Başkentte ‘Karabağ’ın Mirası’ sergisi düzenlendi

Başkentte ‘Karabağ’ın Mirası’ sergisi düzenlendi

Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı ve Haydar Aliyev’in 100’üncü anım yılına ithaf edilen ‘Karabağ Mirası’ adlı sergi düzenlendi.

Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binasında Türkiye Azerbaycan Dostluk ve İşbirliği Vakfı (TADİV) tarafından 1. TADİV Türkiye Azerbaycan Dayanışma Günleri kapsamında UNESCO Profesyonel Ressamlar Birliği üyesi Ressam Nigar Helmi Abbasbeyli’nin fırçasıyla resmedilen tablolar ‘Karabağ Mirası’ adıyla sergilendi. Sergiye katılanlar arasında TADİV Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar, Azerbaycan Milletvekili Adil Aliyev, Azerbaycan Büyükelçisi Kültür Ateşesi İslam Aliyev’de yer aldı. Sergide ‘Gövher Ağa Camii’, ‘Bülbül Evi Harabeleri’ ve ‘Panah Ali Han Sarayı Harabeleri’ ise en çok ilgi çekenler arasında oldu. Ressam Abbasbeyli, sergiyi Azerbaycan milletine bir borç bilerek gerçekleştirdiğini belirterek “Her yerde kültürümüzü tarihimizi ve ülkemizi tanıtmaktan gurur duyuyorum” dedi.

nigarhelmi.jpg

TARİHİN SİLİNMESİNİN BÜYÜK BİR ÇABASI

Sergide konuşan Ressam Abbasbeyli, serginin ilk ayağını dost ülke olarak vefa borcu bildiği Türkiye’de İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirdiğini ayrıca Paris ve Monaco’da da tanıttığını ifade ederek, “ Karabağ’ın mirası baba dedelerimizden ecdadımızdan bize miras bırakıldı. Fakat maalesef 30 sene boyunca Ermenistan tarafından barbarca dağıtılan bir mirastır. Aslında isimi miras ama gelecek nesillere bırakacağımız elimizde miras yok neden çünkü dağıtıldı. 926 kütüphane, 22 müze, 67 caminin 65’i yıkıldı. 4 buçuk milyon tarihi kitap açık artırmalarda farklı ülkelere satıldı. Ben bunun bilinçli olarak bir milletin öbür millete barbarca yaptığı bir soykırım olarak görüyorum. Bir tarihin silinmesinin büyük bir çabası diyorum” ifadelerini kullandı.

nigarhelmisergi.jpg

KÜLTÜREL MİRASI SİLMEK SOYKIRIMDIR

Eserlerinde ilhamını Karabağ’ın toprağı, şehitleri ve gazilerinin gücünden ve anaların gözyaşı ile sevgisinden aldığını vurgulayan Abbasbeyli, Dünya’ya Azerbaycan kültürünü, eserleri ile yaymaya devam edeceğini söyledi. Abbasbeyli, “ Maalesef savaşlar olan bir dünyada yaşıyoruz. Bir ülkenin başka bir ülkeye böyle barbarca yaptığı kültürel ve tarihi mirası silmek bence insanlığa yapılan en büyük cenosayd (soykırım) ve bir sonuçtur. Bende gelecek nesillere bu yüzden bir fırçayla tuvale geçirip bu mirası bırakmak istedim. Çünkü tüm Müslüman dünyasında bir operayı yazan Üzeyir Hacıbeyov’un, Panah Ali Han’ın, Hurşut Banu Natavan’ın evi dağıtıldı. Bunlarda nasıl ki Ulu önder Atatürk ve Haydar Aliyev 100 senede bir kere gelir diyerek değerlerini biliyoruz o sanatçılarımızın da değerlerini bilmemiz lazım. Çünkü nadir gelen insanlar” diyerek ülkelerinin kültürünü ve tarihini tanıtmaktan gurur duyduğunu dile getirdi.

sergigenel.jpg

Sergiye katılan Azerbaycan Milletvekili Adil Aliyev ve Ateşe İslam Aliyev ve Başkan Aygün Attar’da 30 yıl boyunca işgale uğramış Karabağ topraklarının resmedildiği eserler için Abbasbeyli’ye ve katılanlara teşekkürlerini iletti.

Cemal Emre Kurt / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.