Bolu'daki yaylalar mantar meraklılarını ağırlıyor

Bolu'daki yaylalar mantar meraklılarını ağırlıyor

Bolu'nun doğal güzellikleriyle ünlü yaylaları mantar toplamak ve incelemek isteyenlere ev sahipliği yapıyor.

Türkiye'nin dört bir yanından Bolu ve Düzce sınırları arasında yer alan yaylalara gelen 20 kişi , Fungi Turkey (Türkiye'nin Mantar Akademisi) Kurucusu Ömer Üngör gözetiminde mantar topladı.

Ormanlık alanda yaklaşık 4 kilogram ağırlığında iki "karnabahar mantarı" buldular.

Mantar toplamak için bölgeye geldiklerini dile getiren Üngör, "Abant'ta mantarları inceliyor ve türleri tanımlıyoruz. Gezerek ve görerek türleri öğreniyoruz. Popülasyonlara hakim oluyoruz." dedi.

5 YILDA BİNLERCE İNSAN MANTARDAN ZEHİRLENDİ

İnsanların mantarların isimlerini yöresel olarak bildiğini ifade eden Üngör, "Bilimsel olarak ne yazık ki tanımıyorlar. Yenilebilir türlere benzeyen zehirli türler de var. Mantarlara bu yüzden hakim olmalıyız. Yenilebilir türü biliyorsak o mantarın zehirli olan türlerini de öğrenmemiz gerek. Yoksa ne yazık ki zehirlenmelere neden olunur. Ülkemizde son 5 yılda binlerce insan mantardan zehirlendi." diye konuştu.

Üngör, Türkiye'de kayıtlı olarak 2 bin 500 makro mantar türü olduğunu, bu sayının 5 bine yaşlaştığını belirtti.

Ormanda yaklaşık 4 kilogram ağırlığında iki karnabahar mantarı bulduklarını dile getiren Üngör, "Lezzetli ve aroması yüksek bir mantardır. Nadir görülen bir tür aynı zamanda. Lezzet sıralamasında ikincisi sırada yer alıyor. Genellikle iğne yapraklı ormanlarda, köknar ormanlarında bulunur. Bunu güzelce pişirip yiyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.