Bakanlıktan Antik Kent kazıları için dev bütçe

Bakanlıktan Antik Kent kazıları için dev bütçe

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ülkede turizmi 12 aya yaymak ve her ili turizme dâhil etmek için önemli projeler yürüttüklerini dile getirdi. Ersoy, antik kentlere yönelik de ciddi yatırımlar yaptıklarını ifade etti.

Ersoy’un verdiği bilgiler ışığında, Türkiye'de 144 yerli, 31 yabancı kazı başkanlığı bulunuyor. Ersoy, ilk etapta kazı sürelerini 45-60 günlükten 12 aya çıkartıldı. Kazı çalışmaları için yapılan yatırılmaları milyon TL’leri buldu. Bu şekilde daha yavaş ilerleyen kazı süreçleri de hızlandırılmış oldu.

mikail3.gif

EFES ANRİK KENT İÇİN: 1 MİLYAR DOLAR

Efes Antik Kenti için de 1 milyar liralık bütçe ayırdıklarını belirten Ersoy, ‘Çalışmaların hızlı ilerlemesini amaçlıyoruz. "Geçtiğimiz dönemde 12 aylık kazı başkanlığı sürecini tamamladık, şimdi ikinci aşamaya geldik. İkinci aşamada da yabancı kazı başkanlıklarını bu sürece dahil etmek istiyoruz. 31 kazı başkanlığının 18'i önemli. Bu kazı başkanlıklarına koordinatör Türk hoca atamaya başladık. İlk atamalar yapılmaya başlandı, yılsonuna kadar tamamlayacağız. Sadece Türk hoca atamakla kalmıyoruz, ekip, ekipman ve finansman desteği de sağlıyoruz. Bu da oradaki kazı çalışmalarını hızlandıracak ve kazılar Türk hocalar tarafından yapılıyor olacak" dedi.

mikail1.gif

ANTALYA KAZILARI İÇİN 150 MİLYON TL

Antik Kent vb. tarihi yapılar için so yıllarda ciddi çalışmalar yürütülüyor. Bu alana yapılan yatırımlarla turist sayısını dünya genelinde tepe noktalara taşımak amaçlanıyor.Kazı çalışmalarını kurtarma, ayağa kaldırma ve tanıtma olmak üzere 3 program dâhilinde yürüttüklerini söyleyen Ersoy, ‘‘Her aşama için de çok ciddi finansman desteği sağladıklarının bilgisini verdi. Sadece Antalya'da bu yıl kazılar için 115 milyon lira ödenek aktardık’’ ifadelerinde bulundu.

Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.