BAKANLIĞIN ÖRNEK GÖSTERDİĞİ KAYMAKAMLIK

BAKANLIĞIN ÖRNEK GÖSTERDİĞİ KAYMAKAMLIK

Yenimahalle Kaymakamı Mustafa Dündar, Habervaktim’e verdiği röportajda önemli açıklamalar yaptı. “Tüketici Hakem Heyeti noktasında biz çok iddialıyız” diyen Kaymakam Dündar, “Belki Keçiören, Çankaya nüfus bakımından bizden fazla olabilir ama müracaatın so

 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Ankara’nın kaymakamlarıyla yaptığımız röportajımızda bu hafta Yenimahalle Kaymakamı Mustafa Dündar sorularımızı cevaplandırdı. Tüketici Hakem Heyeti noktasında çok iddialı olduklarını belirten Kaymakam Dündar, Ticaret Bakanlığı’nın müracaatın sonuçlanması konusunda kendilerini diğer ilçelere örnek gösterdiğini söyledi. “Biz yardım için gelen vatandaşları 3 gruba ayırıyoruz” diyen Dündar, “Bir hiçbir geliri olmayan aileler, 2. grup geliri olup ta sıkıntı çeken aileler, 3. grupta geçinip gidiyor ama devletten destek aldığında daha iyi olacak aileler” diye konuştu.

RUTİN İŞLERİN SAĞLIKLI YÜRÜMESİ ÖNEMLİ

Öncelikle kendinizi tanıtıp göreviniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Meslekte 30. yılım, buraya gelmeden önce tahmin ediyorum 8 bölgede çalıştım. Buraya da İstanbul Zeytinburnu’ndan geldim. Ondan öncesi de İzmir Bornova’ydı son görev yaptığım yerlerin 3’üde büyükşehir. Tabi büyükşehirlerin statüsü farklı bundan öncede farklıydı büyükşehir yasasıyla daha farklı bir boyuta ulaştı. Taşrada yaptığımız kaymakamlıkla büyükşehirde yaptığımız kaymakamlık farklı. Taşrada yaptığımız kaymakamlıklarda daha aktiftik yatırıma yönelikti. Burada da daha ziyade koordinasyon görevini üstleniyoruz. Büyükşehirlerde yatırım tamamıyla belediyelerde, bizim kaymakamlık olarak sosyal projeler üzerinde daha çok ağırlık vermemiz gerekiyor. Birde olan biten ve rutin olan işlerin sağlıklı yürümesi önemli. Mesela Tüketici Hakem Heyeti’nin sağlıklı yürümesi çok önemli. Vatandaş müracaat ettiğinde aylar sonra sonucunu alıyor, bunu en kısa zamanda sonuçlandırmak çok önemli. En büyük faaliyet alanlarımızdan birisi malum sosyal yardımlaşma alanları. Bu vakıflara gelen vatandaşların dinlenmesi derdinin anlanması, tepeden bakarak yardım etme şeklinde değil de onları gerçekten anlayım devlerin o sıcak kollarında hissetmesini sağlamak önemli.    

GÜNÜ BİRLİK CEVAP VEREBİLİYORUZ

Genelde vatandaşlardan size gelen müracaatlar ne oluyor ve hangi alanda iddialısınız?

Tüketici Heyeti ve sosyal yardımlaşma vakfı bize gelen müracaatların yüzde 90’nını oluşturuyor. Tüketici Hakem Heyeti noktasında biz çok iddialıyız, belki Keçiören, Çankaya nüfus bakımından bizden fazla olabilir ama müracaatın sonuçlandırılmasında Ticaret Bakanlığı bizi örnek gösterdi. Dışardan gelen heyetleri buraya getirdiler örnek ilçe diye. Şu aşamadan Tüketici Hakem Heyetlerinin yoğunluğu azalmaya başladı. Azalmasının nedeni bu banka kredilerinin artık bir rayına oturması. Türkiye genelinde Tüketici Hakem Heyetlerinin yoğunluğu azaldı, bir yıl önce yoğunluk üst seviyelerdeydi. Şimdi vatandaşların taleplerine şuan günü birlik cevap verebiliyoruz. Sıra bekleme diye bir olay artık kalmadı. Sosyal yardımlaşma vakfına bir vatandaş sabah müracaat ettiyse öğleden sonra evine giderek araştırma yapabiliyoruz ve talebini ilk toplantıda değerlendiriyoruz. Toplantılarımız haftada bir gün gerçekleşiyor.

DEVLET OLMAK BUNU GEREKTİRİR

Yenimahalle gibi bir ilçede kaymakamlık yapmak zor mu?

Aslında zor değil, iş yükü itibariyle yoğun değil. Yatırımlar anlamında kaymakamlık olarak fazla müdahilimiz yok. Yürümesi gereken işlerin rayında yürüyüp yürümediği çok önemli, yani nüfusa, vakfa, tapuya gelen vatandaş istediği gibi sonuç alabiliyor mu. Rutin hizmet dediğimiz hizmetlerin vatandaşa en iyi ve en kısa zamanda cevap verebilme. Devlet olmak bunu gerektirir, vatandaşın devlete olan güveni de buna bağlıdır. Siz doğru karar veriyorsanız, doğru yaklaşımda bulunuyorsanız vatandaş mutlu ayrılıyor.

İNSANLAR SINAV YARIŞINA SOKULMAMALI

Yenimahalle Kaymakamı olarak ilçede üzerinde durduğunuz en önemli konu nedir?

