Cüzzam nedir? Dünya Cüzzam Günü niye kutlanır? Cüzzam var mı?

Cüzzam nedir? Dünya Cüzzam Günü niye kutlanır? Cüzzam var mı?

28 Ocak Pazar günü Dünya Cüzzam Günü olarak kutlanmaktadır. Peki, Cüzzam nedir? Dünya Cüzzam Günü niye kutlanır? Cüzzam var mı? İşte detaylar:

Ülke gündemi içerisinde konuşulan isimler arasında Cüzzam son zamanlarda ilk sıralarda yer alıyor. Gündemle beraber ismi çok konuşulmaya başlayan Cüzzam hakkında bilgiler araştırılıyor. Peki, Cüzzam nedir? Dünya Cüzzam Günü niye kutlanır? Cüzzam var mı? Tüm detaylar haberimizde:

Halk arasında Cüzzam adıyla da bilinen Lepra veya Hansen hastalığı, Mycobacterium leprae tarafından oluşturulan, başta deri ve sinir sistemi olmak üzere, tüm organ ve sistemleri etkileyebilen, bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Tarih boyunca bu hastalığı taşıyan kişiler toplum dışına itilmiştir. Günümüzde ise dünyanın geri kalmış ülkelerinde, açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, iyi beslenememe, aşırı üreme, iç savaşlar ve sürekli göçler gibi nedenlerle cüzzam (Lepra) hastalığı tamamen yok olmuş değildir.

Cüzzam Türleri; Cüzzam hastalığı, vücudun direncine bağlı olarak birbirinden ayrılan iki ana tip ve iki ara tip olarak sınıflandırılır. Ana tipler Lepramatöz ve Tüberküloit tip, ara tipler ise Borderlein ve İndetermine tip cüzzamlardır. Dünya Cüzzam Günü, dünya üzerinde cüzzam farkındalığını artırmak amacıyla her yıl Ocak ayının son pazar günü Dünya Cüzzam Günü olarak değerlendirilir. Ocak ayının son haftası boyunca ise Cüzzam haftası etkinlikleri yapılır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.