Çin kestanesi sağlığı tehdit ediyor: Meğer aslında hayvan yemiymiş!

Çin kestanesi sağlığı tehdit ediyor: Meğer aslında hayvan yemiymiş!

Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası Başkanı Aytaç Sevimli, piyasada ki Çin kestanesi hakkında uyarılarda bulunarak “Hayvan yemi olarak kullanılan Çin kestanesi vatandaşlarımızın sağlığını tehdit ediyor” dedi.

Kışın gelmesi ile birlikte en sevilen yiyecekler arasında olan kestane evlerde pişmeye başladı. Ancak kestane sevenlere kötü haber geldi. Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası Başkanı Aytaç Sevimli piyasada ki Çin kestanesi hakkında uyarılarda bulundu. Sevimli, “Hayvan yemi olarak kullanılan Çin kestanesi vatandaşlarımızın sağlığını tehdit ediyor” dedi. Sevimli ayrıca, “Çin kestaneleri, olgunlaşmadan toplandığı için pişerken köpürmeye başlıyor” uyarılarında bulundu.

1.jpg

FİYATI DAHA UYGUN

Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Aytaç Sevimli, “Kış mevsiminin gelmesi ile tezgahlarda yerini alan kestane vatandaşların beğenisine sunulmaya başladı. Zabıta ekipleri sokaklara çıkarak denetimlerini sıklaştırmaya başladı. Aktarılan son habere göre Bilecik’teki zabıta ekipleri tam 1 ton Çin kestanesi buldu. Bu kestanelerin normal kestanelerden daha büyük olduğu ve fiyatının daha uygun olduğu tespit edildi. Zabıta ekipleri, olgunlaşmadan toplanan Çin kestanesinin pişerken köpürmeye başladığını söyledi. Köpüren kestanelerin tüketilmesinin ise sağlık açısından ciddi zararları olabileceği ifade edilirken, vatandaşlar için “Pişince köpüren kestaneyi sakın tüketmeyin, her yerden alışveriş yapmayın” açıklaması yaptı.

2.jpg

ÇİN KESTANESİNİN ÖZELLİKLERİ

“Ülkemizde de yaygın olarak bulunan Çin kestanesi ancak olgunlaştığında tüketilebilir” diyerek devam eden Sevimli, “Olgunlaşmadan tüketilen Çin kestanelerinin çiğ olarak tüketilmesi zehirlenmeye devam olabilir. Kırmızı kan hücrelerinin birbirine yapışmasına neden olan bu kestane mide bulantısı, ishal, baş dönmesi ve kusma gibi semptomlara neden olabilir. Kestane kesinlikle pişirilmeden tüketilmemesi gerekiyor. Ortalama olarak bir kestanenin 30 dakika pişirilmesi yeterli olacaktır. Aldığınız kestaneyi mutlaka rengi, şekli, kabuğu, kokusu ve içi açısından kontrol etmeniz önerilmektedir. Bu şekilde zararlı olan kestanelerden uzak durabilirsiniz” dedi.

3.jpg

SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR!

Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası Başkanı Aytaç Sevimli son olarak, “Sağlık açısından ciddi riskler taşıyan Çin kestanesi, hayvan yemi olarak satılmakla birlikte bazen bilinçsizce veya yanıltıcı bir şekilde insan tüketimi için de sunuluyor. Son günlerde yapılan sıkı denetimlerde, Çin'den ithal edilen ve aslen hayvan yemi olarak kullanılması gereken tonlarca kestane ele geçirildi. Ancak, bu ürünlerin insan sağlığına olan tehlikesi ve tüketicilerin bu riski nasıl önleyebileceği konusunda belirleyici bilgiler edinmeleri gerekiyor. Çin kestanesi, Türkiye'de hayvan yemi olarak kullanılan ancak zaman zaman bilinçsizce veya yanıltıcı bir şekilde insan tüketimi için satılan bir üründür. Geçtiğimiz günlerde yapılan sıkı denetimlerde, Çin'den ithal edilen tonlarca kestanenin ele geçirilmesi, sağlık açısından ciddi risklere işaret ediyor. İnsan sağlığını tehdit eden bu durum karşısında, tüketicilerin dikkatli olması ve ayırt etme yöntemlerini bilmeleri önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Faruk Gökyurt / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.