O partinin programında açık açık yazıyor: “Cinsel yönelim” gelecek, “genel ahlak” çıkacak

O partinin programında açık açık yazıyor: “Cinsel yönelim” gelecek, “genel ahlak” çıkacak

Yeniden Refah Partisi’nin LGBT derneklerini kapatma sözüne karşı, Yeşil Sol Parti eşcinsel evliliğe yasal düzenleme vaat ediyor. Yeşil Sol Parti’nin programında açık açık “Cinsel yönelim” gelecek, “genel ahlak” çıkacak deniliyor.

14 Mayıs seçimlerine girecek siyasi partilere mercek tutmaya devam ediyoruz. Başka milliyetçi muhafazakar çevreler olmak üzere toplumun büyük bölümünce “çağın vebası” olarak değerlendirilen eşcinsellik konusunda hangi parti ne vaat ediyor?

YENİDEN REFAH: KAPATACAĞIZ

Bu sorunun cevabını en net şekilde iki partide görmek mümkün. Bunlardan birincisi Cumhur İttifakı’na katılan Yeniden Refah Partisi. Fatih Erbakan liderliğindeki Yeniden Refah Partisi, iktidara gelmeleri halinde eşcinsel sapkınlığının önüne geçeceklerini, ilk iş olarak da tüm LGBT derneklerini kapatacaklarını söylüyor.

YEŞİL SOL: YASALAŞTIRACAĞIZ

Eşcinsel sapkınlığına karşı en net duruşa sahip parti Yeniden Refah iken, bu konuda en müsamahakâr hatta teşvik edici siyasi yapının Yeşil Sol Parti olduğu görülüyor.

yesil-sol-parti-logosu.jpg

HDP'lilerin seçimde listelerinden gireceği Yeşil Sol Parti programında “LGBT politikaları” başlığı altında bu konuya özel yer ayırmış bir parti.

YSP programında eşcinsellerle ilgili “Türkiye’de lezbiyen, gey, biseksüel, trans bireyler yasal güvenceden yoksun olarak yaşamaya devam ediyor ve LGBT bireylere yönelik ayrımcılık, homofobi, transfobi ve şiddet ile nefret cinayetleri devam ediyor” deniliyor.

Yeşil Sol Parti programında, kadın ve erkek cinsiyetlerinin “toplumsal ve tarihsel olarak değişken kategoriler olduğu” savunuluyor. Kadın ve erkek cinsiyetlerinin sorgulanması ve özgürlükçü bir cinsel kimlik politikası oluşturulması gerektiğinden söz edilen YSP programında, üçüncü bir cinsiyet olarak eşcinsellik sunuluyor.

yesil-sol-parti-programi.jpg

“CİNSEL YÖNELİM” GELECEK, “GENEL AHLAK” ÇIKACAK

Yeşil Sol Parti, mevcut düzenlemelerin LGBT bireyleri yok saydığı ifade edilerek, Anayasa ve diğer yasaların değiştirilmesini vaat ediyor. Şöyle diyor: “Öncelikle olarak bugünkü Anayasa’da dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep gibi ayrımcılık kategorilerine yer veriliyorken, ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’ tanımlarına yer verilmiyor. Bu durumun ortadan kaldırılması için Anayasa’nın eşitliğini düzenleyen maddesine ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’ ifadeleri eklenmelidir. Yine Anayasa’da yer alan birçok maddede sıkça geçen ‘genel ahlak’ kavramı da kaldırılmalıdır.”

EŞCİNSEL EVLİLİĞE İZİN VAADİ

Yeşil Sol Parti LGBT politikaları çerçevesinde ayrıca eşcinsel evliliğin önünü açmayı vaat ediyor. programda “Birey temelli vatandaşlık anayasal bir hak olana kadar eşcinsel evliliklerin yasallaşması, heteroseksüel çiftlerin sahip oldukları bütün haklardan faydalanılması gerekiyor” deniliyor.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum