Çocuklar Dijital Dünyadan Kopamıyor

Çocuklar Dijital Dünyadan Kopamıyor

Ankaralı TV sunucusu ve tiyatrocu Altan Alkan, yeni çıkardığı çocuk kitabı hakkında Habervaktim’e önemli açıklamalar yaptı. Çocukların üretmek için dijital ortamdan uzaklaşması gerektiğini söyleyen Alkan, çocuklar için hayal kurmanın önemine vurgu yaptı.

 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

TV sunucusu ve tiyatrocu Altan Alkan, çıkan  ‘Scooter ile Tornet’adlı kitabıyla çocuk edebiyatına yeni bir soluk getirdi. Çocukların dijital dünyadan kopamadığını belirten Alkan üretken çocukların var olması için hayal kurmanın önemine dikkat çekti.

FARKLI DÜNYALARA DOĞRU BİR YOLCULUK

Günümüz çocuklarının üretici oyunlardan ve oyuncaklardan uzak kaldığını, en küçüğünün bile dijital dünyada çok fazla zaman geçirdiğini belirten Alkan, “Günümüzün en popüler oyuncaklarından olan scooterı AVM’lerde, parklarda çocukların elinde gördükçe hep kendi çocukluğum aklıma geldi. İstedim ki severek bindikleri bu aracın ismi bile yabancı olan bu oyuncağın aslında bu topraklara hiçte yabancı bir oyuncak olmadığını bilsinler. Tornetle tanışsınlar. Bu öyküden yola çıkarak da farklı çocukların olduğu farklı dünyalara doğru bir yolculuğa çıksınlar” dedi.

HAYAL KURABİLMENİN ÖNEMİ

Eski oyun ve oyuncaklarla neler yapılabileceğini kendi çocukluğundan örneklerle yansıtan Altan Alkan, “Öykülerin birinde savaşta bomba seslerinin yıkıntıların arasında bir çocuk düşüne konuk olurken bir başkasında güneş tutulmasını anlamaya çalışıyoruz. Bir öyküde bir uçurtmanın kuyruğunda bulutlar arasında dolaşıp bir diğerinde bir futbol topunun peşinde koşup hayaller kuruyoruz. Bence hayal kurabilmenin sağlık, neşe ve üretmekle de ilgisi var. Hep içimdeki çocuk diye bir kavramdan söz edilir ya çocuk olmanın en önemli belirtisi bence özgürce korkmadan sınırlanmadan hayal kurabilmektir. Bu özelliğimizi koruyabildiğimiz sürece içinizdeki çocuk da bizimle yaşar” ifadelerini kullandı.

YETİŞKİNLERE DE HİTAP EDİYOR

Kitabın sadece çocuklara değil yetişkinlere de hitap ettiğini belirten Alkan, “Aslına bakarsanız ben yazarken 8 yaş ve yukarısı çocukları düşünmüştüm ama başta editörüm Havva Reyhan çok değerli eleştirmen Sayın Gülşen Karakadıoğlu ve pek çok okur dostum içindeki çocuğu hala yaşatabilmiş büyüklere de seslendiğini söylediler” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.