Adanalılar dikkat! Bu hastalık ölüme kadar götürebilir

Adanalılar dikkat! Bu hastalık ölüme kadar götürebilir

Uzmanlar insan sağlığını tehdit eden halk arasında ‘şark çıbanı’ olarak geçen hastalığa karşı uyardı. Ayrıca ölümcül bir risk taşıdığına dikkat çekti.

Köpeklerde yaygın olarak görülen ve insanlara sinekler vasıtasıyla bulaşan, halk arasında 'şark çıbanı' olarak bilinen hastalık ölümcül risk taşıyor.

"İLAÇLAMA BAŞLAMALI, GECİKİRSE ÇÖZÜMÜ ZOR OLUR"

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, bu yıl Çukurova'da narenciyenin dalında kalması ve çiftçiler tarafından dökülmesi nedeniyle sinek popülasyonunun artabileceğine dikkat çekerek, "Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, bu yıl Çukurova’da narenciyenin dalında kalması ve çiftçiler tarafından dökülmesi nedeniyle sinek popülasyonunun artabileceğine dikkat çekerek, “Sineğin çoğalmasıyla birçok hastalık da ortaya çıkmış oluyor. Örneğin, köpeklerde yaygın olarak görülen ve insanlara tatarcık sinekleri vasıtasıyla bulaşan, halk arasında ‘şark çıbanı’ olarak bilinen leishmaniasis hastalığı. Enfekte insan veya köpekten kan emen sinekler bunu kolayca yayabiliyor. Belediyeler, bugünden ilaçlamalara başlamalı. Gecikirse çözümü mümkün olmaz” şeklinde uyarılarda bulundu.

“SİNEKLERLE YETERLİ MÜCADELE OLMAZSA SONUÇ KÖTÜ OLUR”

Sebze meyvelerde fiyat toplama maliyetlerini karşılamadığı için ürünler dalında kaldı ve çoğu çiftçi ürettiği narenciyeyi döktü. Dökülen ürünler ise çeşitli bölgelerde çürümeye bırakıldı. Bu durumun bölgede zaten var olan sinek problemini güçlü bir şekilde tetikleyeceğini söyleyen Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Sineklerle yeterli mücadele olmazsa sonuç kötü olur. Bu yıl narenciye döküldü. Narenciyenin dalında kalıp dökülmesi ise sineklerin üremesi için daha iyi bir ortam anlamına geliyor. Dökülen narenciye bulunduğu yerde çürürse sineklerin üremesine davetiye çıkarılmış olur” diye konuştu.

“NARENCİYE DÖKÜLEN NOKTALAR TEMİZLENMELİ”

Bu hastalığın İnsanlarda ise çıban çıkmasına neden olduğunu söyleyen Köse, “Enfekte insan veya köpekten kan emen sinekler bunu kolayca yayabiliyor. Belediyeler, bugünden ilaçlamalara başlamalı. Gecikirse çözümü mümkün olmaz. Zamanında, doğru düzgün, sık ve etkin bir mücadele olursa ancak bu durumun önüne geçilebilir. Aksi takdirde şark çıbanında bir artış olabilir. Sinek arttıkça bu durum devam edecektir. Narenciye dökülen noktaların temizlenmesi ve kent genelinde ilaçlamanın ciddi şekilde yapılması gerekiyor” dedi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.