Bankada şahitsiz işlem yapamayan görme engelliler şikâyetçi

Bankada şahitsiz işlem yapamayan görme engelliler şikâyetçi

Görme engellilerin yaşamış oldukları imza problemi hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdulmecit Yılmaz, “Bankaya gittiğimiz zaman kâğıda okudum, anladım yazamadığımız için işlem yapamıyoruz” dedi.

Görme engelli bireyler, bankalarda veya noterlerde herhangi bir işlem yaptırmak istedikleri zaman 2 tanık zorunluluğu ile karşı karşıya kalıyor. Yaşamış oldukları imza problemini gazetemize anlatan Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdulmecit Yılmaz, “Bankaya gittiğimiz zaman kâğıda okudum, anladım yazamadığımız için işlem yapamıyoruz. Şahitli uygulama bizim açımızdan oldukça rencide edici bir durum. Yönetmelik çıkmış olmasına rağmen, bankalar uymamayı ya da bunları ötelemeyi daha çok tercih ediyor” dedi.

basliksiz-1-004.jpg

“BİZİM AÇIMIZDAN RENCİDE EDİCİ”

Görme engelli bireylerin bankalarda ve noterlerde hesap açmak, vekâlet vermek ya da ekstra başka bir işlem yapmak istediğinde, kurumlar tarafından okuma ve yazması yok gerekçesi ile işlem yapamadıklarını dile getiren Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdulmecit Yılmaz, sözlerine şu şekilde devam etti:

ara2-003.jpg

“Bende bir görme engelli birey olarak, görme engellilerin yaşamış olduğu problemleri dile getirmek istiyorum. Görme engellilerin ciddi anlamda bir imza problemleri var. Bankaya gittiğimiz zaman kâğıda okudum, anladım yazamadığımız için işlem yapamıyoruz. Tek başımıza banka işlem sürecini yönetemiyoruz. Banka bizden işlemimizi gerçekleştirmemiz üzere 2 tane şahitlik yapacak kişi istiyor. Tabi hal böyle olunca işlememiz yarım kalmış oluyor. Fakat biz imza atabiliyoruz, işlemlerimiz yazamadığımız için ilerlemiyor. Açıkça söylemek gerekirse, şahitli uygulama bizim açımızdan rencide edici bir durum. Şahitlik yapacak kişide her zaman maalesef bulamıyoruz. Bulamadığımız zaman işlemimizi yapamamış oluyoruz.”

ara3-002.jpg

“YÖNTEMLERİNİ DİRETMEYE DEVAM EDİYORLAR”

Yönetmelik çıkmış olmasına rağmen uymayanların, öteleyenlerin olduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu konuda Kamu Denetçiliği Kurumu'nun da tavsiye kararları var. Yapılan kararlar yaptırımlı kararlardır. Kuruma işleminin düzeltilmesi noktasında tavsiyede bulunuyor. Aslında bu kurallara uymaları gerekiyor.

ara4-003.jpg

Fakat geldiğimiz noktada bu da çözüm olmuyor. Yönetmelik çıkmış olmasına rağmen banka ve noterlerdeki bilgi eksikliğinden kaynaklı durum bireylere imza sıkıntısı yaşatıyor. Bankalar, uymamayı ya da bunları ötelemeyi daha çok tercih ediyor. Kendi yöntemlerini diretmeye devam ediyorlar. Kurumlar da bunun karşılığında da ceza yemiş oluyorlar. Mevzuatta daha açık açık hükümlerle bu işlemin yapılması ve bu işlemin ilgili kurumlara da gerek genelgelerle gerek yazılarla bildirilmesi bu işlemin yaygınlaştırılması noktasında kurumların da hassas davranmalarını bekliyoruz. Bu konuda biraz daha bilinç ve farkındalık gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.