Doğru güneş kremi kullanmak önemli: Kansere sebep olabiliyor

Doğru güneş kremi kullanmak önemli: Kansere sebep olabiliyor

Yaz aylarının gelmesi güneş kremi kullanımını arttı. Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabir Hasanbeyzade, güneş kremi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında merak edilen bütün soruları gazetemize cevapladı. İşte, detaylar…

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş kremi kullanımı önem kazandı. Cildimize birçok faydası olan güneşe fazla maruz kalındığında faydası kadar zararları da oluyor. Cilt hücrelerine zarar veren Güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınları, , cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlara da yol açabiliyor. Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabir Hasanbeyzade, güneş kremi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında merak edilen bütün soruları gazetemize cevapladı.

ruveyda-asliipek-gazete-ilk-sayfa.jpg

Güneş kremi kullanımının sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da önemli olduğunu vurgulayan Hasanbeyzade, güneşin zararlı etkilerinden cildi korunmanın, ileride oluşabilecek cilt kanseri riskini azaltmanın ve erken yaşlanmayı önlemenin en etkili yollarından biri olduğunu belirtti. Güneş kremi seçerken ve kullanırken ürünün tanınırlığının oldukça önemli olduğunun altını çizen Hasanbeyzade, yanlış güneş kremi kullanımında kişilerde, egzama, kızarıklık, kaşıntı, yanma, pullanma, yara oluşabileceğine değindi.

Hasanbeyzade, “Güneşten korunayım, deri kanseri olmayayım derken bu seferde lösemi ve lenfoma gibi farklı kanserler türlerine yakalanabilirsiniz. Çünkü krem vücutta birikiyor ve akabinde bu tarz hastalıklar ortaya çıkıyor” dedi.

gunes-krem.jpg

“KREMİ GÜN İÇERİSİNDE MUHAKKAK TAZELEYİN”

Güneş kreminin yaz, kış, içeri veya dışarı alan fark etmeden kullanılması gerektiğini dile getiren Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabir Hasanbeyzade, “Sıcak yaz günlerinde kullanımının önemi oldukça büyük. Güneş kremini normalde sabahları ve öğlenleri olacak şekilde öneriyoruz. Bireylere gün içerisinde güneş kremini muhakkak tazelemesini söylüyoruz. Çünkü sabah sürmüş olduğunuz güneş kremi öğlene kadar etkisini kaybediyor. Cilt kanserlerinin en etkili mekanizması ultraviyole ışıkları üzerinden oluyor. Bu duru göz önünde bulundurulduğu zamanda güneş koruyucularının önemi oldukça büyük. Kış aylarında sabah ve öğlen güneş kremi kullanımı yeterli olsa da, yaz aylarında her 2 saatte bir güneş kremini yenilemek gerekiyor. Kremin etkisinin azaldığını hissettiğiniz zaman uygulama yapmanız oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

gunes-kremi.jpg

“CİLT TİPİNİZE UYGUN KREMİ TERCİH EDİN”

Güneş kremi seçiminde cilt tipinin önemine vurgu yapan Hasanbeyzade, “Güneş kremi kullanırken cilt tipine uygun kremi tercih etmek oldukça önemli. Örneğin kişi sivilceli bir cilde sahip ise su bazlı bir ürün kullanacak. Bu aşama da kişinin cildini iyi tanıması ve ona göre ürün kullanması gerekiyor. Gebelerde ve çocuklarda mineral filtreli ve çinko oksitli ürünler daha çok tercih ediyoruz. Bu ürünlerin kıvamı diğerlerine göre daha koyu olduğundan dolayı cildin emmesi daha uzun sürüyor. Diğer ürünlere göre çok daha güvenilir olduğunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

gunes-lekeleri.jpg

ÜRÜN TANINIRLIĞI ÖNEMLİ

Güneş kremi alırken ürünün tanınırlığına dikkat etmek gerektiğini söyleyen Hasanbeyzade, şunları aktardı:
“Nedir bu tanınırlık dersek; Ürün ne zamandır piyasa da bulunuyor? Ne kadar süredir kullanılıyor? Üretimin de kullanılan maddeler nelerdir? Bu soruların cevabını alabildiğiniz ürünleri tercih etmeniz gerekiyor. İçeriğin kutunun üzerinde net bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. Eğer içerik kutunun üzerinde yazmıyorsa kullanılmasını önermiyoruz. Bunun yanı sıra üretiminde kullanılan etken maddelerle ilgili bilimsel neler veriliyor, bunlara bakılmasını lazım. Bizim yıllar içerisinde deneyimlemiş olduğumuz, yıllardır kullanılan ürünler var. Bu ürünlere eczanelerden kolaylıkla ulaşmak mümkün. Yeni ürünlere tereddütle yaklaşmakta fayda var. Çünkü yıllardır kullanılan ürünlerin en azından oluşturacağı yan etkiler.”

guness-kremi.jpg

“FARKLI HASTALIKLARA SEBEP OLABİLİR”

Hasanbeyzade, yanlış güneş kremi kullanımında olabilecek risklere ise şu cümlelerle değindi:
“Yanlış güneş kremi kullanımında kişilerde, egzama, kızarıklık, kaşıntı, yanma, pullanma, yara oluşabilir. Yara oluştuğu zaman güneşten dolayı lekeye dönüşebilir. Lekenin tedavisi de zordur. Bazen aylarca bu tedavi sürebilir. Bunlar bir şekilde düzelebilir ancak en önemlisi bu ürünlerin içerisinde kanserojen maddeler kullanılabiliyor. Güneşten korunayım, deri kanseri olmayayım derken bu seferde lösemi ve lenfoma gibi farklı kanserler türlerine yakalanabilirsiniz. Çünkü krem vücutta birikiyor ve akabinde bu tarz hastalıklar ortaya çıkıyor. Kremlerin içerisinde tek bir etken madde olmuyor. Diğerleri birike birike farklı vücudun diğer kısımlarıyla ilgili farklı hastalıklara sebep olabiliyor.”

Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.