Bizi Suriye'liler kurtardı

Bizi Suriye'liler kurtardı

Birçok sektörde olduğu gibi Mermercilik sektöründe de ara eleman ihtiyacını Suriyeliler karşılıyor. Üstünel Mermer işletmecisi Nurettin Fındık, “Eğer Suriye’den gelen elemanlar olmasaydı mermercilik sektörü bitmişti” dedi. 

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada  “Suriyeliler olmazsa düz işçilik yapan yok. Fabrikalarımız durur” demişti. Ankara’da mermercilik işletmesi bulunan Nurettin Fındık,  Başbakan Yardımcısının bu açıklamasını doğrulayarak kendi işlerinin kurtulmasında da Suriyeli işçilerin etkili olduğunu söyledi. 
Fındık, “Türk sanayisini Suriyeli işçiler kurtardı.

Kendi gençlerimiz artık kolay iş arıyor. Akşama kadar taş kaldırayım, taş keseyim diyen bir genç artık yok. Mermercilik Türkiye’de çok önemli bir sektör. İnsanlar en sevdiği aile bireylerinden birini kaybetmiş oluyor ve mezar yaptırmak için bize geliyor. Bu bir ihtiyaç. Ancak bu alanda çalışacak eleman bulamıyoruz. Çırak zaten yok, normal çalışacak eleman da bulamıyoruz. Eğer Suriye’den gelen elemanlar olmasaydı bizim mermercilik sektörü bitmişti. Yeni eleman da yetişmiyor. Bu yüzden işlerimiz bitme noktasına gelmişti” dedi.

ARA ELEMAN İHTİYACI KARŞILANDI

Ülkemizdeki ara eleman ihtiyacının Suriyeli işçiler ile karşılandığını ifade eden Üstünel Mermer işletmesinin yöneticisi Nurettin Fındık, mermercilik sektörünü de Suriyeli çalışanların ayakta tuttuğunu söyledi. 
Fındık, “Bu Suriyeli elamanlar bizi kurtardı. Afyon’a taş almaya gidiyorum. Bakıyorum orada da Suriyeliler çalışıyor. Orayı da Suriyeli elemanlar kurtarmış. Köyüme gidiyorum çobanlık mesleğini kurtarmış. Hepsi çalışıyorlar. Suriyeliler bütün ara eleman ihtiyacını karşılıyor” şeklinde belirtti. 

UFKUMUZU AÇTILAR

Üç kuşaktır mermercilik yaptıklarını dile getiren Nurettin Fındık Suriye’den gelen mermerciler ile sektörde farklı anlayışların geliştiğini belirtti. 
Fındık, “Mermercilerde Suriyeli elemanlar çalışıyor. Bunlar Suriye’de de mermercilik yapıyorlarmış. Orada aynı mesleği yaptıkları için bizim bazı kalıpları aşmamıza katkıları oldu. Yani sektörün gelişmesinde, farklı anlayışların gelişmesinde etkili oldular. Bizim ufkumuzu açtılar. Belli kalıpların dışına çıkmamızı sağladılar. Onun için ben Suriyeli elemanlarıma İbrahim Tatlıses gibi sanatçı diyorum” ifadelerini kullandı. 

BENİM İŞLERİMİ KURTARDILAR

Suriyeli elamanlarından oldukça memnun olduğunu belirten ve benim işlerimi kurtardılar diyen Üstünel Mermer’in yöneticisi Nurettin Fındık, “Benim 4 tane Suriyeli elemanım var. Allah onlardan razı olsun. Benim işlerimi kurtardılar. Her birine 650’şer lira haftalık yevmiye veriyorum. İhtiyacı olana kalacak yer de veriyorum. Her konuda destek oluyorum. Onlar benden ben de onlardan çok memnunum. İşlerini çok güzel bir şekilde yapıyorlar. İşten kaytarma gibi bir durumları kesinlikle yok. İşin hakkını veriyorlar, ben den onların hakkını veriyorum” şeklinde konuştu. 

KAPASİTEMİZ YÜZDE 50 ARTTI

Suriyeli işçiler ile çalışmaya başladıktan sonra mermer işletmesinde iş yapma kapasitesini arttırdığını dile getiren Nurettin Fındık, “Benim iş kapasitem yüzde 50 oranında arttı. Biz iş almaya korkuyorduk, yetiştiremeyiz de mahcup oluruz diye büyük işlere giremiyorduk. Eleman olmadığı için güvenemiyorduk. Şimdi bütün işleri gönül rahatlığıyla alıyoruz ve bunları zamanında tamamlıyoruz. Ben Suriyeli elamanlarıma minnettarım. Sigara içmiyorlar, küfür etmiyorlar, lüzumsuz konuşmuyorlar. Boş zamanlarında Kur’an okuyorlar. Müşteriler de o kadar memnun ki çalışanlarıma sürekli bahşiş veriyorlar” dedi.

BİZ ENSAR OLACAĞIZ 

Suriyeli sığınmacılara karşı hoşgörülü olunması gerektiğini vurgulayan Üstünel Mermercilik yöneticisi Nurettin Fındık, onların ülkeye birçok katkı sunduğunu belirtti. Fındık, Biz ensar olacağız. Biz bu insanlara ev sahipliği yapacağız. Kötüleri varsa bunları düzeltmeye çalışacağız. Yoksa kovmak, dövmek, sınır dışı etmek kolaydır. Ama biz bunlara iş veriyoruz, çalıştırıyoruz. Onlar da bizim işlerimizi kurtardı. Eleman eksiğimizi karşıladılar. Karşılıklı olarak birbirimize yardımcı olduk. Ben bunları Ankara’daki bütün mermerciler adına söylüyorum. Hepimiz Suriyeli işçilerimize minnettarız. Sadece Ankara’da değil çevre illerde de durum aynı. Fabrikalarda, işletmelerde hep Suriyeli elemanlar çalışıyor. Her sektördeki ara eleman ihtiyacını Suriyeliler doldurdu ve bundan dolayı da çok memnunuz” şeklinde belirtti.

 HAKAN ŞAHİN - HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.