BDDK açıkladı: Kredi kartı borcu durmak bilmedi

BDDK açıkladı: Kredi kartı borcu durmak bilmedi

BDDK verilerine göre mal ve hizmet alımlarında ilk akla gelen kredi kartı kullanımı bu ay da durmak bilmedi. Verilere göre bu ay enflasyonun üzerinde artan kredi kartı borcu; yıllık bazda 1 trilyon 247,4 milyar liraya ulaştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre vatandaşın kredi kartı borcu aylık enflasyon oranı olan yüzde 6,7’nin üzerinde büyüdü. Bu ay 92,5 milyar TL ile yüzde 8 artan vatandaşın kredi kartı borcu 1 trilyon 247,4 milyar TL’ye yükseldi. Son bir yıldaki kredi kartı borç artışı ise 755,6 milyar TL oldu.

a2.jpg

TEK ÇEKİM TERCİH EDİLDİ

Ekonomi Yazarı Naki Bakır’ın bugün köşesine taşıdığı BDDK verilerine göre vatandaşların mal ve hizmet alımlarında birincil ödeme aracı haline gelen kart kullanımında artış seyrini sürdürdü. Bakır, Merkez Bankası’nın sıkı para politikasının yanı sıra kredi kartları ile ilgili de yeni bir düzenleme beklendiğini dile getirerek, “Banka’nın halen birkaç alternatif üzerinde çalışmasını sürdürdüğü bireysel kredi kartlarındaki borç bakiyesi, bu yılın ilk ayında da büyümeye devam etti” dedi. Verilere göre Bireysel kredi kartı borçları bu ay yüzde 8 artarak 1 trilyon 247,4 milyar TL’ye ulaştı. Bu ay 92,5 milyar TL büyüyen kart borcunda son bir yıldaki net artış ise 755,6 milyar TL olurken; taksitli kart borcu bir ayda 40,9 milyar TL artarak 240,5 milyar TL, taksitsiz kredi kartı borcu 51,5 milyar TL artarak 706,9 milyar lira oldu. Verilere göre 2 Şubat itibarıyla bireysel kart borçlarının 540,5 milyar TL’si taksitli, 706,9 milyar TL’sinin ise taksitsiz alışverişler kaynaklı olduğu kaydedildi.

a3.jpg

FAİZLER ETKİLİ OLDU

BDDK verilerine göre tüketici kredilerine göre daha uygun olduğu için tercih edilen karta taksit ve taksitli nakit avans şeklindeki borçlanmalar hız kesti. 2023 Haziran ayına kadar artış gösteren seçenekler mayıs sonunda 368,6 milyar lira ile aynı tarihte 699,4 milyar lira olan toplam bireysel kart borçlarının yüzde 52,7’sine ulaşırken; sıkı para politikasının sonucunda yükselen kredi kartı faizleri ve vadelerin kısaltılması gibi önlemler etkisini gösterdi. Taksitli borçların, toplam kart borcundaki payı 2023 Haziran sonunda yüzde 50,1 iken; bu ay itibarıyla yüzde 43,3 oldu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.