Dünyada bir tek Konya'da bulunuyor: Dokunmanın cezası 244 bin TL

Dünyada bir tek Konya'da bulunuyor: Dokunmanın cezası 244 bin TL

Dünya'da sadece Konya'da bulunan Eber Sarısı, Eber ve Akşehir gölleri havzasında yetişiyor. Bu bitkiyi koparmanın cezası ise 244 bin 315 TL.

Güzelliği ile görenleri büyüleyen Eber Sarısı, Dünyada sadece Eber ve Akşehir gölleri havzasında yetişiyor. Bu bitkiyi koparmanın cezası ise 244 bin 315 TL. Bu cezanın, kurum, kuruluş ve tüzel kişiliklere 3 katı olduğu belirtildi. Dünyada sadece Eber ve Akşehir gölleri havzasında yetişen, “baklagillerin kraliçesi” olarak tanımlanan ve “piyan” adı da verilen Türkiye’nin endemik bitkisi, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınmıştır.

NESLİ TÜKENİYOR

Dünya da sadece Akşehir Gölü çevresinde bulunan ve halk arasında Acı Piyan veya Eber Sarısı olarak bilinen Thermopsis turcica türündeki bitki, tek çiçekten üç meyve çıkarıyor. Eber Sarısı, nesli tükenmekte olan bitkiler arasında yer alıyor. Türkiye'de sadece Eber ve Akşehir Gölü etrafında yaşayan Eber sarısı, tamamen doğal bir yetişme alanına sahiptir. Yakın zamanda koruma altına alınan çiçek için koparma cezası koparan kişiye 244 Bin 315 TL olarak belirlenmiştir.

Haber Merkezi / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.