Dang humması tehlikesi sürüyor

Dang humması tehlikesi sürüyor

Arjantin ve Latin Amerika'nın büyük bölümünde dang hummasında artış görüldü. Yüzlerce dükkanda böcek öldürücü spreylerin stokları tükendi. Brezilya'da ise dang humması aşısı uygulamaya koyulacak.

Güney Amerika'da dang humması vakalarında artış görüldü. Bu durum Brezilya'yı yeni bir aşı kampanyası başlatmaya sevk ederken, Arjantin'de pek çok mağazada böcek öldürücü spreylerin stokları tükendi.

Güney Amerika bölgesinde 2023 yılında dang humması vakaları açısından rekor kıran Arjantin, Latin Amerika'nın büyük bölümünde endemik olan hastalıkta keskin bir artış görüldü.

Dang humması ya da dank virüsü, aedes türü sivrisineklerin ısırması ile yayılan, tropikal ve subtropikal bölgelerde daha çok görülen viral bir enfeksiyondur. Dang humması sıklıkla asemptomatik olsa da ölümcül olma riskine sahip.

Brezilya bu ay, hastalık daha önce etkilenmemiş bölgelere araçlarla böcek ilacı sıkmaya başlarken, Paraguay'daki hastanelerde dang hummasının artan vakaları nedeniyle gece klinikleri kuruldu.

AŞI UYGULANMAYA BAŞLAYACAK

Arjantin'de geçtiğimiz ay 12 bin 500'den fazla vaka kaydedildi. Arjantin'in başkenti Buenos Aires sakini Laura Ledesma, "Böcek ilaçları her yerde tükendi" dedi ve durumun iyileşmeye başladığına dair işaretler olduğunu ekledi.

Dang hummasının neden olduğu şiddetli eklem ağrısı nedeniyle sıklıkla kırık kemik ateşi olarak anıldığı Brezilya'da, Ocak ayının ilk haftasında vakalar geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre iki kattan fazla arttı. Brezilya, dünyada kamu sağlık sistemi aracılığıyla dang humması aşısı sunan ilk ülke olurken, yetkililer birkaç gün içinde aşıların başlayabileceğini söyledi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.