BALLI ZIRH

BALLI ZIRH

FER Bal İmtiyaz Sahibi ve Ankara Arıcılar Birliği Başkanı Selçuk Solmaz, havaların iyice soğuduğunu hatırlatarak, bu mevsimde bal ürünlerinin tüketilmesi halinde hastalanmadan rahat bir kış geçirebileceklerini söyledi.

 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

FER Bal İmtiyaz Sahibi ve Ankara Arıcılar Birliği Başkanı Selçuk Solmaz ile hem insan sağlığına hem de doğaya fayda sağlayan, mucizevi özelliğe sahip arıları konuştuk. 1978'den beri profesyonel arıcılıkla uğraştığını ve şimdiye kadar 30 bin arıcıyla iletişime geçtiğini anlatan Solmaz, arının bilinmeyen yönleriyle ilgili Habervaktim'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Havaların iyice soğuduğunu da hatırlatan Solmaz, kış ayında hastalanmamak için vatandaşlara önemli tüyolar verdi. Selçuk Solmaz ile yaptığımız söyleşimiz şöyle:  
ARIYLA İLGİLİ BİLİNMEYENLERİ ORTAYA ÇIKARTTI
Kendinizden bahseder misiniz?
1959 Ankara Çamlıdere doğumluyum. Eğitimimi tamamladıktan sonra 1978'de özel bir vakıfta arıcılık üzerine proje çalışmalarıma başladım. 4 yıl Almanlardan teorik ve pratik arıcılık kursu aldım. 1990 yılına kadar da bu vakıfta arıcılık kurs faaliyeti ile ilgili tüm Türkiye'yi dolaştım. Türkiye'deki 30 bine yakın arıcı ailesi ile buluştum onlara eğitim verdim. Ankara'dan başladım ülkemizin dört bir yanına gittim. Bütün arıcılarımız ile iletişime geçtim. İlk önce ana arı ve ırk ıslahı daha sonra ise arı sütü, bal, polen, propolis yaptık.
ARIYLA GEÇEN 38 YILLIK MAZİ
Kendi işletmenizi ne zaman kurdunuz?
1990 yılında kendi çiftliğim olan Melis Arı Çiftliği ile Fer Balı kurdum. 90 yılından bugüne kadar da Fer Balı üretiyoruz. 1978 yılından bu yana profesyonel olarak arıcılık yapmaktayız hiç ara vermedik. Arının ürettiği bütün enstrümanları kullandık. Kamuoyuna anlattık ve tanıttık. Hatta biz bu işleri yaparken arı ürünlerinin yüzde 80'i bu ülkede bu kadar bilinmiyordu.
ARIDA YOK YOK
Arının enstrümanları nelerdir bunlardan bahsedebilir misiniz?
Türkiye'de arıcılık denilince akla petek ya da süzme bal gelirdi ki arı bunları çok çok ötesinde işler yapıyor. Nedir bunlar? Arılar; arı sütü polen, propolis, arı zehri, bal mumu üretiyor.
DOĞAL ANTİBİYOTİK...
Bu ürünlerin insan sağlığına faydaları nelerdir?
Bunlardan arı sütü dünyanın en kıymetli besinleri arasındadır. İnsan yaşamına gerekli olan birçok amino asit, vitamin, mineral ve enmizleri bünyesinde barındırıyor ve sağlıklı yaşamın sırrı olarak bilim adamları tarafından anlatılıyor. Propolis dünyanın en güçlü antioksidanı, antibiyotiği, antivirali olarak gösteriliyor. Vücudu ve kanı temizlemesi insan sağlığında ve insan beslenmesinde çok ciddi yararları olması bilim adamları tarafından biliniyor ve sık sık açıklanıyor. Yine arının diğer bir ürünü polen ise protein ağırlık ve b vitamini yani zihinsel ve bedensel yorgunluklarda güç vermede birçok alanda güvenle kullanılabiliyor.
ARI ZEHRİ EKLEM AĞRILARINA İYİ GELİYOR
Özellikle dikkati mi çekti. Arı zehrinden bahsettiniz. Bunun faydaları nelerdir bu arı zehri nasıl bir üründür?
Arı zehrini son zamanlarda sık sık duymaya başladık. Arı zehri eklem ağrılarında ağrı kesici olarak değişik rahatsızlıklarda birtakım araştırmalardan geçtiğinde kullanılan ve aranan çok kıymetli bir ürün. Öyle olunca arı sadece petek ve süzme bal yapmıyor. Birçok faydalı ürün üretiyor.
DOĞADA TOZLAMAYI SAĞLIYOR
Arıların doğal hayata katkısı nedir?

