Deprem esnasında ne yaşarız? Depremin yol açtığı psikolojik sonuçlar nelerdir? Ne yapılması gerekir?

Deprem esnasında ne yaşarız? Depremin yol açtığı psikolojik sonuçlar nelerdir? Ne yapılması gerekir?

Deprem gibi bir travmaya maruz kalmak, çeşitli psikiyatrik bozukluklar ve diğer tıbbi durumlar geliştirme riskini artırabilir. Peki, Deprem esnasında ne yaşarız? Depremin yol açtığı psikolojik sonuçlar nelerdir? Ne yapılması gerekir?

Depremlerde ilk başta insanlar şok oluyor. Olanlara inanmıyorlar. Korku yaşıyorlar. Deprem gibi bir travmaya maruz kalmak, çeşitli psikiyatrik bozukluklar ve diğer tıbbi durumlar geliştirme riskini artırabiliyor. Peki, Deprem esnasında ne yaşarız? Depremin yol açtığı psikolojik sonuçlar nelerdir? Ne yapılması gerekir? İşte tüm detaylar:

Deprem esnasında enkazda kalmış bir vatandaş kuratırlırken

DEPREM ESNASINDA NE YAŞARIZ?

Bunlar birkaç dakikaya kadar sürebilir ve merkez üssü yoğun nüfuslu bir bölgeye yakınsa veya büyüklüğü bölge için yeterince büyükse bir doğal afet teşkil edebilir.

Zemin belki de şiddetli bir şekilde hareket edecektir.

İster uzakta ister kaynağa yakın olun, muhtemelen denizdeymiş gibi bir sallanma ve ardından bir yuvarlanma hareketi hissedeceksiniz.

Kaynaktan uzaktaysanız, sallanan binalar görebilir veya bir kükreme sesi duyabilirsiniz.

Deprem esnasında başınız dönebilir ve yürüyemeyebilirsiniz.

Deprem esnasında çökmüş bir binada yapılan arama kurtarma çalışması

DEPREME MARUZ KALAN İNSANLARIN PSİKOLOJİK ETKİLERİ YILLARCA SÜRER Mİ?

Evini kaybetmiş olsun ya da olmasın, ailesini, akrabasını ve diğer tanıdıklarını kaybetsin ya da kaybetmesin tüm depremzedeler psikolojik bir tepki gösterirler. Çoğunun normal bir yanıtı vardır, belirli bir dikkat ve bilgi gerektiren bir yanıt. Diğer vakalar, kişiye ve katlanmak zorunda kaldığı şeye bağlı olarak her durumda farklı olan daha şiddetli bir tepki sunar.

Bir deprem olduğunda iyileşme aşamasının gelmesi daha uzun sürer. Psikolojik iyileşme bazen fiziksel iyileşmeden de yavaştır. İyileşmenin bu kadar yavaş olmasının sebebi her şeyini kaybedenlerin geri dönecek bir yerleri yok. Ayrıca yaşadıkları yerlerin coğrafyası da değişmiştir. Ev, koruma, barınak, güvenlik, aile uyumu demektir. Evinizi kaybettiğinizde, tüm bunlar onunla birlikte kaybolur. Öte yandan, sözde "barınak sendromu", depremin genel özelliğidir.

Depreme maruz kalan bir insanın kurtarılma anı

DEPREMİN YOL AÇTIĞI PSİKOLOJİK SONUÇLAR NELERDİR?

Depremde ilk başta insanlar şok oluyor. Olanlara inanmıyorlar. Korku yaşıyorlar. Bazılarının uyku sorunları olurken kabuslar bile meydana gelir. Bazıları da sürekli olarak olanlarla meşgul olurlar. Geçmişe dönüşler yaşayabilirler ve bazen olay bittiği için serbest bırakmazlar. Bazı insanlar sürekli meşguliyetlerini dengelemek için olayla ilgili her şeyden kaçınmaya çalışır. Bu konuda konuşmak istemezler, koku ve seslerden kaçınırlar; hatta bazen kendilerine olayı düşündüren insanlardan bile kaçınırlar. Çocuklar davranışlarını değiştirir, huzursuz, sinirli, agresif, sessiz hale gelirler. Ayrıca sürekli olarak ebeveynleriyle birlikte olmaları, uykusuzluk çekmeleri, yaşamın önceki bir aşamasına gerileme (başparmaklarını emmek gibi). En aşırı vakalar, öğrenme ve gelişme sorunlarına neden olan okul fobilerini sunar.

Travmadan kaynaklanan bazı yaygın semptomlar şunlardır:

Fiziksel

  • Tükenmişlik
  • Uykusuzluk hastalığı
  • Aşırı uyarılma
  • Yeme bozuklukları
  • Azalan bağışıklık

Duygusal

  • Şok
  • Kızgınlık
  • Suç
  • Bilinç bulanıklığı
  • Yas
  • Kabuslar
  • Olayı yeniden yaşamak

Enkazdan çıkarılan bir insan

NE YAPILMASI GEREKİR?

Deprem gibi bir travmaya maruz kalmak, çeşitli psikiyatrik bozukluklar ve diğer tıbbi durumlar geliştirme riskini artırabilir. Afet sonrası psikiyatrik bozuklukların ortaya çıkmasını kolaylaştıran risk faktörlerinin bilinmesi müdahalelerde öncelik verilecek kişilerin belirlenmesi açısından önemlidir.

Afetin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini iyileştirmek için afet öncesi, peri ve afet sonrası dönemde etkili müdahaleler yapılmalıdır. Psiko-sosyal eğitim ve klinik müdahalelerin, çeşitli etkili önlemlerin entegrasyonu nedeniyle daha iyi sonuçlar sağlaması beklenmektedir. Rehabilitasyon planları, toplumun kültürel bağlamı ve etkilenen nüfusun ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Böylece topluluk, gelecekteki felaketlerle başa çıkmak için bütünsel bir şekilde güçlendirilir.

Depremde ne yapılması gerekir sorusu ile ilgili uzmanların çalışma fotoğrafı

Afet sonrasında başkalarıyla bağlantıyı sürdürmek, bireyler ve toplum için iyileştirici olabilir. İzolasyondan kaçınmak ve sosyal desteği artırmak, dayanıklılık oluşturmada önemli bir faktördür. Buna ek olarak, bazılarında suçluluk duygusu uyandırabilse de, düzenli yemek yemek, uyumak ve egzersiz yapmak gibi kişisel bakım için zaman ayırmak, zorlu zamanlarda sağlığı ve esenliği geliştirmenin anahtarı olabilir. Akut stres veya kaygı anlarında, derin nefes egzersizleri, günlük tutma, yürüyüşler ve destekleyici başkalarıyla konuşmalar önemli bir fark yaratabilir.

Sümeyye Özcan / İLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.