Diyarbakır E Tipi Cezaevi “Anı ve Etnografya Müzesi”ne dönüştürülüyor

Diyarbakır E Tipi Cezaevi “Anı ve Etnografya Müzesi”ne dönüştürülüyor

12 Eylül 1980 sonrası askeri cezaevi olarak kullanılan Diyarbakır E Tipi Cezaevi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü restorasyon projesi kapsamında “Anı ve Etnografya Müzesi”ne dönüştürülüyor. Müze’nin 2026 Ekim ayında açılması bekleniyor.

Türkiye’nin yakın tarihinde derin izler bırakan Diyarbakır E Tipi Cezaevi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü projeyle “Anı ve Etnografya Müzesi” olarak yeniden düzenleniyor. 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası siyasi tutukluların kaldığı, işkence iddialarıyla hafızalara kazınan cezaevinde, restorasyon çalışmalarının ilk etabında sona gelindi. Yetkililer, müzenin Ekim 2026’da düzenlenecek Kültür Yolu Festivali’ne yetiştirilmesini hedefliyor.

TARİHİ DOKULAR KORUNUYOR

Cezaevinin müzeye dönüştürülmesi çalışmaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 Ekim 2023’te Diyarbakır’da yaptığı açıklamanın ardından resmen başladı. Cezaevindeki 270 tutuklu ve 170 personel başka cezaevlerine nakledildi, ardından kapısına kilit vurularak anahtar dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teslim edildi.

Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, projenin ilk etabının 15 Ağustos 2025'te tamamlanacağını söyledi. Yapının 1980 yılındaki özgün haline döndürülmesine öncelik verildi. Sonradan eklenen askeri gazino, lojmanlar, hücre blokları yıkıldı. Betonarme yapı güçlendirme çalışmalarıyla restore ediliyor.

.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.