Denizlili İbrahim Efendi kimdir? İsmailağa Cemaatinin yeni lideri kim? İbrahim Uslu kimdir?

Denizlili İbrahim Efendi kimdir? İsmailağa Cemaatinin yeni lideri kim? İbrahim Uslu kimdir?

İsmailağa Cemaati’nin lideri Hasan Kılıç’ın vefatının ardından cemaatin yeni lideri tartışmalarında adı geçen İbrahim Uslu merak ediliyor. Peki, Denizlili İbrahim Efendi kimdir? İsmailağa Cemaatinin yeni lideri kim? İbrahim Uslu kimdir? İşte detaylar:

İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç’ın yaşamını yitirmesinin ardından, cemaatin yeni lideri tartışması noktalandı. Cübbeli Ahmet Hoca’nın da isim fikri belirttiği olay da cemaatin yeni lideri kamuoyuna duyuruldu. İsmailağa Cami’sinin imamı Salih Topçu, yaptığı açıklama ile yeni liderin Fikri Doğan olduğunu açıkladı. Daha önce cemaatten ayrılmasına karar verilen Cübbeli Ahmet Hoca ise cemaatin yeni liderinin Denizlili İbrahim Efendi olmasını teklif ettiği iddia edildi. İddiaların ardından yaşamı ve hayatı merak edilen Denizlili İbrahim Efendi, her yerde araştırılmaya başlandı. Peki, Denizlili İbrahim Efendi kimdir? İsmailağa Cemaatinin yeni lideri kim? İbrahim Uslu kimdir? Tüm detaylar haberimizde:

ibrahim-efendi-2.jpg

DENİZLİLİ İBRAHİM EFENDİ KİMDİR?

İbrahim Uslu, Kayseri’nin Yahyalı ilçesi Mustafabeyli köyünde, annesinin ifadesiyle 1940 senesinin bir ilkbaharında karların erimesiyle dünyaya geldi. 5-6 yaşlarına gelince ilkokula kaydı yaptırıldı. İlkokula giderken Kur’an-ı Kerim eğitimi de aldı. Uslu, Kur'an okumayı öğrenince hemen hafızlığa başladı. Hem ilkokula devam ediyor hem de köyün imamından Kur'an-ı Kerim'i ezberliyordu. İlkokulu "pekiyi" dereceyle bitiren Uslu, Kur'an ezberini de bitirmişti.

1950’de Kayseri’de ilk imam hatip okulu açıldı. İbrahim Uslu, imam hatibe yazıldı. Uslu, 1954'te İstanbul'a Gönenli Mehmed'e gitti ve Fatih'teki Çırçır Hasan Camii'nde Gönenli Mehmed'in öğrencisi oldu. 1957'de de emekli Binbaşı Tevfik Uysaler'den tefsir dersi aldı. İsmail Bayrı'dan da talim dersleri aldı. Aynı sene Mahmud Ustaosmanoğlu'nun talebesi oldu. Ustaosmanoğlu'ndan Arapça dersi aldı. Uslu, Ali Haydar Efendi'nin de sohbetlerinde bulunmuştur.

ibrahim-efendi-3.jpg

1960'ta askere giden İbrahim Uslu, Mahmud Ustaosmanoğlu tarafından askerliği bitince Bandırma'ya imam tayin edildi. Daha sonra babasının isteği üzere Kayseri'deki Yeşilhisar Güney Camii'ne nakil oldu. 1969'da da Denizli'de imamlık yaptı. Sonrasında da Mahmud Ustaosmanoğlu'nun Denizli vekili oldu. Uslu, verdiği sohbetler sebebiyle dönemin siyasilerinin tepkisini çekti ve 1. ağır ceza mahkemesinde hakim karşısına çıktı. Mahkeme tutuklama kararı verdi. Uslu, otuz beş gün hapis yattıktan sonra ilk celsede beraat etti.

fikri-dogann.jpg

İSMAİLAĞA CEMAATİNİN YENİ LİDERİ KİM

Hasan Kılıç’ın cenaze namazı sonrası İsmailağa Cemaatinin yeni liderinin Fikri Doğan olduğu "Hasan Efendi hazretlerinin tensibi ve teklifi ile camiamızın başına Fikri Doğan hoca tayin edilmiştir" sözleriyle açıklandı. Peki, Fikri Doğan kimdir?

Fikri Doğan, Trabzon'da dünyaya geldi. Yıllarca İsmailağa Camii’nde imam hatip olarak görev yapan Doğan, caminin emekli imam hatibi olarak biliniyordu.

Hakkında detaylı pek fazla bilgi bulunmayan Fikri Doğan ayrıca, İsmailağa Cemaati'ne ait Siraç Yayınevi'nde görev alıyordu. Doğan'ın bu yayınevinden çıkan Delîlü's-Salikîn Siracü'l-Müttakîn Tercümesi isimli kitabı bulunmaktadır.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.