Eğitim-Bir-Sen açıkladı: Akademisyen maaşlarına zam yapılmalı

Eğitim-Bir-Sen açıkladı: Akademisyen maaşlarına zam yapılmalı

Eğitim-Bir-Sen’in raporuna göre birçok maaş grubuna karşı Türkiye'deki akademisyen maaşlarının asgari ücret karşısında daha çok eridiği belirtilerek akademisyen maaşlarına zam yapılması gerektiği kaydedildi.

Eğitim-Bir-Sen tarafından, ‘Akademisyenlerin Mali Hakları Ulusal ve Uluslararası Karşılaştırmalar Raporu: Tespitler ve Talepler’ başlıklı hazırlanan raporda akademisyenlerin mali ve özlük hakları alanında yaşanan sorunlara çözüm önerileri sunuldu. Türkiye’deki devlet yükseköğretim kurumlarının verileri ile Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve ABD’deki üniversitelerde görev yapan yükseköğretim elemanlarına dair verilerin incelendiği raporda Türkiye’deki akademisyenlerin maaşlarının olması gereken seviyede olmadığı bildirilerek maaşların yükseltilmesi talep edildi.

zam.jpg

SOMUT ADIM BEKLENİYOR

Eğitim-Bir-Sen’in raporunda maddi sorunlarla birlikte öğretim elemanları arasındaki eşitsizliğe dikkat çekilerek, “Yükseköğretim Tazminatı ve Akademik Teşvik Ödeneği gibi bazı ilave gelir kalemleri ihdas edilmiş ise de akademisyen ücretlerinin olması gereken seviyede olmadığı görülmektedir. Kültürel ve ilmî çalışmalara, bilim adamlarına önem veren bir anlayışın hâkim olduğu günümüzde, verilen onca vaade rağmen öğretim elemanlarının mali haklarına ilişkin sorunlarının çözümüne ilişkin hâlâ somut bir adım atılmamıştır” ifadeleri kullanıldı.

akadmesiyen2.jpg

YÜKSELTİLMESİ LAZIM

Rapora göre akademisyen maaşlarının asgari ücret karşısında daha çok eridiğinin altı çizilerek, “Akademik personelin 2003 yılından 2023 yılına görece maaş artışlarının diğer unvandakilere göre daha az olduğu; reel maaş artışlarında ve maaş artış oranlarında da akademik personelin ücretlerinin daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla hem tespit edilen hak kayıplarının telafisi hem de akademik alanda personelin ihtiyacını karşılaması ve aynı zamanda akademik faaliyetlerde bulunarak ülkenin ekonomik ve toplumsal kalkınmasına katkıda bulunması için akademisyen maaşlarının yeniden güncellenerek yükseltilmesi gerekmektedir” denildi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.