Çin dövüş sanatı Tai Chi, parkinson semptomlarını engelliyor

Çin dövüş sanatı Tai Chi, parkinson semptomlarını engelliyor

Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry dergisinde yayınlanan araştırma, Çin dövüş sanatı Tai Chi'nin Parkinson hastalığının semptomlarını ve komplikasyonlarını birkaç yıl boyunca engelleyebileceğini ortaya koydu.

Bulgular uygulamanın hastalığın daha yavaş ilerlemesiyle ve zaman içinde gerekli ilaçların daha düşük alınmasıyla ilişkili olduğunu gösterdi.

Parkinson hastalığı hareketlerde yavaşlama, dinlenme anında titreme, sert ve esnek olmayan kaslarda zayıflatıcı ve ilerleyici bir nörodejeneratif hastalık olarak tanımlanıyor.

2-006.png

EN HIZLI BÜYÜYEN HASTALIK

Parkinson dünyada en hızlı büyüyen nörolojik rahatsızlık olarak öne çıkıyor. Etkilenenlerin sayısının yalnızca Çin'de 2030 yılına kadar yaklaşık 5 milyona ulaşması bekleniyor. Parkinson's UK adlı yardım kuruluşuna göre Birleşik Krallık'ta her saat başı 2 kişiye parkinson teşhisi konuluyor.

Henüz Parkinson hastalığının tam tedavisi bulunmuş değil. İlaçlar klinik semptomları iyileştirebilse de hastalığın tüm belirtilerini tedavi edemiyor. Araştırmacılar, ilaçların hastalığın ilerlemesini yavaşlattığına dair bir kanıt bulunamadığını kaydediyor.

3-004.png

5 YILLIK ARAŞTIRMA

Daha önce yayınlanmış araştırmalar, Tai Chi'nin Parkinson semptomlarını kısa vadede hafiflettiğini öne sürüyor. Ancak bu iyileşmenin uzun vadede sürdürülüp sürdürülemeyeceği bilinmiyor.

Yeni bulgular toplamak amacıyla araştırmacılar, Parkinson hastalığı olan iki grup hastayı Ocak 2016'dan Haziran 2021'e kadar 5 yıldan fazla bir süre boyunca izledi.

Hastalığın şiddeti, ilaç kullanımı, cinsiyet, yaş ve eğitim düzeyi her iki grupta da benzerdi.

1-001.png

TAİ CHİ ETKİSİ

Genel semptomlar hareketi ve dengeyi değerlendirmek için onaylanmış üç ölçekle değerlendirildiği üzere, Tai Chi grubundaki hastalığın ilerlemesi daha yavaş olarak ölçüldü.

Karşılaştırma gruplarında ilaçlarını artırması gereken hastaların sayısı, Tai Chi grubunda önemli ölçüde düşüktü. İkinci grupta ilaçlarını artırması gerekenler, ilk gruba göre yüzde 96 olarak belirlendi.

Tai Chi grubunda bilişsel işlev, diğer hareket dışı semptomlar oldukça yavaş kötüleşirken, uyku ve yaşam kalitesi ise sürekli olarak iyileşti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.