Dünya mülteciler konseri nerde, ne zaman, hangi sanatçılar katılıyor?

Dünya mülteciler konseri nerde, ne zaman, hangi sanatçılar katılıyor?

Göçmenler Günü vesilesiyle İstanbul’da mülteciler için gece organize edildi. Mülteciler konseri de denilen gecede değişik dillerde eserler seslendirilecek, göç temalı sergi açılacak. Dünya mülteciler konseri nerde, ne zaman, hangi sanatçılar katılıyor?

Uluslararası Göçmenler Günü vesilesiyle İstanbul’da mülteciler için bir gece organize edildi. Mülteciler konseri de denilen gecede değişik dillerde eserler seslendirilecek, göç temalı sergide eserler sergilenecek. Peki Dünya mülteciler konseri nerde, ne zaman, kim düzenliyor, hangi sanatçılar katılıyor?

18 Aralık, her yıl dünyada Dünya Mülteciler Günü olarak kutlanıyor. Mülteciler konseri de bu günde gerçekleşecek. Etkinliği Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, organize ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleşecek olan geceye Üsküdar Belediyesi ev sahipliği yapıyor.

18 ARALIK’TA BAĞLARBAŞI’NDA

"Uluslararası Göçmenler Günü" dolayısıyla düzenlenecek konser, Türkiye'den ve dünyadan sanatçıların katılımıyla 18 Aralık günü İstanbul Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek.

DEĞİŞİK DİLLERDE ESERLER SESLENDİRİLECEK

Sanatçılar geceye özel eserler bestelediler. Festivalde çok değişik dillerde eserler seslendirilecek. Bu diller şöyle sıralandı: Kanada, Fransa, Doğu Türkistan, Tunus, Fas, Filistin, Lübnan, Ürdün, Yemen, İran, Suriye ve Türkiye'den müzisyenler, Türkçe, Arapça, Fransızca, Kürtçe, İspanyolca, Makedonca, Yunanca ve Macarca.

multeciler-konseri-uskudar-pazar.jpg

gecede ayrıca tezhip, resim, heykel, minyatür, karikatür, ahşap oyma, plastik ve geri dönüşüm sanatçılarının göç temalı eserleri sergilenecek.

HANGİ SANATÇILAR SAHNE ALACAK?

Peki hangi sanatçılar sahne alacak? Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkan Yardımcısı Süleyman Kurt, bu soruya "Dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen ve Türkiye'de yaşayan sanatçılar ile Türk sanatçılar aynı sahnede şarkılar söyleyecekler" cevabını verdi.

Mülteciler konserinde sahneye çıkacak isimlerden biri olarak gösterilen Mehmet Ali Aslan, tüm dünyada göçmenlerin sayısının giderek arttığını belirterek "Bu göçmenlerin arasında sanatçılar da bulunuyor. Bunlar gittikleri yerlere aynı zamanda kültürlerini de taşıyor. Bu durum, gittiikleri yerdeki sanatçılarla kaynaşmaları beraberinde getiriyor. Ben bu karışımları bir zenginlik olarak görenlerdenim. Göçmen sanatçılar kültürel zenginliktir. Konserin de bu müzikal buluşmayı yansıtmak açısından önemli bir zemin olacağını düşünüyorum” dedi.

“TÜRKLERDEN HER ZAMAN İYİLİK GÖRDÜK”

İranlı tezhip ve minyatür sanatçısı Meryem Bidae ise, Türkiye'de yaşayan yabancı sanatçıların çok memnun olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Biz Türkiye'ye geldikten sonra Türklerden her zaman iyilik gördük. Hiçbir zaman kötülük görmedim. Çok misafirperver bir millet. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Hatta Türkiye için birkaç eser yaptım ve arkadaşlarıma takdim ettim".

“TÜRK DOSTLARIMA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Irak asıllı sanatçı Karem Sadoon ise iki yıldır İstanbul'da yaşadığını vurgulayarak, uluslararası pek çok sanatçıyla tanışma fırsatı bulduğunu söyledi. Sadoon “Çalışmalarıma çok katkısı oldu. İstanbul tarihi ve kültürel yapısıyla da çok besleyici bir şehir. Tüm Türk dostlarıma teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

MEHCER’LE KATILACAKLAR

Suriyeli heykeltıraş Mustafa Teet de, Göç Sanatçıları Derneği (MEHCER) çatısı altında bir araya gelen sanatçıların eserlerinin yer aldığı karma sergiyle etkinliğe katılacaklarını aktararak, "Türkiye farklı kültürlerden sanatçıların huzurla bir arada yaşadığı bir ülke. Eserlerimizi gösterebilmek için destekte bulunanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu. MEHCER müzik grubunun yanı sıra Yemenli Ömer el-Benna, Doğu Türkistanlı çift Hayrunnisa ve Amir Kılıç ile Türkiye'den Aykut Kuşkaya, İzzet Okumuş ve Mehmet Ali Aslan, konserde farklı kültürlerin ortak şarkılarından oluşan bir repertuvarı yorumlayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.