Cemevleri saldırganına ‘akli dengesi yerinde değil’ raporu verildi

Cemevleri saldırganına ‘akli dengesi yerinde değil’ raporu verildi

Başkentte 4 ayrı cemevinin içinde oturanlara sandalye fırlatıp, 2 kişiyi yaralayan Ahmet Ozan Karaca’ya ‘akli dengesi yerinde değil raporu’ verildi. Ancak bu durumu mahkemenin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek 3 şüphelinin cezalandırılması istendi.

Çankaya’da bulunan Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Genel Merkezi ve Mamak’ta bulundan Sivas Divriği Gökçebel Derneği, Şah-ı Merdan Kültür Evleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği ile Ana Fatma Cemevi’ne 30 Temmuz tarihinde saldırı düzenlendi. Ahmet Ozan Karaca, girdiği cemevlerinde içeride oturanalra sandalye fırlatıp, biri kesici aletle 2 kişiyi yaralayarak kaçmıştı. Polis ekipleri Ahmet Ozan Karaca ile onun bağlantılı olduğu belirlenen Çağdaş Can B. ve Baver G.’yi Eskişehir’de gözaltına aldı.

Emniyetteki işlemleri bittikten sonra adliyeye sevk edilen şüphelilerden Karaca tutuklanırken, diğer 2 şüpheli adli kontrolle serbest kaldı.

“ESKİŞEHİR’DE CEMEVİ BULUNMADIĞI İÇİN ANKARA’YA GELDİM”

Savcılık olayla ilgili soruşturmayı tamamlayarak, iddianame düzenledi. İddianamede, 3 şüphelinin de ikametinin İzmir'de olduğu, saldırıdan bir gün önce şüphelilerin Eskişehir'de buluştukları bildirildi. İddianamede, ifadesine yer verilen Karaca'nın, eylemi kendisinin planladığını ve kimseden talimat almadığını söylediği aktarıldı. İfadesinde asıl amacının Eskişehir'de cemevine saldırmak olduğunu belirten Karaca, "Eskişehir'de cemevi bulunmadığı için Ankara'ya geldim. Google üzerinden yaptığım arama sonrası tespit ettiğim yerlere saldırıda bulundum" ifadelerini kullandı.

Diğer 2 şüpheli ise Eskişehir'de öğrenci olduklarını, Karaca'nın İzmir'den arkadaşları olması sebebiyle yanlarına geldiğini ve yaptığı saldırı ile ilgili bilgilerinin bulunmadığını belirtti. İddianamede, saldırılar sırasında 2 kişinin yaralandığı ve hasar meydana geldiği de ifade edildi.

554c179aeecd770b248b109b8797335d.jpg

AKLİ DENGE RAPORU

İddianamede, şüpheli Karaca'nın akli dengesinin yerinde olup olmadığı yönünde rapor alınması için sevk edildiği Ankara Şehir Hastanesi'nde 3 hafta gözlem altına alındığı belirtildi. Yapılan gözlemin ardından hastane tarafından düzenlenen raporda şüphelinin 'işlediği fiillerin hukuki anlam ve sonuçlarını algılamasında, bu fiillerle ilgili davranışlarını yönlendirme yeteneğinde azalma olduğu ve cezai ehliyetini bulunmadığı' yönünde görüş bildirildi.

12 YIL 10 AYA KADAR HAPİS

İddianamede, raporda belirtilen hususlara ilişkin takdirin mahkemece değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek, saldırgan Karaca'nın, 'İbadethanelere zarar verme', 'basit yaralama', 'İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' ve 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlarından 12 yıl 10 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Savcı, şüphelinin akıl hastası olduğuna mahkemenin de kanaat getirmesi halinde akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanmasını istedi. İddianamede, diğer 2 şüphelinin de saldırgan Karaca ile birlikte fikir birliği içinde hareket ettikleri belirtilerek, aynı suçlardan 12 yıl 10'ar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.