Bu aktiviteler zeka geriletiyor: Sakın yapmayın!

Bu aktiviteler zeka geriletiyor: Sakın yapmayın!

Modern çağda insanlar, özellikle teknoloji geliştikçe IQ seviyesinin geliştiğini zannetse de yapılan bazı aktiviteler insan zekâsının gerilemesine neden oluyor. Peki, nedir bu zekâ gerilemesine neden olan aktiviteler? İşte cevabı:

Son zamanlarda insanlık, teknolojinin ilerlemesiyle beraber zekâ seviyesinin de aynı oranda geliştiğini düşünse de bu yanlış. Özellikle bahsedeceğimiz şeyleri sık tekrarlayan insanlarda zekâ geriliği daha çok görülüyor. İşte zekâ gerilemesine sebep olan etkenler…

s.jpg

VERİMSİZ TEKNOLOJİ KULLANIMI

İnsanlar her ne kadar teknolojiyle beraber kendilerinin de geliştiğini düşünseler de bu herkes için geçerli değil. Giderek artan TikTok, İnstagram, Facebook ve X gibi sosyal medya platformlarında geçirilen verimsiz vakitler ve bu platformlarda giderek artan dijital ekran kullanım saatleri zekâ gerilemesinde en büyük etkenler arasında gösteriliyor.

konfor.jpg

KONFOR ALANINDAN ÇIKAMAMA

Konfor alanı her ne kadar bireyin kendisini güvende hissettiği alan olarak tanımlansa da bu alanın dışına çıkamayan bireyler modern çağda biraz daha gelişime ve sosyalleşmeye kapalı oluyor. Bireyler konfor alanından çıkamadığında, diğer evreler olan; korku alanı, öğrenme alanı ve son olarak gelişim alanına geçemiyor. Bunun sonucu olarak da kişi ya yerinde sayıyor ya da her açıdan gerilemeye başlıyor.

ALKOL VE SİGARA ALIŞKANLIKLARI

Alkol ve sigara alışkanlıkları, uzun vadede kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olmakla beraber beyin hücrelerine zarar vererek, çeşitli nörolojik hastalıklara sebep olmaktadır. Sık alkol tüketen birey zamanla çeşitli davranış bozuklukları sergilemekle beraber, sebep sonuç ilişkisi kuramamaya başlar. Bu da zekasında gerilemeye sebep olur.

ssssss.jpg

KURGU OLAN TELEVİZYON PROGRAMLARINI TAKİP ETMEK

Özellikle belirli olaylar üzerinden, reyting için seyirciye sunulan, daha öncesinden kurgulanmış olan programları seyretmek, bunların magazinsel yönünü çok fazla takip etmek de bireyde zeka geriliğine sebep olmaktadır. Gününün büyük çoğunluğunu buna ayıran birey, zamanla kendisini gerçek dünyadan soyutlamakta ve giderek içe dönük biri haline gelmektedirler.

DÜZENSİZ UYKU DÜZENİ

Beyin ve vücut günün bütün yorgunluğunu uyku ile attığı için düzensiz uyku zeka geriliğinde önemli bir etkendir. Düzensiz bir uyku düzenine sahip olan bireylerde beyin uyurken üretmesi gereken hücreleri üretmez ve zamanla bu beyin hücrelerinde kalıcı beyin hasarına sebep olur. Bireyin gün içerisinde uykuda geçirmesi gereken süre 6-8 saat arasıdır.

Sefa Üstüner / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.