Çocuklarla birlikte güvenli, dijital gelecek tasarlanıyor

Çocuklarla birlikte güvenli, dijital gelecek tasarlanıyor

TOBB ETÜ Dijital Çağ Atölyesi, 7-15 yaş arasındaki çocuklara ‘Robotik tasarım ve kodlama’ eğitimleri aşılıyor. Atölye Koordinatörü Arda Aslan, “Çocukların internetteki zararlı içeriklere maruz kalmaması için çocuklarla güvenli geleceği tasarlıyoruz" dedi

ATO Congresium Fuar ve Kongre Merkezi’nde ‘Gelecek için Teknolojiler’ temasıyla 5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı düzenlendi. Fuarda üniversite öğrencilerinden, bilgi ve teknoloji üretiminin yapıldığı Teknokentlere, kamu kurumlarından, alanlarında öncü teknoloji firmalarına kadar Türkiye’nin deneyimli isimleri bir araya geldi.

Fuar alanında stant açan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Garaj Kuluçka Merkezi Dijital Çağ Atölyesi'ni ziyaret ederek, alanda yaptıklarını konuştuk. 7-15 yaş arasındaki çocuklara ‘Geleceğin teknolojisi’ olarak adlandırılan ‘Kodlama, robotik tasarım’ eğitimini aşılayan Dijital Çağ Atölyesi, teknolojiyi tüketen değil eğlenerek üreten bir nesli ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışında yüzlerce çocuğun hayallerine dokunan atölye, Atölye ve organize ettiği ‘Teknoloji Gösterileri’ ile Türkiye’de ilk ve tek olma özelliği taşıyor. Konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Dijital Çağ Atölyesi Koordinatörü Arda Aslan, “8 binin üzerinde çocuğun hayallerine dokunduk. Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, metaverse gibi konuları çocukların üretebileceği seviyede gösteriyoruz. Çocukların zararlı içeriklere maruz kalmaması için güvenli geleceğin temellerini oluşturuyoruz” dedi.

metaverse-nedir-metaversede-neler-yapilir-1.png

8 BİN ÇOCUĞUN HAYALLERİNE DOKUNDU

Resmî olarak Türkiye’nin Makerspace, Hackerspace ve FabLab olma özelliklerine birlikte sahip ilk ve tek kuruluşu olan Dijital Çağ Atölyesi, merkezi bugün “İnternet Cumhuriyeti” olarak adlandırılan Estonya’da olan bir sosyal girişim alanıdır. 2009 yılında Estonya’da kurulan bu atölye 2018 yılından bu yana Türkiye’de TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde hizmet vermektedir. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Garaj Kuluçka Merkezi Dijital Çağ Atölyesi'nin Koordinatörü Arda Aslan, “Teknoloji ve sosyal girişimciyim. TOBB Üniversitesi bünyesinde beş yıldır çocuklara kodlama, robotik tasarım, elektronik ana başlıklarında birçok dijital yetkinlik kazandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. 900’ün üzerinde öğrenci mezun ettik. 8 binin üzerinde çocuğun hayallerine dokunduk. Çeşitli yarışma, etkinlik ve fuarlarla bunu gerçekleştirdik. Tabii ki bununla birlikte Ankara’da doğru yolda olduğumuzu ispat ettiğimizi düşünüyoruz" dedi.

whatsapp-image-2023-02-03-at-08-37-23-4.jpeg

ÇOCUKLARA DOĞRU İNTERNET KULLANIMI AŞILANIYOR

Türkiye genelinde ‘ArfBot’ isimli bir çocuk Google’ı projesi yürüttüklerini kaydeden Aslan, “ArfBot projesi çocukları, yetişkinlerin internet dünyasından arındırıp, sadece çocuklara yönelik içerik sağlayan çocuk Google’ıdır. Bununla birlikte de Türkiye’nin 81 ilinde çocuklara internetin nasıl doğru bir şekilde kullanılacağını öğretmeye başladık. Çok güzel geri dönüşler aldık. ArfBot’ un en büyük misyonlarından birisi interneti doğru bir şekilde kullanmak olduğu için, interneti doğru kullanabileceği alanlardan bir tanesi olan kodlamayı öğreten yarışmalar düzenliyoruz. Bu sene itibari ile geleneksel hale geldi. Ankara kalkınma Ajansı’nın desteğiyle bu sene ikincisini düzenledik. 2022 TechAnkara Maker Programı ArfBot Oyun Kodlama Yarışması’nı düzenledik. Bu yarışma sonucunda Ankara içerisinde birçok çocuk kodlama eğitimi almış oldu. Bu kodlama eğitimleri ile birlikte kendi oyunlarını geliştirdiler. Çok güzel bir şekilde 300’ün üzerinde başvuru alarak yarışmayı neticelendirdik” diye konuştu.

