Cumhurbaşkanı Erdoğan, insani diplomasiye vurgu yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, insani diplomasiye vurgu yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü dolayısıyla İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais için kaleme aldığı makalede, Türkiye’nin insani diplomasi yaklaşımını ve uluslararası iş birliği vizyonunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü kapsamında “Sınırları Aşan Merhamet: Medeniyetler İttifakı ve İnsani Diplomasi” başlıklı bir makale kaleme aldı. İspanyolca olarak El Pais gazetesinde yayımlanan yazıda, küresel krizler karşısında dayanışma, adalet ve insani yardımların önemi vurgulandı. Erdoğan, Türkiye ile İspanya’nın Akdeniz’in iki yakasında köklü medeniyetlere sahip ülkeler olarak ortak değerlere dayalı iş birliklerini güçlendirdiğini ifade etti.

TÜRKİYE-İSPANYA İŞ BİRLİĞİ

Erdoğan, iki ülkenin siyasi, ekonomik, ticari, enerji ve savunma sanayisi alanlarında yakaladığı ivmenin Avrupa-Akdeniz dengesi açısından stratejik öneme sahip olduğunu belirtti. İspanya’nın NATO’daki güvenilir müttefikler arasında yer aldığına dikkat çeken Erdoğan, Adana’da konuşlandırılan Patriot Hava Savunma Sistemi’nin bu iş birliğinin somut göstergesi olduğunu kaydetti. Ayrıca İspanya’nın Avrupa Birliği üyelik sürecinde Türkiye’ye verdiği desteğe işaret edildi.

TÜRKİYE’NİN İNSANİ YARDIM FAALİYETLERİ

Makalesinde küresel insani krizlere de değinen Erdoğan, savaşlar, açlık, göç hareketliliği ve iklim sorunlarının milyonlarca insanı temel ihtiyaçlardan mahrum bıraktığını belirtti. Türkiye’nin kimlik ve inanç ayrımı gözetmeden yardım ulaştırdığını ifade eden Erdoğan, Gazze’den Somali’ye, Sudan’dan Myanmar’a kadar geniş bir coğrafyada yürütülen çalışmalara değindi. 6 Şubat depremleri sonrası İspanya’dan gelen arama kurtarma ekipleri ile sahra hastanesi kurulumuna katkı sağlayan sağlık personeline teşekkür edildi.

KÜRESEL DAYANIŞMA VURGUSU

Erdoğan, Türkiye’nin insani yardımı siyaset üstü bir vicdan görevi olarak gördüğünü, AFAD, TİKA, Türk Kızılay ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla hem acil durumlarda hem de kalkınma projelerinde milyonlarca kişiye ulaştığını aktardı. Türkiye ile İspanya’nın Akdeniz’in iki yakasında evrensel değerlere bağlı dost ülkeler olarak dayanışma içinde hareket ettiğini belirten Erdoğan, ortak ideallerin insan merkezli adil bir dünya düzeni için yol gösterici olduğunu ifade etti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.