Dolardaki artış devam eder mi? Bayram sonrası dolar bozmalı mı? Dolar nereye kadar yükselir?

Dolardaki artış devam eder mi? Bayram sonrası dolar bozmalı mı? Dolar nereye kadar yükselir?

Perşembe günü politika faizinin 650 baz puan artmasıyla döviz uçtu. Haftanın ilk günü dolar kuru 26 seviyelerini test etti. Peki dolardaki artış devam eder mi? Bayram sonrası dolar bozmalı mı? Dolar nereye kadar yükselir?

Perşembe günü Para Politikaları Kurulu’nun politika faizini 650 baz puan artırmasıyla kurlar uçtu. Dolar haftanın ilk gününde 26 seviyelerini test etti. Euro’da 28 lira seviyelerinde. Peki dolardaki artış devam eder mi? Bayram sonrası vatandaş dolarları bozdurmalı mı? Dolar nereye kadar yükselir?

dolar.jpg

KAMU BANKALARI MÜDAHALEYİ BIRAKTI

Kamu bankaları üzerinden döviz rezervlerinin satışı dibe çakılmış durumda. Bunu Merkez Bankası’nın döviz varlıklarındaki toparlanmadan anlayabiliyoruz. 14 Mayıs seçimleri öncesinde doların 20 lira altında tutulabilmesi için piyasaya yüklü miktarda dolar satışı yapılmıştı. Mesele kurun 20 seviyesinin altında tutulmasıysa bu plan işledi.

Şimdi seçim geçti, yeni bir ekonomi yönetimi var. Yeni yönetim faiz artırımı yapıyor, eski yönetimin bazı politikalarından hızla vazgeçiliyor. Bu politikalardan birisi öyle anlaşılıyor ki döviz rezervi satışı. Kamu bankalarının piyasaya dolar sokmayı bırakmasıyla kurlar yukarı yönlü hareketlenmeye başladı ve eğilim devam ediyor.

YABANCI YATIRIMCI TAKİPTE

Doların yükselmesiyle beraber sıcak parayı ülkeye çekmeye yönelik bir strateji var. Bu stratejinin bir ayağı şu, yabancı yatırımcı gelecekse doların yükselmesi lazım. Seçim sonrası yükselişleri öngören sadece yerli uzmanlar değildi. Dışarıdaki yatırımcı parasını 20 seviyesinin altında bir kurdan tabii ki bozdurmayacaktı.

hafize-gaye-erkan.jpg

TEMMUZDAKİ FAİZ ARTIRIMI BEKLENEBİLİR

Türk Lirasındaki düşüşlerden sonra temmuz ayı için merkez bankası üzerindeki beklentiler artacak. Bu denli büyük düşüşlerden sonra TL’nin korunması için güçlü bir faiz artırımı beklenecek. Hafize Gaye Erkan piyasanın beklentilerinin altında bir artırıma giderse kurlarda sert dalgalanmalar görebiliriz. Peki yerli yatırımcı ne yapmalı? Bayram sonrası dolarlar bozdurulmalı mı? Ekonomistlere göre elindeki dolarları bozdurmayı düşünenler en azından temmuz ayını görseler iyi ederler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.