3310840-810x458.jpg

ÇOCUKLARA ÖZEL DİJİTAL OYUN PARKI

Aslan, düzenledikleri yarışmaların Ankara Kalkınma Ajansı’nın stratejisinden dolayı sadece Ankara’da düzenleniyor olsa bile Türkiye genelini kapsayarak yaptıkları videolarla birlikte tüm çocukların yararlanabildiklerini dile getirdi. Aslan, “Çocuklar güvenli internetin detaylarını öğrenebiliyorlar. ArfBot içerisinde günlük olarak yayınladığımız blog yazıları mevcut. Onun dışında bir Metaverse haritamız var. Bu haritaya dünyanın ilk güvenlikli Metaverse haritası diyebiliriz. Çünkü çocuklar bu harita içerisinde istediği yere girebiliyor ve istediği şekilde hareket edebiliyor. Bu haritanın içerisinde de çocuklar Metaverse güvenli bir şekilde erişebiliyorlar. Oyun kısmımızda çok önemli. ArfBot’ un içerisinde yine bir oyun sayfamız var. Bu oyunların içerisinde akranlarının ürettikleri veya kendi ürettikleri oyunlarla birlikte güvenli oyunlar oynayabiliyorlar. Yani biz dijital bir oyun parkı yarattık. Bu oyun parkının içerisine yetişkinlerin girmesi yasak. Sadece çocuk ruhlu olanlar girebiliyor” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2023-02-03-at-08-37-20.jpeg

YARIŞMALARIN KAYBEDENİ OLMADI

Aslan, “Ankara içerisinde kodlamayı herhangi bir şekilde bilmeyen, oyun geliştirmeyi daha önce herhangi bir şekilde tecrübe etmemiş ya da yatkın olmayan çocuklar, bizim verdiğimiz eğitimler sayesinde ne kadar basit, yapılabilir olduğunu görerek oyun kodlama ve geliştirme alanlarına girdiler. Bir oyun geliştirmenin içerisinde sadece salt kodlama yoktur. Aynı zamanda tasarım yetenekli, üç boyutlu modelleme yetenekleri, çeşitli dijital etkinlikler olmak zorunda. Ve çocuklar aslında oyun geliştirmeye, aslında gelecek dünyada büyük bir pazara sahip olacak, oyun geliştirme yeteneklerini bugün itibarıyla bizim yarışmamız da öğrenmiş oldular. Bu yarışma ile ilgili aslında net söylenebilecek cümle şu, bu yarışmanın cidden kaybedeni olmadı. Evet, kazananları ve ödül alanları oldu ama ödül almayan çocuklar dahi yarışma sayesinde oyun geliştirmeyi ve kodlamayı öğrendiler. Kendilerini çok geliştirdiler” ifadelerini kullandı.

robotik-kodlama-egitimi-nedir-ne-ise-yarar.png

ULUSLARARASI EĞİTİMLER VERİYORUZ

“Dijital çağı atölyesi diğer atölyelerden farklı” diyen Aslan, sadece salt robotik kodlama eğitimi veren bir atölye olmadığını, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, Web 3.0, Metaverse gibi geleceğin teknolojilerinin de çocuklara aşılandığını vurguladı. Aslan, “Bugün adı yeni duyulan birçok eğitimi biz 4 yıl önce vermeye başlamıştık. Bunun en büyük sebebi MIT onaylı bir atölye olmamız yanı dünyanın en iyi üniversitesi olarak kabul edilen üniversitesinin eğitimlerini alıyoruz ve bunları Türkçeleştirip öğrencilere sunuyoruz. Bunun yanı sıra bizim eğitimlerimiz kesinlikle uluslararası. Bununla birlikte sadece MIT’ den aldığımız kısımlar değil, aynı zamanda Estonya’ dan, Litvanya’ dan da içerik alıp, burada Türkçeleştirerek çocuklarımıza gösteriyoruz. Türkiye’de yapılan ölçümler Edirne’nin ötesine geçmiyor. Ama bizden aldıkları belgelerle, eğitimlerle dünya Vatandaşı olup, dünya genelinde kabul gören eğitimler alıp sertifikalandırılmış oluyorsunuz” dedi.

