Dünyada örneği yok: AVM çalışanları bir bayramı daha çalışarak geçirdi

Dünyada örneği yok: AVM çalışanları bir bayramı daha çalışarak geçirdi

AVM çalışanları bir bayramı daha çalışarak geçirdi. CHP’li vekil Umut Akdoğan’ın konuya ilişkin kanun teklifi vereceği öğrenilirken, TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in “Dünyanın hiçbir yerinde tatili olmayan AVM yok” sözleri tekrar gündeme geldi.

Türkiye'de 2 milyonu aşkın alışveriş merkezi çalışanı Ramazan Bayramı’nı sevdikleriyle birlikte geçiremedi. Bayramdan bayrama gündeme gelen mağduriyet ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, TBMM'ye yeni bir kanun teklifi sunacaklarını duyurdu. AVM'lerin Ramazan Bayramı'nın ilk günü ile Kurban Bayramı'nın ilk iki günü kapanması oylamaya sunulacak. Ayrıca milli bayramlarda AVM'lerin kapalı olmasını istenecek.

umut-akdogan.jpg

AVM çalışanlarının talepleri dikkate alarak hazırlanan teklif, ülke genelinde 446 alışveriş merkezinde çalışanları kapsıyor. Akdoğan, "Herkes gibi onların da sevdikleriyle, aileleriyle bayramda bir arada bulunmak hakkı var" diyerek mağduriyete dikkat çekti.

Olası kapanma günleri ile ilgili ticaret odalarından görüş alınacağı aktarılırken, sistemin ilgili belediyeler ve valilikler tarafından koordine edilebileceği belirtildi.

bendevi-palandoken.jpg

PERSONEL DİNLENEMİYOR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bendevi Palandöken, geçtiğimiz dönemde AVM çalışanlarının bayram tatili yapabilmesi için ses yükseltmişti. Palandöken yaptığı açıklamada, "Yılın 365 günü açık olan AVM'ler en azından dini bayramların ilk günü ve 1 Ocak'ta kapalı olursa personel de dinlenmiş olur" şeklinde konuşmuştu.

Palandöken, "On binlerce AVM çalışanı, bayramın ilk gününü ailesiyle ve sevdikleriyle geçirmek için verilen tatil kararının hayata geçirilmesini bekliyor. Yurt genelindeki tüm valilikler, 3 valiliğin AVM'lere yönelik tatil kararını örnek alarak uygulamaya koymakta geç kalmamalı" ifadelerini kullanmıştı. O dönem Ankara, Konya ve Antalya’daki valilikler Kurban Bayramı’nın birinci günü AVM personeline tatil kararı almıştı.

4.jpg

DÜNYADA BENZERİ YOK

Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir AVM uygulamasının olmadığını kaydeden Palandöken, “Hem hafta içi hem de hafta sonu gün boyu açık olan AVM’lerde personeller dinlenme hakkını kullanamıyor. Buralarda çalışan insanların bir sosyal hayatı olduğu ne yazık ki görmezden geliniyor. AVM’lerin tatil kararı yurt genelinde hayata geçirilirse, ekmek parası için vardiyalı çalışan personeller de artık bayramın ilk günü aileleriyle birlikte vakit geçirebilecekler. Bayramda AVM’lerin kapalı olup olmadığı konusu yetkili makamlar tarafından denetlenmelidir" diyerek çağrı yapmıştı.

habericisite-001.jpg

KOŞULLAR AĞIR

Türkiye genelindeki alışveriş merkezlerinde çalışan yaklaşık 500 bin kişi ağır mesai saatleri altında mücadele veriyor. Yayınlanan bir rapora göre, AVM personellerinin yüzde 54'ü (haftalık izinleri haricinde) hiç tatil yapamıyor. Günde 12 saate varan çalışma süreleri, hafta sonu mesaileri ve resmi tatillerde izin yapamama gibi durumlar çalışanların sosyal hayatlarını kısıtlıyor.

Sürekli ayakta durma zorunluluğu kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarına yol açarken, güneş ışığı görmemekten kaynaklanan D vitamini eksikliği de sağlık sorunlarını artırıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.