Bu hastalık geceleri uyutmuyor: Huzursuz bacak sendromunda uzman desteği şart

Bu hastalık geceleri uyutmuyor: Huzursuz bacak sendromunda uzman desteği şart

Öyle bir hastalık ki uyutmuyor. Gece saatlerinde şiddeti artarak devam eden ve uyku problemlerine de yol açan huzursuz bacak sendromu nedir? Belirtileri ve nedenleri nedir? Tedavi yöntemi nasıldır? İşte, detaylar…

Gece saatlerinde artarak devam eden ve sinir sistemi hastalığı olan huzursuz bacak sendromu, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Bireyin hareketsiz kalması durumunda çoğalan hastalık, uyku problemlerine de yol açıyor. Peki, huzursuz bacak sendromu nedir? Belirtileri ve nedenleri nedir? Tedavi yöntemi nasıldır? İşte, detaylar…

ayak3.jpg

YAŞAM KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Sinir sistemi hastalığı olan huzursuz bacak sendromu, çoğunlukla hastalar tarafından tam olarak tarif edilemez. Bacak ve ayak bölgesinde ürperme, ağrı, kaşıntı, yanma ve karıncalanma gibi semptomlarla görülür. Kişi kaslarda oluşan uyuşma ve kramplar ile karşı karşıya kalabilir. Bu sebepten çok önemsenecek bir durum gibi görülmediğinden kaynaklı tedavi sürece başlamasında ve tanı koyulmasında gecikmeler oluşur. Kişinin hareket etmemesi durumunda hastalıktan etkilenen bölgelerdeki huzursuzluk hissinde artış meydana gelir. Özellikle gece saatlerinde artarak devam eden rahatsızlık hissi, hasta kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Hastalık kaynaklı kişide uyku problemleride yaşanır.

ayak2.jpg

BELİRTİLER GECE SIKLAŞIYOR

Huzursuz bacak sendromu hastalığına yakalanan kişilerde görülen bazlı belirtiler bulunuyor. Bu belirtiler çoğu zaman kişiyi uykusundan ediyor. Huzursuz bacak sendromu belirtilerine genel hatları itibariyle bakıldığı zaman bacaklarda gece saatlerinde artış gösteren ağrı ve rahatsızlık hissi, ayaklarda ve bacaklarda huzursuzluk hissi, bu huzursuzluk durumuna bağlı olarak kişinin sürekli olarak hareket etme ihtiyacı duyması, bacaklarda kişinin kontrolü dışında oluşan seğirmeler, hissedilen ağrı ve huzursuzluğun hastalıktan etkilenen bölgenin hareket ettirilmesi ile kısa süreliğine azalması hissi yaşanmaktadır.

NEDENLERİ FARKLI ŞEKLİDE GÖRÜLEBİLİYOR

Çoğu zaman nedeni tam olarak bilinmeyen şekilde ortaya çıkan huzursuz bacak sendromunda, bazen de kişi de bulunan belli başlı etkenler sebep olur. Bu sebepler genetik yatkınlıklar, fazla alkol kullanımı, demir eksikliği ya da başka sebeplerden kaynaklı olan anemiler, serotonin oranını yükselten antipsikotik ve antidepresan ilaçlarının kullanımı, hamilelik, kişinin dopamin dengesinde görülen bozukluk, nöropati, omurilikte spinal veya spinal kord blok oluşumu şekilde görülebilir.

ayak1.jpg

UZMAN DESTEĞİ ŞART

Hastalığın tedavisinde, huzursuz bacak sendromu çeşidini belirlemek oldukça önemlidir. Kişinin başka sağlık problemleri varsa bunları öncelikli olarak çözmesi ardından tedavi sürecine başlaması iyi olacaktır. Masaj, sıcak ve soğuk kompres uygulamaları, egzersiz ve ilaç tedavilerinden yararlanılabilmektedir. Hastalıkta beslenme büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle oldukça dikkatli beslenmek gerekmektedir. Hastalar, sigara kullanımı, stres, uzun süre hareketsiz kalma gibi durumlardan kaçınmalıdır. Bu süreçte doktor tarafından önerilen tedaviyi uygulamak büyük önem arz ediyor.

Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.