Abdurrahim Karakoç KPSS’de sorulan Mihriban şiirini bakın kime yazmış

Abdurrahim Karakoç KPSS’de sorulan Mihriban şiirini bakın kime yazmış

Hafta sonu gerçekleşen KPSS’de yöneltilen Mihriban sorusu gündem olurken, efsane türkünün yazarı ve kim için yazıldığı merak ediliyor. Merhum Abdurrahim Karakoç, meşhur Mihriban şiirini bakın kime yazmış.

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen KPSS’de yöneltilen Mihriban sorusu gündem olurken, efsane türkünün yazarı ve kim için yazıldığı merak ediliyor. Merhum Abdurrahim Karakoç, meşhur Mihriban şiirini bakın kime yazmış.

Yakın tarihimizin önemli şairlerinden, ismi Mihriban şiiriyle efsaneleşmiş rahmetli Abdurrahim Karakoç Mihriban’ın kim olduğunu hiç açıkladı mı? Mihriban kimdi ve nerede yaşadı? 7 Haziran 2012 tarihinde vefat eden Karakoç, vefatından birkaç yıl önce Mihriban konusunda kimi neden şahit tuttu? Şahit tuttuğu gazeteci kimdi?

Abdurrahim Karakoç, gönüllere taht kurmuş Türk Edebiyatı’nın unutulmaz şairlerinden birisi. Kitaplaştırılmış, bestelenmiş onlarca çok önemli eseri olmasına rağmen Abdurrahim Karakoç denilince akla şairin Mihriban adlı şiiri geliyor. Peki Mihriban kimdi? Rahmetli Karakoç Mihriban’ın kim olduğunu hiç açıkladı mı? Mihriban kimdi ve nerede yaşadı? 7 Haziran 2012 tarihinde vefat eden Karakoç, vefatından birkaç yıl önce Mihriban konusunda kimi neden şahit tuttu? Şahit tuttuğu gazeteci kimdi?

İşte cevabı:

Usta şair Abdurrahim Karakoç, aşık olup da evlenemedi, uğruna şiirler yazdığı Mihriban’ın gerçek ismini hiç kimseyle paylaşmıyor. Ölümünden sonra bazı gerçeklerin çarpıtılmaması için de temkini elden bırakmayarak; bir gazeteciyi şahit tutarak bazı vasiyetlerde bulunuyor.

İşte rahmetli Karakoç’un ölümünden önce şahit tuttuğu gazeteci Fatih Akkaya'ya verdiği röportajdan “Mihriban” gerçeği:

MİHRİBAN ROMANTİZM DEĞİL, O BİR GERÇEK

- Romantik dediniz de aklımıza Mihriban geldi.

A.KARAKOÇ: O romantik değil. Romantik olmak; hayali şiir demek, olmayan bir şey demek. Benim ki gerçek. Eğer olmasaydı yazamazdım. Ama ismi Mihriban değildi, o ayrı.

- İsmini hatırlıyor musunuz şimdi?

A.KARAKOÇ: Hatırlamaz olur muyum?.. (Gülüyor) Gerçek olmasaydı öyle güçlü bir şiir çıkmazdı. Herkesin de bu denli dikkatini çekmez, çevirmezlerdi. Benden sorarlardı: Bu kimdi? Yahu, kimini ne yapacaksın?

- Mihriban’ın Karakoç’a ait olduğunu bilen kadar bilmeyen de var…

A.KARAKOÇ: Bizim koyunlar da bilmezdi benim yazdığımı. Bırak onları… Bugün sağcısı da biliyor solcusu da biliyor kime ait olduğunu. Fakat bazıları bildiği halde inkara kalkışıyor.

MİHRİBAN’A YAZILMIŞ ŞİİRLER

- Mihriban’ın hikayesini hiç anlattınız mı bugüne kadar.

A.KARAKOÇ: Yok hiç anlatmadım. Anlatmam da.

- Niçin?

A.KARAKOÇ: Niye anlatayım. Gençken birini sevmişim, normal. Bu meşru bir şey. Bu sevgi insani bir sevgi, İslami bir sevgi…

- İstediniz de vermedi mi ailesi?

A.KARAKOÇ: Olmamış. Olmadıktan sonra da bunu açığa vurmak da herhalde erkekliğe yakışmaz değil mi?..

abdurrahim-karakoc-mihriban.jpg

- Peki Mihriban’a yazılmış başka şiiriniz var mı?

A.KARAKOÇ: Çoktur da isim yoktur ondan başka.

“Unutursun Mihriban’ım” diyorum. “Mektup üzerine yazılmış şiirdir. Unutmak kolay mı deme, unutursun Mihriban’ım. Mektup üzerine yazılmış. Oğlun kızın olsun hele unutursun Mihriban’ım.”

MİHRİBAN’I HİÇ AÇIKLAMADIM, BENİMLE TOPRAĞA GİDECEK

- İnternette antoloji diye sanat ve edebiyat sitesi var. Orada Mihriban’a birisi cevap yazmış. Size sitem var orada.

A.KARAKOÇ: Ben bilgisayara bakmam, internet kullanmam. Dünyada bakmam öyle şeylere, bu yaştan sonra. Ben hiçbir arkadaşıma söylemedim. Mihriban açıklaması yapmadım. Ancak ben öldükten sonra, “Ben konuşmuştum, şöyle dedi, böyle dedi” diyenler çıkabilir. Yalan söyleyenler olabilir, belki arkamdan. Siz şahit olun. Mihriban hiç açıklanmamıştır, açıklanmayacaktır. Sırrı benimle toprağa gidecektir. Bunu söyleme ihtiyacı hissediyorum çünkü yalan söyleyenlerin haddi hesabı yoktur bizim ülkede…

Gazetede kızın birisi diyor ki: Eski sevgililerim… Ne demek bu sevgililerim? Bir de değil demek ki birkaç tane.
Bana diyorlar ki, “İkinci bir Mihriban daha olur mu?” Olmaz yavrum. Bir kişiye yıldırım iki defa düşmez. Bir kez düşer.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.