Ebrudan harita ve kıyafet yapıyor

Ebrudan harita ve kıyafet yapıyor

Ulus Pilavoğlu Han’da ebru sanatı icra eden Gülten Gökalp, Çuhadar kumaşı üzerine ebru yaparak, özgün kıyafetler ortaya çıkarıyor. Çuhadar aynı zamanda, ebrudan Türkiye ve dünya haritaları da yapıyor.

30 yılı aşkın süre öğretmenlik yapan Gülten Gökalp Çuhadar, emekli olduktan küçük bir kâğıtta ebru kursu görmesiyle hayatı değişen Çuhadar Ulus Pilavoğlu Han’da çalışmalarını sürdürüyor. 10 yılı aşkın süredir bu sanata icra eden Çuhadar gelenekselin dışında ebruyu kumaşlara uygulayarak elbise, gömlek, kravat, perde gibi çalışmaları yaparak insanların yalnızca kendilerinde bulunan ürünler kalabilmesini sağladığını söylüyor. Ayrıca geçmişte yaptığı ebrudan Türkiye haritası ile de gündeme gelen Çuhadar, “Türkiye bir ebrudur renkler iç içe geçmiştir bizi ayıramazsınız” diyor. 

HAYATIM DEĞİŞTİ

dsc_0564.jpg

Uzun yıllar öğretmenlik yaptıktan sonra ebru ile tanışıp hayatının değiştiğini söyleyen Çuhadar hayatından şöyle bahsetti: 
“32 yıl boyunca öğretmenlik yaptım. Herkesin tersine emekli olunca küçük yerden büyükşehir e geldim. Emekli olduktan sonra boş durmak yerine bir şeyler yapmak istedim. Kursa yazılmayı düşündüm sonra küçücük bir kâğıt gördüm ebru kursumuz vardır diye. Bu benim hayatımı değiştirdi. Çocukluğumda hayat mecmuası diye bir dergi vardı orada görürdüm ebru eserlerini. Maalesef ebru hep bir köşede kalmış hep kâğıda sonrada ipeğe yapılmış. Bende bunu değiştirmek istedim son dersimiz de kumaşa yapılmasını öğrenmiştim onu geliştirdim. İlk başlarda evde yapmaya başladım renklerle oynaması ve üretmesi harikaydı benim için. Sonra ürettiklerim eve sığmaz oldu bende bu bölgeye geldim burada küçük bir atölyede çalışmalarıma devam ediyorum.”

BİR DEFA YAPABİLİRSİNİZ

Sanatın kendine özgü olmasından ve yaptığı kumaş çalışmalarından bahseden Çuhadar, “
Bu sanatın en güzel yanı yaptığınızı bir daha yapamıyorsunuz çok beğendim bir daha yapmak isteseniz bile öyle bir imkân yok. Hiç olmayan bir şeyi yapıyorsunuz özgürsünüz o çok güzel bir duygu. Özgürlük özgünlüğü getiriyor. Kâğıtta yaptım sonra bana yeterli gelmedi ipek üzerine yaptım sonra kumaş üzerine denedim. Pamuklu kumaşa denedim eğer kumaşınız naylonlu veya yünlü ise tutmuyor üzerine yapamıyorsunuz” şeklinde konuştu. 

YALNIZCA SİZDE VAR 

Gelenlerin yalnızca kendilerinde bu kıyafetlerin olacaklarını duydukları zaman hayli şaşırdığını belirten Çuhadar, “Tabi buradaki kıyafetleri görenler ilk başlarda çok şaşırıyor. Bu desenleri daha önce hiçbir yede görmedik cümleleri ile karşılaşıyorum. Kumaşı nereden getiriyorsunuz bu desen çok başka diyorlar. Zaten özelliği de o aldığınız ürün tamamen size özgü oluyor başka birinde olması mümkün olmuyor. Beni normal kıyafet mağazası sanıyorlar olsun yavaş yavaş tanınacağız. Ben ebru sanatının hayatın içine girmesini istiyorum kıyafetlerde örtülerde. Seri üretimden dolayı herkes aynı şeyleri giyiyor, kullanıyor bunu en azından bana gelenler açısından değiştiriyorum” belirtti. 

KAZANCIM SAĞLIĞIM 

Genelde yabancı müşterilere hitap ettiğini aslında maddi kazançtan ziyade burada manevi olarak da sağlığına faydası olduğunu belirten Çuhadar, “Müşteri kitlem genelde turistler oluyor. Onlara bu geleneksel el sanatıdır ve kıyafetin üzerindekilerde özgün desenlerdir dediğim de bir hayli şaşırıyorlar. Maalesef bu yıl çok az turist geldi Ankara’ya.  Şu an gelenlerde burada yaşayan yabancı vatandaşlar. Çok büyük kazançlara sahip olmuyorum inanın hiç düşünmedim ben ne kazanıyorum diye. Maliyetleri çoğu zaman anca karşılıyor. Ben burada sağlığımı kazanıyorum” şeklinde konuştu. 

TÜRKİYE EBRUDUR

Geçmişte yapmıştı olduğu ve gündeme de gelen ‘Ebrudan Türkiye Haritası’ hakkında bilgiler veren Çuhadar, “Ülkede yaşanan üzücü durumlar beni çok üzüyordu ve bir şeyler yapmalıyım diye düşünüyordum. Haritanın çıkışı da öyle gelişti. Her damla düştüğünde haritanın üzerine baktım da renkler iç içe. Bizde ülke olarak öyleyiz iç içeyiz her renk her bölgede var bu ne kadar kaynaştığımızı gösteriyor. Türkiye mozaik değil ebru mozaiği zorlarsanız bir tarafı çıkar. Fakat ebruda renkler iç içe geçmiştir ayıramazsınız. Bizi rahat bıraksalar iç içe yaşayacağız.” dedi. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.