Başkent’te Giresun rüzgarı

Başkent’te Giresun rüzgarı

Karadeniz’in en güzel kentlerinden biri olan Giresun kültürü Başkent’e taşındı. Giresun’a özgü değerler ve eşsiz lezzetler Atatürk Kültür Merkezi’nde yoğun ilgi görüyor. 

Giresun tanıtım günlerinin büyük ilgi görüyor. 2. Giresun Tatınım Günleri Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. 27 Nisan’da başlayan tanıtım günleri 30 Nisan’da sona erecek. Karadeniz’in en güzel kentlerinden biri olan Giresun kültürü Başkent’te sergileniyor. Tanıtım günlerine Giresun fındığı ve yöresel lezzetleri damga vuruyor. Ziyaretçiler hem doğal lezzetleri tadarken hem de görsel şölenlerle eğleniyor. Giresun’un kültüründen doğasına, yemeklerinden spor faaliyetlerine kadar birçok alandan gelen temsilciler Atütürk Kültür Merkezi çatısı altında açtıkları stantlarda ziyaretçilere keyifli anlar yaşatıyor. Karadeniz’in samimiyeti ile ziyaretçilerini ağırlayan Giresunlular tüm halka bu kültürü tanımaya davet ediyor.  

ISIRGANLA GELEN LEZZETLER

Girusun’un yöresel lezzetleri Başkent’e taşındı. Giresun’dan gelerek Atatürk Kültür Merkezi’nde yöresel yemekleri tanıtan ekip ziyaretçilere lezzet şöleni yaşatıyor. Giresun Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Azgın, “Yemek olarak ısırganlı yağlı aşımız var, mısır ekmeğimiz var. Tatlı olarak tamamen yöresel ısırganlı kalın burmamız var. Doğal otlarla yaptığımız su böreğimiz var. Bizim kendi yapmış olduğumuz fındıklı çiğköftemiz var ondan hariç yüzde yüz doğal fındık tatlımız var, bir de Samaksa dediğimiz ekşimtırak bir tatlımız var, sütle yenilir ve üzüm şırasından ve mısır unundan yapılan tamamen doğal tamamen bize ait olan bir lezzettir” dedi.

Giresun’a özgü ısırganla yapılmış yemek ve tatlılar büyük ilgi görüyor. Isırganlı yiyecekleri Ankara’ya taşıyan ekipten Fatih Azgın , “Isırgan Giresun’da bolca olması sebebiyle yemeklerde kullandığımız doğal ve yöresel bir lezzettir. Biz Giresun’a ait olan bütün yöresel lezzetleri Başkent’e taşıdık. Burada insanlara sunacağız. Isırgan otu genel itibariyle Giresun mutfağında her şekilde kullanıyoruz zaten. Biz tatlıda da kullanmak istedik ve ortaya eşsiz bir lezzet çıktı. Vatandaşların da hoşuna gitti ve Giresun tanıtım günlerinde de başkentlilere sunmaya geldik” şeklinde konuştu. 

3 FINDIK DAHA KAZANDIRILDI

Fındığıyla meşhur Giresun ilinde faaliyet gösteren enstitü Karadeniz bölgesi fındığının kalitesini artırma ve yeni türleri tescil etme görevini üstleniyor. Giresun Tanıtım Günleri’ne gelerek fındık hakkında bilgiler veren yetkililerden Fındık Araştırma Enstitüsü Gıda Mühendisi Tuba Er, “Fındık araştırma olarak 2012 yılında 2 tane yeni çeşit fındık tescil ettik. Bunlardan bir tanesi okay28 diğeri Giresun melezi. 2015 yılında Allahverdi isminde bir üretici seleksiyon sonucunda yeni çeşit tescil ettirildi. Her bir fındığın kendi özellikleri var.

Allahverdi’de verim dalgalanması daha az oluyor. Okay 28 adlı fındık ise daha dolgun ve yağlı oluşuyla öne çıkıyor. Bunlar uzun yıllar yapılan ıslah çalışmaları neticesinde elde edilmiş çeşitler. Enstitü olarak standart çeşitlerimizi geliştirmek, ihracatını yapmak ve korumak için her türlü projeyi yürütüyoruz. Ülkemizde bilinen 18 fındık çeşidine 3 tane de enstitümüzün tescil ettirdiği var” ifadelerini kullandı.  

DÖVME GÖRELE DONDURMASI

Giresun Görele’den gelerek özel yapım dondurmasının tanıtım ve satışını yapan Şenol Avcı, dondurmasının sırrının meyan kökü olduğunu söylüyor. Görele’den gelen dövme dondurma büyük ilgi görüyor. Avcı, “Giresun Görele’den geliyorum. Bu dondurma Görele dondurması. Yapımında süt, salep, şeker haricinde bize özgü olan meyan kökü suyu kullanılmasıdır. Bunu diğer dondurmalardan ayıran en önemli özellik meyan kökü suyudur. Meyan kökünün faydaları saymakla bitmez. Buraya dondurmamızı tanıtmaya geldik. İnsanlar çok beğeniyor. İlgiden dolayı memnunuz. Bunun özelliği dövme dondurmadır. Dondurmayı özel yaptığım ahşap ile dövüyorum. İddia ediyorum dünyanın hiçbir yerinde bu şekilde bir kepçeyle dövülerek yapılan dondurma yoktur” şeklinde belirtti.

GİRESUNSPOR’A DESTEK BEKLENİYOR

Giresun tanıtım günlerinde stant açan şehrin takımı Giresunspor yetkilileri burada kulübün lisanlı ürünlerini tanıtıyor. Kulüp yetkilisi Fahrettin Tunç, “Giresunpor’a destek bekliyoruz. Tamamen kulübün lisanslı ürünlerini satıyoruz. Taraftarlarımızı da lisanlı ürün almaya davet ediyoruz. Buradan sağlanan bütün gelir kulübümüze gidiyor. Giresunspor şampiyonluk yarışında. Kritik haflara girmiş durumdayız. Tüm taraftarlarımızdan destek bekliyoruz. Şehrimize muazzam bir stat yapılıyor. Bu da takımımız ve şehrimiz adına büyük bir gelişme sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu. 

HAKAN ŞAHİN - HABERVAKTİM


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.