EGO’da yapay zekâ dönemi: Ankara’da yolcular şoförü takip edebilecek!

EGO’da yapay zekâ dönemi: Ankara’da yolcular şoförü takip edebilecek!

Büyükşehir Belediyesi, ulaşımda güvenliği sağlamak amacıyla EGO otobüslerinde, Video Yönetim Sistemi ve Yapay Zekâ Tabanlı Analitik İşlemler uygulamasını başlattı. Uygulama sayesinde yolcular şoförü canlı canlı takip edebilecek.

Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, ulaşımda güvenliği sağlamak amacıyla 327 EGO otobüsünde, HAVELSAN AŞ ile geliştirilen Video Yönetim Sistemi ve Yapay Zekâ Tabanlı Analitik İşlemler uygulanmasını başlattı. Uygulamaya geçen yapay zekâ sayesinde yolcular şoförü canlı canlı takip ederek, şoförün dikkat dağınıklığı, uykusuzluk, emniyet kemeri takmadığı ve trafik kurallarını ihlal ettiği anları görebilecek.

takip.jpg

İLAVE SERVİS PLANLAMASI YAPILABİLECEK

HAVELSAN AŞ ile geliştirilen Video Yönetim Sistemi ve Yapay Zekâ Tabanlı Analitik İşlemlerin yapılmasını sağlayan sistem, EGO filosuna yeni katılan 2021 ve 2022 model 327 otobüste kurulumu yapıldı. Video Yönetim Sistemi ve Yapay Zekâ Tabanlı Analitik İşlemler uygulaması sayesinde, duraklardaki yolcu yoğunluğu tespit edilebilecek. Elde edilen veriler kullanılabilecek. Otobüslerin doluluk nedeniyle yolcu alamadığı duraklar ise, sistem sayesinde tespit edilerek, servis sayısının artırılması veya pik saatlerde ilave servis planlaması yapılabilecek.

ego-mudur.jpg

TÜM OTOBÜSLERE KURULACAK

EGO Genel Müdürlüğü olarak yolculara kaliteli bir hizmet vermek ve güvenliği artırmak için uygulamaya giren Video Yönetim Sistemi ve Yapay Zekâ Tabanlı Analitik İşlemler hakkında bilgi veren EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş, “Toplu taşıma otobüsleri için Video Yönetim Sistemi ve Yapay Zekâ tabanlı analitik işlemler kapsamında; HAVELSAN A.Ş. ile 2022 yılı Ağustos ayında sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme bedeli donanımlar dâhil 17 milyon TL’dir. Sistem çalışmaya başladı. Sürücü ve yolcu güvenliği ile ulaşım konforuna artırmak için toplu ulaşım sisteminin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında, yeni alınan otobüslere bu sistem kuruldu. Projemizin devamında filomuzda bulunan tüm otobüslerde bu sistem kullanılarak yolcu güvenliği ve konforunu en üst seviye çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

sofor.jpg

ŞOFÖR, CANLI CANLI TAKİP EDEBİLECEK

Uygulamaya geçen yapay zekâ sistemi sayesinde vatandaşlar şoförü takip edebilecek. Bu sayede şoförün dikkat dağınıklığı, uykusuzluk, emniyet kemeri takmadığı, trafik kurallarını ihlal ettiği anları canlı canlı takip edebilecek. Kural ihlali yapan şoför hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılacağını dile getiren Alkaş, “Şoförlerimizin seyir esnasında kural ihlalleri, araç kamerasından alınan görüntüler kullanılarak yapay zekâ tabanlı analitik işlemler sonucunda otomatik olarak belirlenecek ve kuralın ihlal anına ait görüntüler kaydedilerek raporlanacak” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.