki üretim sektörü dışarı geçecek. Şuan üreticiler ara elemanlar çalıştırıyor. Bizlerin ara elemanlara değil, aranılan elamanlara ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

ruv3.gif

“MALİYETLERİN DÜŞÜRÜLMESİ LAZIM”

Üretimin arttırılması için maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Uzun, “Diğer bir konu ise herkesi ilgilendiren, hızlı bir şekilde artış gösteren kira fiyatları. Ayakkabı sektöründen mobilya sektörüne, tekstil sektöründen çanta sektörüne kadar tüm sektörlerde artan kira maliyetleri büyük bir sorun haline dönmüş durumda. Bu sorunun acilen ortadan kaldırması, zamların önüne geçilmesi lazım. Zamların önü çok açıldı, devlet kontörlünden çıktı. Konut fiyatları tabi ki her birimizi ilgilendiriyor. Fakat iş yeri kiralarının artışı maliyetlere yansıyor. Bu da ne oluyor alıcıya yansıyor. Piyasadaki pahalılığın önünü açıyor. Üretimin arttırılması için maliyetlerin düşürülmesi lazım” şeklinde konuştu.

ruv2.gif

“DEVLETTEN POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYORUZ”

Üretim sektörü olarak çalışanların gider ücretlerinde indirim yapılmasını istediklerinin altını çizen Uzun, “Biz üretim sektörü olarak devletten pozitif ayrımcılık istiyoruz. Bana göre hizmet sektörüyle üretim sektörü arasındaki fark var. Üretim sektörü lokomotif görevi yapıyor. Üretim sektörü ülkenin ekonomisine, katma değerine burada en çok katkı sağlayan bir kısım olduğu için bizim üretim sektöründe çalışan elemanlarımızın devlet tarafından ayrıcalığı olması lazım. Ne gibi ayrıcalıklar istiyoruz konusuna da gelecek olursak, gerek sigortaların gerek vergilerinin hizmet sektörüne göre yarı yarıya indirilmesi lazım. Özellikle esnafların BAĞ-KUR ücretlerinin yarı yarıya indirilmesi lazım. Çünkü esnafımız geldiğimiz noktada BAĞ-KUR ücretlerini ödeyemeyecek durumdalar. Borçlarını ödeme konusunda da oldukça sıkıntı çekiyorlar. Devletin bu sistemi kayıt dışına teşvik ediyor. İnsanlar vergiye girmek istemiyorlar. BAĞ-KUR ödemek istemiyorlar. Yanında sigortalı eleman çalıştırmak istemiyorlar“ ifadelerine yer verdi.

ruv1.gif

2 SENEDE YÜZDE 200 FİYAT ARTIŞI

Giderek daralan bir üretim sektörü olduğunu da son olarak sözlerine ekleyen Uzun, “Ayakkabı ve çanta fiyatları son 2 sene içerisinde yüzde 200’e yakın zamlar gördü. Burada insanlar bunun altından kalkamıyor. Yani dertlerimiz, sorunlarımız çoğalmaya başladı. Üretim sektörüne şimdi büyük küçük diye bir şey yok. Türkiye’de o bizim büyük esnaflarımız, büyük iş adamlarımız hepsi küçüklükten büyüdüler, kendilerini geliştirildiler. Ama bugünkü gelmiş olduğumuz noktada, bu kadar zamların olduğu bu dönemde bunların önüne geçilmesi lazım. Esnafın artık büyümelerini bırak bir üst noktaya çıkma şansları kalmadı” diyerek konuşmasına son verdi.

Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.