Dolar köşeye sıkıştı! Yatırımcı mevduata geçti

Dolar köşeye sıkıştı! Yatırımcı mevduata geçti

Gazeteci Ufuk Korcan, bugünkü köşe yazısında yatırımcı tercihlerinin artan faiz oranları nedeniyle dolardan TL mevduata kaydığını belirterek, “TL mevduat yeniden cazip hale geldi” dedi.

Gazeteci Ufuk Korcan seçim sonrası tasarruf sahiplerinin yatırım tercihlerine yönelik görüşlerini dile getirdiği “ Mevduat mı dolar mı?” başlıklı yazısında Türkiye’de riski sevmeyen yatırımcı sayısı ağırlıkta olduğunu dile getirerek “Geride bıraktığımız yıllarda düşük faiz politikası nedeniyle Türk Lirası mevduat oyun dışına itilmişti. Ancak yeni ekonomi yönetimiyle hayata geçirilen ‘rasyonel’ politikaların ardından faiz artırımlarına gidildi ve TL mevduat yeniden cazip hale geldi” dedi.

mvduat.jpg

TL YENİDEN CAZİP

Ufuk Korcan, tasarruf sahipleri için zor bir dönem olduğunu vurgulayarak riski sevmeyen yatırımcılar için seçeneklerin sınırlı olduğunu dile getirdi. Korcan, “Borsadaki dalgalanmalardan etkilenmek istemeyenler için mevduat, döviz ve altın en gözde yatırım araçları olarak öne çıkıyor. Geride bıraktığımız yıllarda düşük faiz politikası nedeniyle Türk Lirası mevduat oyun dışına itilmişti. Ancak yeni ekonomi yönetimiyle hayata geçirilen ‘rasyonel’ politikaların ardından faiz artırımlarına gidildi ve TL mevduat yeniden cazip hale geldi” dedi.

dolar11.jpg

KKM’DEN MEVDUATA GEÇİŞTE YÜZDE 67 FAİZ

Korcan, “Türk Lirası mevduat faizleri şu an yüzde 56-60 arasında bir yerde. Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) TL mevduata geçişlerde ise tek sefere mahsus 1-3 ay vadelerde yüzde 67’nin üzerinde oranlar var. İşte böyle bir ortamda elinde nakdi olan tasarruf sahipleri parasını nereye yatıracağı konusunda kara kara düşünüyor” diyerek sözlerine devam etti.

mansetmevduatdolarigecti.jpg

DOLAR MEVDUATI GEÇMESİ İÇİN 52 TL’Yİ AŞMALI

Merkez Bankası’nın yıl sonu dolar tahminin 40.01 ve 2025 ilk çeyreği için 42.47 TL olduğunu, İMF’nin tahminin ise 2024’te 37.24, 2025’te 52.57 TL olduğunu belirten Ufuk Korcan, “Doların mevduatı yenmesi için kur 1 yıl sonra 52 TL’yi aşmalı” yorumunu yaptı. Korcan, “Bugün 100 bin TL’sini yüzde 57 faiz oranıyla mevduat yapan biri 12 ay sonunda kümülatif olarak yaklaşık 60 bin TL faiz geliri elde edecek. Aynı para ile bugün 32.45 TL’den dolar alan birinin mevduat getirisini yenmesi için 12 ay sonra dolar kurunun 52 TL’yi aşması gerekiyor. Kurumların yaptığı tahminler dikkate alındığında kurların 1 yıl sonra 52 TL’nin üzerinde olma ihtimali şu aşamada zor gözüküyor. Dolayısıyla ileriye dönük tahminlere bakıldığında, döviz yerine TL mevduatta kalmak daha mantıklı gözüküyor” diyerek sözlerini noktaladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.