Başkent’te yürümek zorlaştı

Başkent’te yürümek zorlaştı

Uzmanlar sağlıklı yaşam için gerekli egzersiz olarak günde 10 bin adım atılmasını tavsiye ediyor. Başkent kaldırımları yayaların hareket edebilmesi için engellerle dolarken sokakta adım atmak zorlaşıyor. 

Sağlıklı yaşamın formülü oldukça basit. Uzmanlar “Bol bol yürüyün, doğru nefes alın, iyi beslenin, sağlıkla yaşayın” diyor. Her yaşta kolayca gerçekleştirilebilecek, en basit ve etkin fiziksel aktivitenin “yürüyüş” olduğunu her fırsatta dile getiren uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için bunun önemli olduğunu vurguluyor. Uzmanlar, haftada beş gün, günde 10 bin adım atarak kişinin formunu ve sağlığını koruyabileceğine dikkat çekiyor.  

Sağlıklı yaşamak için yürümenin büyük bir öneme sahip olduğu günümüzde Başkent özelinde bir değerlendirme yapıldığında dışarda yürümenin zorlaştığı anlaşılıyor. Son yıllarda Ankara’da araç trafiğinin yanında bir de yaya trafiği oluştu. Ankara’da nüfusun her geçen gün artması mevcut kapasiteyi zorluyor ve caddelerde, sokaklarda kalabalıklar oluşuyor. Bununlar birlikte kalabalıklaşan cadde ve sokaklarda yürümek kolay olmuyor. Nüfus hızla artarken oluşan yoğunluğa karşılık değişmeyen şehir yapısı, yollar ve kaldırımlar insanların hareket kabiliyetini sınırlandırıyor. 

YAYALARA GEÇİT YOK

Başkent kaldırımları her geçen gün yayaların yürümesi için biraz daha zor hale geliyor. Bu noktada kaldırımların geniş veya dar olmasının bir önemi olmuyor. Geniş olan kaldırımlar araçların park yeri olarak kullanılabiliyor. 
Caddelerde bulunan mağazalar mal indirip bindirme işlemini kaldırımlar üzerinden yaparak buradan yayaların geçişine engel oluyor. Bu şekilde birçok vatandaş mağdur oluyor.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan talihsiz bir olay bu sorunu gözler önüne serdi.  Başkentte vatandaşların yoğun olarak kullandığı güzergâhtan biri olan Kızılay Alışveriş Merkezi'nin önünde bulunan bozuk yaya kaldırımı yaşlı bir kişinin düşerek yaralanmasına sebep olmuştu. AVM'nin otopark girişinde araçlarında üzerinden geçtiği yaya kaldırımda birçok taş yerinden oynamış ve bu şekilde tehlikeli bir durum kazanmıştı. 

SATICILARIN İSTİLASI

Uzmanlar sağlıklı bir yaşam için günde 10 bin adım atılmasını önerirken Başkent’ kaldırımlarında ilerlemek bile zahmetli bir iş haline dönüştü. Kaldırımlarda yaya trafiği oluşmaya başladı. Yürüyüş esnasında kaldırımlara tezgah kuran seyyar satıcılar en büyük engellerden bir tanesini oluşturuyor. Özellikle Başkent’in en işlek caddelerinden olan Kızılay ve ulus çevresindeki kaldırımlarda yürümek epeyce zorlaştı. Zaten kalabalık olan bu bölgelerde seyyar satıcıların insanların geçişini engelleyecek şekilde satış yapmaya çalışmaları hareket kabiliyetini daha da azaltıyor. Kaldırımlara tezgah kuran simitçi, milli piyangocu ve bunlarla birlikte tezgah açan birçok işportacı vatandaşların hareket etmesini zorlaştırıyor. 

ADIM BAŞI DURDURUYORLAR

Ankara’nın kaldırımlarında kesintisiz yürümek mümkün değil.  İlerlemek isteyen yayalar Başkent’in kalabalık caddelerinde birçok engelle karşılaşıyor. Bunlardan bir tanesi de sayıları her gün artan dilenciler. Kaldırımlarda ilerlerken insanların karşısına mendil, yara bandı gibi bir şeyler satmak, tanıtım broşürleri dağıtmak için ya da aciz olduğunu belirterek para isteyen kimseler çıkıyor. Zaten kalabalık olan ve yürümek için pek elverişli olmayan kaldırımlarda bir de satıcı ve dilenciler tarafından adım başı durdurulmak vatandaşları rahatsız ediyor. Sıradan vatandaşlar için kaldırımlarda ilerlemek oldukça zor bir hal alırken engelli vatandaşlar için bu durumun nasıl olduğu tahmin bile edilemez.

HAKAN ŞAHİN - HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.