Diyetisyen Altınsoy’dan Ramazan ayında sağlıklı beslenme tüyoları

Diyetisyen Altınsoy’dan Ramazan ayında sağlıklı beslenme tüyoları

Gazetemize konuşan Diyetisyen Hanife Altınsoy, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin tüyoları verdi. Orucun çorba ile açılmasını öneren Altınsoy, bunun bağırsak sağlığı için çok önemli olduğunu söyledi.

Sahurda yediğimiz, içtiğimiz besinlerin öneminin yanı sıra bu besinleri pişirme yöntemlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Sağlıklı bir açlık döngüsü ve enerji korunumu açısından sıvı alımı, tuz şeker dengesi de önem arz ediyor. Özellikle Ramazan ayında kilo kontrolü için de günlük yürüyüş, koşu rutini oluşturulması metabolizma hızı için önem arz ediyor. İftarda aşırı şekilde tüketilen şeker, beyaz ekmek gibi gıdalar vücutta yağ olarak depolanıyor.

BESLENME DÜZENİ VE YAŞAM ŞEKLİ DEĞİŞİYOR

www.gazeteilksayfa.com'a konuşan Diyetisyen Hanife Altınsoy, oruç tutan kişilerde beslenme düzeni ve yaşam şeklinin değiştiğini belirterek, değişen beslenme ve yaşam şeklinden kötü etkilenmemek için sahurda protein ağırlıklı beslenmenin önemli olduğunu aktardı. Protein alımının düzenli bir oruç döngüsü için de artırılması gerektiğini söyleyen Altınsoy “Tüketilen beyaz un ve mamullerini kan şekeri düzensizliğine karşı sınırlandırmak gerekiyor” dedi.

diyetisyen-hanife-altinsoy.jpg

SAHURA MUTLAKA KALKMALI

Gün içinde sağlıklı bir açlık döngüsü için sahura kalkmanın büyük önem taşıdığını belirten Diyetisyen Hanife Altınsoy sözlerine şöyle devam etti: “Sahurda tüketilen besinlerin ağırlıklı olarak protein grubu olması gerekiyor. Protein ağırlıklı beslenen kişilerde sindirim dengeli gerçekleştiği için tok kalma süresi uzamaktadır. Tuzsuz beyaz peynir, yumurta, süt, yoğurt ideal protein grubundaki besinlerdendir. Protein alımının yanında sağlıklı yağlara yönelmemiz gerekir. Bu sağlıklı yağları zeytin, ceviz gibi besinleri tüketerek alabiliriz. Karbonhidrat ihtiyacını karşılamak içinse tam tahıllı ekmeklere yönelmemiz gerekir.”

KURU KAYISI, HURMA, MEYVE

Mevsim yeşilliklerinin de sofrada olması gerektiğini söyleyen Altınsoy “Kabızlık problemine karşı kuru kaysı, hurma ve taze meyveler size yardımcı olacaktır” diye ekledi.

ORUCUNUZU ÇORBA İLE AÇIN

Oruç açarken danışanlarına çorba ve salata önerdiğini söyleyen Altınsoy “Ana menü içinse az yağlı et, tavuk, zeytinyağlı sebze yemekleri öneriyorum” dedi.

bir-kase-mercimek-corbasi.jpg

BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Çorba ile oruç açmanın bağırsak sağlığı için önemini vurgulayan Altınsoy, “Bu gıdaları tüketirken kontrolü elden bırakmamamız gerekir hatta 15’er dakika aralıklarla, dinlenerek tüketmemiz önemli. Orucumuzu açtıktan sonra en az 30 dk’lık bir yürüyüş, hafif tempoda koşu gibi rutinler oluşturmalıyız” şeklinde konuştu. Altınsoy “Bu rutinler ruh ve beden sağlığımız için önem arz ediyor” dedi.

ORUÇ HÜCRELERİ YENİLEYEN BİR MUCİZE

Oruç tutmanın insan vücuduna sayısız faydasının olduğunu aktaran Altınsoy şöyle konuştu: ‘’Oruç insan hücrelerini yenileyen bir program. Aralıklı tutulan oruçlarda vücudumuz sindirim yerine eski hücreleri yenilemekle uğraşıyor. Organ tembelliğinin önüne geçmek için danışanlarıma mutlaka orucu öneriyorum. Hücrelerin yenilenmesi yaşlanmayı geciktiren bir etken. Oruç tutarken birçok hastalığın asıl sebebi olan inflamasyon dediğimiz iltihaplanma azalıyor. Vücut direnci artırmak ve insülin direncini düşürmek için aralıklı oruçlar çok faydalı.’’

METOBOLİZMA DENGESİ İÇİN SU ÇOK ÖNEMLİ

İftar ve sahur arası süreçte sıvı alımının da önemine dikkat çeken Altınsoy, şunları söyledi: ‘’Açlık hissi yüzünden su içmeyi ihmal edebiliyoruz bu da bizim metabolizmamızın yavaşlamasına, doğal olarak da kilo alımına neden oluyor.’’

İŞTE O LİF KAYNAKLARI

Diyetisyen Altınsoy, lifli gıdaların metabolizma sağlığı açısından önemli olduğunu ifade ederek “Lifli gıdalar midede sindirilmesi güç olduğu için bağırsaklarda bulunan bakterilerinin de yardımı gerekiyor. Bağırsaklardaki faydalı bakteriler sindirime yardım ederken metabolizma hızını da artı yönde etkiliyor. Lif yönünden zengin olan besinler: Bulgur, tam tahıl ekmekleri, kuru fasulye, yeşil mercimek, çiğ sebzeler, soğan, sarımsak ve pırasayı sayabilirim. Kuru meyveler de zengin lif kaynaklarıdır” dedi.

KRONİK HASTALAR DA ORUÇ TUTABİLİR

Kişilerin oruç tutabilmesi için öncelikle doktorun onay vermesinin önemine de dikkat çeken Altınsoy ‘’Hastaların gün içinde düzenli ilaç kullanması gerekiyorsa orucu aralıklarla tutmaları veya hiç tutmamaları daha sağlıklı. Özellikle şeker hasatlarının uzak durması gereken besinler var. Bunları sayacak olursak: pirinç pilavı, şerbetli tatlılar, beyaz ekmek ve yağlı et yemekleri. Tatlı olarak sütlü tatlıları tüketirlerse şeker hastaları için daha iyi olur’’ şeklinde konuştu.

www.gazeteilksayfa.com ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.