Bayat Aşı Hayatlarını Kararttı

Bayat Aşı Hayatlarını Kararttı

Yıllar önce memleketlerinde oldukları bayat aşı Vanlı üç gencin hayatının kararttı. SSPE hastalığına yakalanan 22 yaşındaki Mustafa Kuştan, 16 yaşındaki Berivan Agiş, 15 yaşındaki Ercan Maniş, Hacettepe'de tedavi görüyor.

SİNAN KAYA / HABERVAKTİM

Küçük yaşlarda yapılan çocuk aşısı, Vanlı üç gencin hayatını karattı. Yıllar önce memleketlerinde oldukları bayat aşıdan dolayı bir çeşit beyin hastalığı olan ve insanda tüm vücudu dirençsiz hale getiren Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığına yakalanan 22 yaşındaki Mustafa Kuştan, 16 yaşındaki Berivan Agiş, 15 yaşındaki Ercan Maniş, yıllardır yatalak bir şekilde yaşıyor. Altındağ Belediyesine bağlı Anafartalar Caddesi'ndeki konuk evinde misafir olarak kalan aileler çocuklarının durumu yüzünden perişan haldeler. Aileler çocuklana bayat aşı yapanlardan hesap sorulmasını istiyor. 

BAYRAMI GURBETTE GEÇİRECEKLER

Kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığı olarak bilenen genelde bayat aşı ve eksik aşıdan kaynaklanan SSPE hastalığına yıllar önce yakalanan 22 yaşındaki Mustafa Kuştan, 16 yaşındaki Berivan Agiş, 15 yaşındaki Ercan Maniş bu hastalığın pençesinde zor günler geçiriyor. Uzun zamandır Van'da tedavi görmelerine rağmen hastalığın etkisinden dolayı yavaş yavaş bedensel faaliyetlerini kaybeden Vanlı çocuklar, tekrar sağlıklarına kavuşabilmeleri için  10 gün önce memleketlerinden anneleriyle birlikte tüm imkanların bulunduğu Ankara'nın yolunu tuttu. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi görmeye başlayan SSPE hastası çocuklara, tüm müdahaleler yapılmasına rağmen hiçbir ilerleme kaydedilemiyor. Aileler tedavi için 20 gün daha Ankara'da olacaklarını ifade ederek "Bu bayramı da evimizden uzakta çaresiz ve umutsuz bir şekilde geçireceğiz" diyor.

AİLELER BUNU YAPANLARDAN HESAP SORULMASINI İSTİYOR

4 yıldır bu amansız hastalıkla mücadele eden Mustafa Kuştan'ın gözü yaşlı annesi Hürriyet Kuştan, "Oğlum 4 sene önce çok iyiydi. Küçüklüğünde Van'da vurulduğu bayat aşı oğlumu yıllar sonra aniden sakat bıraktı. Doktorlar suçlarını kabul ediyorlar ama kimse bize sahip çıkmıyor, bu olayın üstü hemen kapatıldı biz adalet istiyoruz" dedi.  3 sene önce bu hastalığa kapılan Berivan Ağiş'in üzüntülü annesi Semiha Ağiş ise "Kızımın hayalleri vardı. Okuyup öğretmen olacaktı. Canımın hayallerini çaldılar" diye konuştu. 8 yıldır hasta olan Ercan Maniş'in annesi Reyhan Maniş de "Oğlum 8 yıldır yürüyemiyor, konuşamıyor. Bayat aşı oğlumu bu hale soktu" diyerek olayın oğlunu bu hale sokanlara isyan etti.

BU HASTALIĞA YAKALANAN BAŞKA ÇOCUKLAR DA VAR

Çocuklarının yakalandığı amansız hastalığa Vanlı başka çocukların da yakalandığını ifade eden aileler, “Bu bayat aşı zamanında birçok çocuğa yapıldı ve etkisi hemen ortaya çıkmıyor. Onun için bizim çocuklarla beraber aşı olan diğer birçok çocukta da bu hastalık var ama belirtileri daha tam olarak ortaya çıkmamış. Bizim çocuklarımız sakat kaldı başka fidanlar sakat kalmasın. Yetkililerden biran önce bu konu hakkında incelme yapmalarını rica ediyoruz” şeklinde konuştular.

PERİŞAN AİLELERE ALTINDAĞ BELEDİYESİ SAHİP ÇIKTI

Gözü yaşlı anneler ve hasta çocuklar, Ankara'da Altındağ Belediyesi'nin hasta ve hasta yakınlarına ücretsiz hizmet verdiği Anafartalar Caddesi'ndeki konuk evinde kalıyor. Çok zor günler geçirdiklerini söyleyen Vanlı anneler, "Belediyeden Allah razı olsun. Bizim bu zor günümüzde bize yardım ediyorlar. Kapılarını açtılar. Kalacak yerimiz olmasa Ankara'da şu mübarek günlerde iyice mahvolurduk" dedi. 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.