Bankalardan flaş çağrı: Kredi kartı kullanımına sınırlama gelmeli

Bankalardan flaş çağrı: Kredi kartı kullanımına sınırlama gelmeli

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, geçtiğimiz yıl kredi kullanımında yaşanan büyük artışın ardından kredi kartlarına yönelik önemli sınırlamalar getirilmesi gerektiğini belirtti.

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, geçtiğimiz yıl kredi kullanımında yaşanan büyük artışın ardından, kredi kartlarına yönelik önemli sınırlamalar getirilmesi gerektiğini belirtti.

Baştuğ, tüketimin kontrol altına alınmasının elzem olduğunu vurgularken adımların enflasyonla mücadelede kritik bir rol oynayacağını ifade etti.

Baştuğ, geçtiğimiz yıl kredilerde %50 oranında bir artış görülürken, kredi kartı kullanımının bu oranı üçe katladığını belirtti. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını ve kredi kartı faiz oranlarının oldukça düşük kalmasının bu artışı tetiklediğini söyledi. "2023 yılına kıyasla bu yıl büyüme hızımız yavaşladı, ancak kredi kartlarındaki büyümeyi engellemek için gerekli önlemleri almazsak, sürdürülebilir bir ekonomik yapıyı tehlikeye atarız" dedi.

1-007.jpg

ENFLASYON VE TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI

Recep Baştuğ, yıl sonunda enflasyonun baz etkisiyle %45 seviyesine ineceğini öngördü. Ancak, enflasyonun düşmesiyle asıl mücadelenin başlayacağını belirterek, "Ülke olarak tüketimde sakinleşmeli, daha az tüketmeli ve büyümeyi farklı kaynaklardan sağlamalıyız" dedi. Baştuğ, geçen yılki büyümenin büyük ölçüde tüketimden kaynaklandığını ve bu durumun baskılanması gerektiğini vurguladı.

Baştuğ, parasal sıkılaşma politikaları çerçevesinde bankaların %2 büyüme sınırına dikkat çekerek, bu sınırın aşılması durumunda ciddi cezalar ödendiğini hatırlattı. Bu yıl kredi talebinin artsa bile yüksek faiz oranları nedeniyle bu talebin baskılanacağını belirtti. "Ortalama enflasyonun %54-55 seviyelerinde tamamlanacağını düşünürsek, bunun çok altında bir kredi büyümesiyle yılı bitiririz diye düşünüyorum" diye ekledi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.