Arı doğada da tozlamayı sağlıyor. Eko sistemin geleceğini sağlıyor. Onun için arı olmalı ki hayatta olmalı.
BAL ÜRETİMİMİZ İYİ AMA TÜKETİMDE GERİDEYİZ
Türkiye'de dünyaya kıyasla arıcılık faaliyetleri ve bal tüketimi konusunda ne durumdayız?
Arıcılık bakımından dünyada 2. sıradayız. Bal üretimi bakımında ise 4. sıralardayız. Arı ürünlerini tüketim konusunda da Avrupa'dan biraz gerilerdeyiz. Avrupa'da 3- 3.5 kilo bal tüketilirken Türkiye'de 1.5- 2 kilo bal tüketilmekte. Bunun bir sebebi var. Türkiye'de bal dendiği zaman hastalandığında şifa için insanlarımızın aklına geliyor.
BU SENE YÜZDE 60 ÜRÜN KAYBI VAR
Bal üretiminde bu sene bir düşüşten bahsediyor. Bu konuda bir oran var mı?
Bu sene ülkemizde geçen yıllara göre bazı yerlere yüzde 60, bazı illerde 30-40'a yakın ürün kaybı var. Özellikle Ankara ve İçanadolu bölgesinde yüzde 60 üzerinde eksik ürün aldık. Bu sene arıcılarımız yüzü gülmedi.
YOĞUN ÇALIŞMALAR SONUCU ÖZEL ÜRÜN ORTAYA ÇIKTI
Arı ürünleri üzerinde ilginç karışımlarınız bulunmakta bu özel karışımlarınızdan bahsedebilir misiniz?
Biz balı insan sağlığında büyük bir şifa ve beslenme olarak ön plana çıkardık ve kamuoyunda onu anlattık. Aldığım eğitimler nedeniyle de bu ürünleri daha bilim insanları ile harmanlayarak bağışıklık sistemini güçlendiren vücut içi dengeyi sağlayan özel karşımlar yapmaya başladık. Gün geldi üniversitelerle gün geldi bilim insanları ile gün geldi doktorlarla çalıştık. Çok güzel bir ürün çıkardık. Arı sütü, bal, polen, propolisten çok özel karışımlar hazırladık. Bunun bir benzeri yok zaten. İlk kez de kişiye özel üretim şeklinde ürün çıkarttık ve çok çok başarılı olduk.
İNSANLARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE GÖRE BAL
Kişiye özel ürün nedir?
Kullanıcının yaşı, boyu, kilosu ve ne amaçla kullanılacağına vakıf oluyoruz. Tıbben bu ürünleri kullanmasında bir sakınca var mı yok mu onu araştırıyoruz. Diyabet ve alerjik bir vakası var mı bunları öğrendikten sonra kişiye özel karışımları hazırlıyoruz. Bunları da 1 yaşındaki çocuklardan 100 yaşındaki insana kadar hazırlayabiliyoruz. Burada sporcular ve iş adamları ön plana çıkıyor. Dünyanın birçok ülkesine de ulaştık. Umman kralından, Suudi Arabistan kralına ve Bill Clinton'a kadar dünya mutfağının birçoğunda yerimizi aldık ve aranan ürün olduk.
EN FAZLA TÜKETİLEN BAL ÇİÇEK BALIDIR
En çok tüketilen bal türü nedir?
Çiçek balıdır. Toplumun damak tadına da uyuyor daha sonra çam balıdır.
İyi bir bal almak için ne kadar parayı gözden çıkarmalıyız?
Fiyat skalası vermek doğru olmaz ancak 30-40 lira vererek çok iyi bal da alabilirsiniz 300 lira verip çok kötü bir bal da alabilirsiniz.
TEK DOĞRU YÖNTEM LABORATUAR
Balın sahte olup olmadığı nasıl belli oluyor. Bunun özel bir yöntemi var mıdır?

Çok iyi bir gurme değilseniz balı fiziksel görünüşü ile ya da tat ile anlayamazsınız. Vatandaşlarca yapılan metotların hepsi hikaye. Bu konudaki bütün teorilerin tamamı yanlıştır. Tek bir doğru yöntem vardır laboratuar analizleridir.
BAL ÜRÜNLERİ TÜKET KIŞIN HASTA OLMA
Malum havalar soğudu. Kışın en fazla tüketilen ürünlerin arasında bal geliyor. Vatandaşlara ne gibi uyarılarda bulunuyorsunuz?
İnsanların yazın daha fazla karbonhidrata ihtiyacı olmuyor. Zaten iklim koşulları, güneş ve yeterince beslenme iklim geçişlerinde vücut ısısının değişmesi ile birlikte bağışıklık sistemi de zayıflıyor ya da güçsüz kalıyor. O zaman adına nezle grip, enfeksiyon ve mikropların da bol olduğu biz bu dönemde bal, arı sütü, polen, propolis karışımlarını kullanmalarını öneriyoruz. Kışa ne kadar güçlü girerlerse hiç hastalanmadan o sezonu çok rahatlıkla geçirebilirler. Bu ürünleri kullananlar, 'biz bu ürünleri kullandık kışın nezle, grip olmadık' diyor.
MEŞHUR ANKARA BALI TEKRAR CANLANDIRILACAK
Geçmiş yıllarda Ankara balının meşhur olduğu biliniyordu. Şimdi durum nedir?
Bizim çocukluk yıllarımızda Ankara'nın armudu, keçisi, tavşanı ve balı meşhurdu. Ta ki bu uzun yıllar boyunca böyleydi. Şimdi genç nesle sorsak Ankara'nın neyi meşhur diye kafelerinden falan bahseder. Şimdi biz tekrar o kaybettiğimiz Ankara değerlerini Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Gıda Tarım İl Müdürlüğü olarak tekrar canlandırmaya başladık. Ankara keçisi, armudu, balı üretilmeye başladı. İnşallah biz de Ankara balını Ankaralıyla buluşturarak bir dünya markası yapacağız.
ÇOK SAYIDA HİZMET ÖDÜLÜNE SAHİP GÖRÜLDÜK
Son olarak ne söylemek istersiniz?

Bal konusunda yaptığımız çalışmalarla çeşitli kuruluşlardan çok sayıda ödül aldık. Güvenilir gıda ödülü alan tek bal firmasıyız. TÜSİAV tarafından üstün hizmet ödülü alan tek bal firmasıyız. Yaptığımız ürünleri bu ödüllerle taçlandırdık.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.