Başkentlilerin bilmediği kulübe

Başkentlilerin bilmediği kulübe

Söğütözü’ndeki Orman Genel Müdürlüğü arazisinde yer alan ‘Atatürk Evi’ Başkentlilerden habersiz varlığını sürdürüyor. 1926’da yapılan ve Atatürk’ün zaman zaman kitap okumak ve dinlenmek için kullandığı,kulübe tarihi yapısıyla dikkat çekiyor.

Cumhuriyetin kuruluşuna tanıklık etmiş ve saklı kalmış tarihi mekânlardan biri olan Atatürk’ün dinlenme evi olarak kullandığı Söğütözü’ndeki kulübe kamuoyunda pek fazla bilinmiyor. Bu kulübeyi birçok vatandaş belediyeye ait bir müştemilat sanıyor. Kulübenin önemini bilen vatandaşlar ise burasının turizme kazandırılmadığından dolayı yakınıyor ve ziyaret edemediklerini araziye ve müzeye girişin yasak olduğunu belirtiyor. 

whatsapp-image-2017-12-11-at-11.52.21-(1).jpeg

Burayı Herkes Bilmeli 

Orman Genel Müdürlüğü arazi içeresinde yer alan kulübeyi ziyaret etmek isteyen bir vatandaş, “Ülkemizin kuruluşuna tanıklık etmiş bu yeri turizme kazandırılması ve herkese duyurulması gerektiğini düşünüyorum. Tarihimiz açısından böylesine önemli bir yerin bilinmemesi üzücü bir durum. Dileyen herkes buraya gelip rahatça ziyaret edebilmeli yetkililer bu konuda gereğini yapmalıdır “ dedi. 

whatsapp-image-2017-12-11-at-11.52.21.jpeg

Kulübenin Önemi

Bugün şehrin büyük binalarının içerisinde kalmış saklı bir bahçede bulunan kulübe Mustafa Kemal’in isteği üzerine 1926 yılında yapıldı. Tek katlı ve tek odalı kerpiç olan bu kulübenin yapımında kendisinin de katkısı bulunuyor. İçerisinde Atatürk’e ait kahve fincanları, hasırlar ve yemek takımı gibi birçok özel eşya bulunduran kulübe ölümünden sonra müze olarak hizmet vermiş. 2000 yılında restore edilen kulübe bugün kapalı durumda ve ziyaret edilemiyor. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.