Bakan Kurum: 11 ilimize 11 ayrı master plan çalışıyoruz

Bakan Kurum: 11 ilimize 11 ayrı master plan çalışıyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 11 şehir için master plan çalıştıklarını ve TOKİ işbirliğiyle özel konutlar inşa edileceğini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında etkilenen şehirlerde inşa çalışmaları başladı. TOKİ vasıtasıyla yıkılan evlerin sahiplerine yeni evler teslim edilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "11 ilimize 11 ayrı master plan çalışıyoruz. TOKİ’mizle her şehre özel konutlar inşa edeceğiz!" dedi.

73 BİN 972 KÖY EVİ YAPILACAK

Bakan Kurum "Deprem bölgemizi ihya ve inşa sürecinde 73 bin 972 köy evi yapacağız. Güvenli, sağlıklı, yöreye uygun evlerimizi ahırı, bahçesi, özgün mimarisi ile inşa edeceğiz!" dedi.

6 AY SONRA HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK

Bakan Kurum, afet bölgesinde kurulacak olan yeni şehirlerin fay hattından uzak bölgede yapılacağını, konutların 6 ay sonra etap etap hak sahiplerine teslim edileceğini söyledi.

SIVILAŞMADAN KAYNAKLI YIKIMLAR

Biz denize de havalimanı yaptık. Orada o zemine göre tedbirler almak zorundasınız. Bayraklı'daki zeminde de sıvılaşmadan kaynaklı yıkım gerçekleşti. Bu tedbirleri aldıktan sonra yapılamaz diye bir şey yok.

KONUTLARI 500 METRE UZAĞA İNŞA EDECEĞİZ

Yeni yerleşim yerlerimiz için bilim insanlarına fay hattına ne kadar mesafede bina yapmamız gerektiğini sordum. Dünya literatürünün 15 metre olduğunu söylüyorlar. Biz 500 metreden aşağı yanaşmayalım dedik ve çok iyi yaparsınız, dediler. Deprem bölgesinde belirlediğimiz 3 aşamalı bir şehirleşme modelimiz olacak. Güvenli sağlam alanlarda çalışmalarımızı yapıyoruz. TOKİ eliyle vatandaşın geçici barınma ihtiyacını karşılamak için çalışıyoruz. Bunlarla birlikte eş zamanlı olarak şehrin çeperinde şehre yakın, şehrin yapısına uygun belirlediğimiz rezerv yerlerinde çalışmalara başlayacağız.

KİRACILARA 3 BİN LİRA KİRA YARDIMI

Etap etap bu sayıları arttıracağız. Köydeki vatandaşlarımız için de kalıcı konut çalışmalarımızı yürütüyoruz. Depremden 16 gün sonda bu devlet vatandaşı için kalıcı konutlarının sözleşmelerini imzalamış olacak. Vatandaşlarımıza bu süreçte taşınma yardımı, ev sahibi olanlara 5 bin lira kira yardımı, kiracılara 3 bin lira kira yardımı vereceğiz. Yine evi teslim edilene kadar o vatandaşlarımız kira yardımını alacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.