Benim üzerinde durduğum en önemli konu Milli Eğitim. Aslında yaşadığımız sıkıntıların temelinde eğitim yatıyor. Bir insanla sıkıntı yaşıyorsanız genelde o insanın eğitimiyle bir sıkıntı olduğu anlaşılıyor. Tabi eğitim denince bu diploma notu, belli sınavlardaki başarıyla ilgili değil. Yani biz eğitim kurumlarımızda insan yetiştirebiliyor muyuz? Bana göre eğitimin amacı meslek edindirmekten ziyade insanı insan yapmak olmalı. Sınav yarışına sokulmamalı insanlar, hayata hazırlanmalı. Sınavda birileri başarılı birileri de başarısız olacaktır.

PARASAL AKIŞ HAZİNEDEN AKTARILIYOR

Vatandaşlardan gelen ilginç talepler oluyor mu, hangi alanlarda yardım yapıyorsunuz?

Çok çeşitli talepler olabiliyor, başta nakdi yardım olmak üzere, engelli aylığı, yaşlı aylığı, dul aylığı, asker ailesi aylığı olmak üzere incelemesi ve karara bağlanması bizden geçiyor. Ama karara bağlandıktan sonra parasal olarak akış hazineden aktarılıyor. Ayni ve nakdi yardım bizim bütçemizden karşılanıyor onun dışındakiler direk bakanlık bütçesinden karşılanıyor.

DENETİM MEKANİZMASI OLARAK ÇALIŞIYORUZ

Belediyelerle kaymakamlıklar arasındaki uyum çok önemli kurum olarak sizin Yenimahalle Belediyesi’yle ilişkileriniz nasıl?

Bir sorun yaşamıyoruz, zaten fazlada sorun yaşayacağımız alan yok. Belediyenin görevleri belli bizim görevlerimiz belli, hemen hemen sorun yaşamıyoruz. Vatandaş belediye hizmetleriyle ilgili şikâyetlerde bulunabiliyor. Mesela müracaat ettim cevap verilmedi, şurada şöyle bir usulsüzlük var üzerine gidilmeli. Benzer belediyenin görevleriyle ilgili vatandaş bize şikâyette bulunuyor. Biz sadece bu şikâyetlerin araştırmasını yapıyoruz, denetim mekanizması olarak çalışıyoruz. Çatışma alanı olarak değil de vatandaş haklı mı değil mi onu denetliyoruz.   

VATANDAŞLARI 3 GRUBA AYIRIYORUZ

Sosyal yardımların önemi son dönemde çok arttı sizde sosyal yardımlar nasıl işliyor?

Yenimahalle’nin sosyo ekonomik durumu Ankara geneline baktığımızda ortalarda yer alıyor. Ne çok çok yüksek nede çok çok altta, bunun verdiği avantaj var. Mesela eğitim alanında birçok okulumuzda eğitim kalitesi oldukça iyi, Ankara ortalamasının çok çok üstündedir. Bu birbiriyle ilintili olan bir durum, sosyo ekonomik durumları iyi olan ailelerin çocukları problemsiz, daha az problemli diyebiliriz. Böyle bir ortamı öğretmenler tercih ediyor, tercih sırasında üst yerlerde olduğu için kalite kaliteyi getiriyor. Vakıf ve Tüketici Hakem Heyeti’nde sorunsuz bir şekilde işliyoruz. Bu alanda hızlı ve yerinde çalışmalarımız oluyor. Daha önceki yıllar muhtaç vatandaşlara sıradan herkese aynı şekilde, 2-3 ayda bir yardımlar yapılıyordu. Bir aile var hiçbir tutar dalı yok, ona da vakıftan 3 ayda bir 300-500 lira veriliyor. Birisi çalışıyor ama yetiştiremiyor, asgari ücretle çalışıyor ona da aynı şekilde yardım yapılmış. Ben geldikten sonra şöyle bir sistem oturdu. Biz yardım için gelen vatandaşları 3 gruba ayırıyoruz. Bir hiçbir geliri olmayan, mesela kadın dul eşi ölmüş veya boşanmış, çocukları küçük, kirada oturuyor. Bu kadın çalışamaz, akrabalarından ve anne babalarından da bir yardım yoksa bunun geliri sıfır. Bu ve benzeri ailelere biz her ay 500 lira ile bin lira arası nakit yardım ediyoruz. 200 lira Büyükşehir ve Yenimahalle Belediyesi veriyor, gıda yardımı veya çek şeklinde. Bu vatandaşın durumu devam ettiği sürece biz 6 ayda 1 yılda bir gözden geçirerek yardımlarımıza devam ediyoruz. 200 civarında böyle geliri olmayan aile bulunuyor Yenimahalle’de. 2 grup geliri olup ta sıkıntı çeken aileler, bunlara da 3 ayda bir yardım ediyoruz. Bunlarda biliyor ki biz 3 ayda bir 300-400 lira alacağız. 3. grupta geçinip gidiyor ama devletten destek aldığında daha iyi olacak, bunlara da kömür veriyoruz, 6 ayda bir yine 300-400 lira yardım yapıyoruz. Yani bir 6 aylık, bir 3 aylık, birde bir aylık yardım alanlar var. Vatandaşın durumu değiştiğinde yardım da değişiyor. Yardımlar vakfımızın bütçesinden karşılanıyor.                         

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.