Deprem uzmanından korkutan açıklama: O illere dikkat çekti

Deprem uzmanından korkutan açıklama: O illere dikkat çekti

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'nin deprem haritasıyla ilgili uyarılarda bulundu. Diri fayların oldukça fazla olduğunu belirten Tüysüz, özellikle bazı illere dikkat çekti. İşte detaylar:

Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz NTV canlı yayınında deprem bölgeleri hakkında açıklama yaptı.

Tüysüz, "Çok ciddi deprem üretebilecek bir fay. 24 il, 110 ilçe derken bunların altından fay geçiyor" dedi.

Tüysüz'ün uyarıları arasında özellikle Marmara Denizi ve Bingöl Yedisu fay hatları bulunuyor. Marmara Denizi çevresindeki fay hattının 1766'da iki önemli deprem yaşadığını ve bu bölgede yeniden bir deprem beklendiğini ifade etti. Tüysüz, ayrıca Bingöl Yedisu'da da benzer bir riskin bulunduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Ciddi deprem üretebilecek bir fay, birkaç bin yılda bir üretiyor o nedenle bilgimiz çok az, üzerinde daha fazla çalışma yapılması lazım. Enerjisini boşaltmış değil aksine üzerine yük bindi. Bunun gibi aslında çok sayıda fayımız var. 24 il, 110 ilçe derken bunların altından fay geçiyor. Bu fayların her birinin bugün, yarın deprem üretip üretmeyeceğini bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

"ÇOK CİDDİ CAN KAYIPLARI OLUYOR"

Tüysüz, ayrıca depremlerde çok ciddi can kayıpları olduğunu belirterek, "Türkiye deprem yaşanan sık ülkelerden birisi. Aşağı-yukarı 4-5 yılda bir 7’nin üzerinde deprem oluyor, hepsinde de biz ciddi can kayıplarıyla karşılaşıyoruz. En son şubat ayında yaşadığımız 3 tane önemli deprem var ve burada resmi rakamlara göre 54 bin civarında can kaybımız var. Bu da hazır olmadığımız açık ve net bir biçimde gösteriyor. Ne yapmamız gerektiği konusunda çok fazla yol haritamız var, ama yola adım atmak yönündeki gayretimiz maalesef yeterli gelmiyor" dedi.

"Bingöl’ün Yedisu ilçesi deprem olması beklenen bir bölgedir. Marmara deprem olması beklenen bir bölgedir. Ege’de çok fazla fay hattı vardır; biz hala fay hatları üzerinde nasıl yerleşeceğimizi belirten bir yasadan yoksunuz. Türkiye’nin 24 ili 110 ilçesi 580 köyü doğrudan diri faylar üzerinde oturuyor. Bazı fayların bu süreleri dolmuştur. Mesela Bingöl-Yedisu ve Marmara gibi… "Bunlar artık bugün yarın deprem olsa şaşırmayacağımız yerler. Bazılarında ise bu konuda bilgimiz yok. Mesela, Malatya Fayı var. Çok ciddi deprem üretebilecek bir fay, birkaç bin yılda bir üretiyor o nedenle bilgimiz çok az, üzerinde daha fazla çalışma yapılması lazım. Enerjisini boşaltmış değil aksine üzerine yük bindi. Bunun gibi aslında çok sayıda fayımız var. 24 il, 110 ilçe derken bunların altından fay geçiyor. Bu fayların her birinin bugün, yarın deprem üretip üretmeyeceğini bilmiyoruz."

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.