robotik-kodlama.jpg

UCU ÇOK AÇIK BİR ALAN

Dijital Çağ Atölyesi’nin ilk öğrencilerinden biri olan Ata Bayraktar, ise bu atölyede olmayı şu şekilde aktardı: Buraya geçiş yapacağım süreç içerisinde bilgisayar yeni bir dünya olduğu için ailemi ikna etme sürecim oldu. Annem, Arda hocanın yanına gelmem için beni çok destekledi. Her zaman gitmemi söyledi ve kardeşimi de atölyeye yazdırdı. Annemin vizyonu çok açıktı. Sen burada gelişmek istiyorsan burada gelişebilirsin. Çünkü gerçekten ucu açık. Daha önceden Amerika’da bulunmuştuk. Oradaki eğitim sistemini burada uygulayan Arda hocayı temel almak istemişti. Bir yandan da Amerika’da eğitim almak istediğim için oraya çalışmaya başladım. Üniversite araştırırken bir tane üniversite gözüme takıldı ve hatta burada bir üniversitede ilk dönemi tamamladım ve Amerika’daki üniversiteye geçiş yapacağım. Mimarlıktan ve Ankara dışına çıkmayan vizyonumu alıp yurtdışına taşıyan bir vizyonu var Arda hocanın. Bana çok şey kattı” şeklinde konuştu.

thumbs-b-c-829f1c6cdf132f9e57e2839035625938.jpg

“BÜYÜK ŞEHİRLERDE BÜYÜK İŞLER KOVALAMAK İSTİYORUM”

Arda Aslan’ın yanında uzun yıllardır atölye çalışmalarında bulunan Bayraktar, şu an yurtdışında eğitim görmeye hazırlandığını ifade etti. Bayraktar, “Amerika’da üniversite okuyabilmek için başvuru yaparken ilk başta CV’nizi hazırlamanız gerekiyor. Ben CV’mi yazdığım da yarısı dijital çağ atölyesiydi. Normalde üniversiteye kabul süreci iki ay kadar sürüyor. Ben CV’mi gönderdikten dört gün sonra kabul edildim. Burada da Dijital Çağ Atölyesi’nin katkısı çok büyük. Mayıs ayında oradaki eğitimime başlamayı düşünüyorum. Oradaki projelerimde Ankara’da olduğu gibi büyükşehirlerde büyük işler kovalamak istiyorum. Benim amacım bu. Dijital çağ atölyesinin bana kattığı bir şey varsa eğer bu da üretime devam etmek. Ben sürekli üretmeye devam etmek istiyorum. Ben burada büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyorum. Benim kafamdan da bir şeyler çıkabilir ve bana destek verebilecek yol arkadaşlarım olabilir. Bir şeyler üretmeye veya üreten çocuklar yetiştirmeyi, farklı amaçları sürdürmeyi düşünüyorum” dedi.

basliksiz-1.jpg

YURTDIŞI VİZYONUNU TÜRKİYE’YE AŞILAMA HEDEFİ

Bayraktar, “Tamamen Amerika’da kalmayı düşünmüyorum. Benim kafa yapım olarak kendimi burada daha sıcak hissediyorum. Buradaki üretimleri geliştirmeyi daha çok desteklemeyi istiyorum. Burada da insanlar çok fazla çabalıyor. Kişisel ağlarını genişletip dünyanın her yerinde tanıdıkları insanların sayısını artırmayı amaçlıyorlar. Yani uluslararası insanlar olmayı hedefliyorlar. Bunu olabilmek için yurtdışına da yelken açmak gerekiyor. Oradaki insanları da tanımak, düşüncelerini öğrenmek gerekiyor. Oradaki vizyonu Türkiye’ye entegre etmek benim en büyük amaçlarımdan bir tanesi. Bunu çok istiyorum” dedi.

5.jpg

VERİMLİ VE YARARLI BİR DOĞA İÇİN ADIM

“Teknoloji kısmında dünya olarak belli bir yere geldik” diyerek bu alanda yapılması gerekenlere dikkat çeken Bayraktar, “Teknoloji kısmında artık varmamız gereken nokta daha verimli ve daha iyi, doğaya yararlı neler kullanabiliriz. Ben bu konular üzerinde durmayı düşünüyorum. Daha verimli ve doğaya yararlı neler yapabilirim konuları üzerinde durmayı düşünüyorum. Çünkü bir geleceğimiz olacaksa bu doğa olmadan olmayacak. Tekrar eden durumları aşmamız gerekiyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Buket Beslen/ İLKSAYFA-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.